Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '09

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Sosyal beceri

Sosyal beceri
 

Ahmet’in ailesi, Ahmet’in geleceğinin parlak, hayatında başarılı olması ve kimseye muhtaç olmaması için ilkokuldan başlayarak her sene dershaneye gönderiyordu. Ahmet hafta içi okula gidiyor, ders sonlarında okulda etütlere giriyor, hafta sonu ise dershaneye gidiyordu. Aldığı eğitimler sonucunda derslerinde başarılı oluyordu ve arkadaşları derslerindeki başarıları için onun yanında olmaya çalışıyordu Bu durum Ahmet’in hoşuna gidiyor ve arkadaşlarının, başarısından dolayı yanında olması onu daha fazla çalışmaya teşvik ediyordu.

Ahmet’in hayatı, okul ve dershane arasında geçiyor, arkadaşlarıyla herhangi bir faaliyette bulunmuyordu. Zaten boş vakti de yoktu. Devamlı okula kursa gittiği için sosyal becerileri de gelişmemişti.

Ahmet için hayatın anlamı sadece başarıydı. Çünkü başarılı olduğu sürece arkadaşları onun yanında olacak, onunla ilgileneceklerdi.

Ahmet ileride iyi bir üniversiteden mezun olunca, kariyer hayatında da sosyal becerileri gelişmediği için çok kolay kendini ifade edemiyor, çabuk arkadaşlar kuramıyor insanlarla ilişkilerinde problemler yaşıyordu…

Aslında Ahmet’in ailesinin yaptığı hatayı, birçok aile yapmaktadır. Herkes çocuğunun başarılı olması için her türlü kursa gönderip, akıllı ve bilgili olması için elinden geleni yapmaktadır. Oysa çocuklarının sosyal becerilerinin, sosyal yönlerinin gelişmesi için herhangi bir çaba yada etkinliği ya gereksiz görmekte yada önemsememektedir.

Bir insan ne kadar akıllı, ne kadar bilgili olursa olsun, bu özellikler kişinin kendini ifade etmesine, insanlar tarafından anlaşılmasına yada anlamasına yetmemektedir. Çocuklarımıza sosyal beceri kazandırılması adına onları organizasyonlara teşvik etmeli, sosyal aktivitelere katılmalarını sağlamalıyız.

Sonuç olarak insanlar için akıllı, bilgili olmak hayatta yetmemektedir. Çünkü sosyal beceri bir bakıma insanın kendini pazarlamasında kullanılabileceği bir araçtır. Bir insan alanında ne kadar iyi olursa, yaptığı işe ne kadar hakim olursa olsun, kendini birilerine pazarlayamadığı takdirde aklı ve bilgisi işe yaramaz. Böylesi insanları çevremizde de görürüz. Örneğin kişi 3 dil biliyor, iyi bir eğitim almış ve işini de ne kadar iyi bilirse bilsin iş bulamayabiliyor. Bunun nedeni muhtemelen sosyal becerisi gelişmemiş, kendini ifade edemeyen bir insan olmasından kaynaklanıyordur.

Sosyal becerinin kazanılması adına; çeşitli organizasyonlara katılabilir, sivil toplum kuruluşları veya derneklere üye olabilir, sosyal ve kültürel etkinliklere katılabiliriz.

Unutmayın; Hayat sadece iş veya okuldan ibaret olmayıp, hayatın anlamı sadece başarı değildir.

 
Toplam blog
: 54
: 7250
Kayıt tarihi
: 11.09.07
 
 

“1980 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokul ve ortaokulu İstanbul’da okuduktan sonra 2 sene Edirne Fen..