Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '06

 
Kategori
Tarih
 

Sosyal Demokrasinin geleceği 3

Sosyal demokrasiye şöyle ilkeler önerilebilir:

Anti-militarizm nedir?

Oyakbank’ın tasfiyesidir (dünyada bankası olan iki ordu var: Guetamala’nınki ve bizimki). 4 askeri darbeyi ve darbecileri zaman aşımsız yargılatmak ve darbeyi idamlık suç saymaktır. Türkiye bütçesinin % 30’unu değil, limit % 0’ını savunmaya ayırmaktır. Zorunlu askerliği kaldırmaktır. Ondan öncesinde askerlik süresini kısaltmaktır. Afganistan’a ve Lübnan’a asker göndermemektir. NATO’dan çıkmaktır. 29 ülkedeki askerlerimizi geri çekmektir. Silah alımına son vermektir.

Anti-emperyalizm nedir?

Kıbrıs’tan çekilmektir. Doğu Türkistan’a karışmamaktır. Azerbaycan’da darbe yapmamaktır. Afganistan’dan çekilmektir, Özbek Dostum’u beslememektir. 1. Irak Savaşı’nda bir koyup üç almamaktır. Orta Asya’dan Balkanlar’a uzanan Türkiye, dememektir.

‘Yurtta barış, dünyada barış’tır.

Anti-koloniyalizm nedir?

Sömürge olmamaktır. Sömürge yapmamaktır. Mandacılığa karşı çıkmaktır. Yeni dünya düzenine uymamaktır. Globalizme ‘hayır’ demektir. ABD’nin ‘vassal’ı olmamaktır: Ne ABD’nin, ne AB’nin, ne İKÖ’nün… Topraklarımızdaki askeri üsleri kapatmaktır.

Ortak Pazar’ın açık pazarı olmamaktır. İthalatı ihracatın altına düşürmektir. Dış borç almamaktır. 10 yılda sıfır dış borç hedeflemektir.

Anti-faşizm nedir?

Uç milliyetçiliği faşizm kabul etmektir. Meclis’e katilleri artı faili meçhulcüleri sokmamaktır. Sol-sağ oy oranını % 30-70 değil, % 50-50 (uzun vadede % 70-30) yapabilmektir. Kürtler’e diğer azınlıklara (ve azınlıkların birbirlerine) karşı ırkçılık ve milliyetçilik yapmasını engellemektir.

Muhafazakar aile düzenini değiştirmektir. Çocukların ebeveynlerinkinden farklı kültürel kimliklere sahip olabilmesi hakkını savunmaktır.

Anti-kapitalizm nedir?

Borsayı kapatmaktır. Bankalardaki tasarrufları reel sektörlere yatırım olarak aktarmaktır. Dövizi yarı sabit (denetlenebilir) kura oturtabilmektir. Reel faizlerin sıfır olmasıdır. Rantiye olmamasıdır. Karayolu yerine, demiryolu yapımıdır.

‘Bırakmayın yapmasınlar, bırakmayın geçmesinler’dir.

Anti-marksizm nedir?

Proleterya diktatörlüğüne (çünkü diktatörlüğe) ‘hayır’ demektir. Global devrimin neo-globalizmden farkının olmadığını ortaya koymaktır. Yine de; devrim tasarımının bitmediğinin, yani sömürüyle mücadelenin bitmediğinin bilincinde olmaktır. Devrim için marksistlere gereksinim yok, aslında hiç olmamıştı da…

Görüldüğü gibi hepsi ‘anti’. Bu negasyondur. Negasyon (: değilleme, hayırlama, olumsuzlama), somut koşullar nedeniyle, tarih boyunca en işlevsel akıl yürütme yollarından birisi olagelmiştir. 21. Yüzyıl’da da öyle olacağa benzer.

21. Yüzyıl’da sosyal demokrasi bambaşka bir anlam kazanmış durumda. Kavramlar, artık kaotik-dinamik nitelikte. Bazı öğeleri, zaman içinde tanıma ait veya değil olabiliyor. Kimi de tanımı belirsiz kalıyor. Örnekse: Gecekondulular, 40 yıl önce ‘sömürülen’ iken, bugün zenginkondulular ‘sömüren’ durumundalar. ‘Sosyal demokrat kadın’ ise, henüz tanımsız bir kavram.

Sosyal demokrasi, yeni ideolojiler kurulana dek, geçici olarak geçerli bir sistemdir. Yerel göreliklere açık olduğu için esnektir. Henüz elimizde yenisi olmadığı için, eskisini parçalanana dek onu kullanmak durumundayız.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..