Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '12

 
Kategori
Siyaset
 

Sosyal demokrasiyi biliyor muyuz?

Sosyal demokrasiyi biliyor muyuz?
 

Sosyal Demokrasi


“Kalkınmanın en önemli unsuru insandır. İnsan, ezildikçe, ihmal edildikçe, horlandıkça değil, güçlendikçe, yayıldıkça, mutluluğa eriştikçe ve eğitildikçe verimli olur. İnsan, çalışma gücünü, hem içinde yaşadığı koşullardan, hem de geleceğe besleyebildiği ümitlerden alır. İçinde yaşadığı koşullar, onu, mutlu, güçlü kılmıyorsa, gelecek günler ona ümit vermiyorsa, o insanın içinde çalışma hevesi uyandırılamaz. İnsan, yetenekleri oranında eğitilmiyor ve bilgisini, yeteneğini, gereği gibi değerlendirme olanağı bulamıyorsa, hele insan yeteri kadar özgür değilse, onun yapıcı ve yaratıcı gücü, harekete geçemez. Onun için insanı daha özgür, daha mutlu, daha güçlü kılmaya yarayan her tedbir, yani insanlığa yönelen her sosyal tedbir, ekonomik gelişmeye en büyük katkıdır. İşte buna sosyal demokrasi denir.” Bülent Ecevit

            Ayrıca, emekçilerle öteki sınıfların çıkarları arasında, demokratik özgürlükler ortamında, siyasal ve ekonomik yapıyı değiştirerek hakkaniyet dengesini kurmayı amaçlayan, siyasal ve ideolojik kitle hareketine “Sosyal Demokrasi” denir.

Sosyal Demokrasinin temel nitelikleri;

1-Sınıfların çıkarları, dengelenmelidir.

2-Demokratik özgürlükler, sınıfların çıkarlarına kurban edilmemelidir.

3-Devlet, ideolojisiz olmalıdır.

4-Bölüşüm, hakça olmalıdır.

5-Ekonomik yapı, çoğulcu olmalıdır.

Sosyal Demokrat hareketin temel inanışlarından biri, “Emek en yüce değerdir.” İlkesi ise, bir başka inancı, sosyal onur ilkesidir. Sosyal Demokrasinin evrensel ilkeleri açısından, yani, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkeleri açısından, sosyal onuru yaratıcı bir ortam gerçekleştirilmelidir.

Bu üç ilke çerçevesinde sosyal onur, siyasal ve ekonomik özgürlüğe, yasa önünde eşitliğe, toplumsal yaşama katkıda eşitliğe, din, dil, soy, renk, cinsiyet farkına dayanmayan bir yaşamın sağladığı eşitliğe; barış içinde yaşamının ve efendi-köle ilişkisinden sıyrılmış olmanın sonucu olan kardeşliğe dayanmalıdır. Sosyal demokraside başka sosyal hedefler de vardır.

Ücrette onur, iş bulmakta onur, işte çalışırken onur, yaşlılıkta onur, sağlıkta onur, eğitimde onur, iç ve dış güvenlikte onur, Barınma sorununu çözmede onur, yerel ve merkezi kaynakların kullanımında onur, inançta onur, yaşarken tümüyle onurla yaşamak ulaşılması zorunlu hedeflerdir.

Ve nihayet toplumsal onurun varlık koşullarında biri, Siyasette onur ilkesidir.

 Sosyal demokrasi; 1-Daha adil bir bölüşüm için, 2-İleri teknolojiye dayalı pahalı yatırımların devletin üstlenmesi açısından, 3-Piyasalara, hakkaniyet sağlayıcı müdahale anlamında, 4-KİT’lerin rantabl ve karlı çalışan özerk birimlerin federasyonu halinde, yeniden örgütlenmesi ve korunması girişimi olarak, ekonomik bir harekettir.

Sosyal demokrasi, 1-Herkesi, sosyal çatısı altına alıcı, 2-Emeklilikte ve hastalıkta koruyucu, 3-İşsizlikte destekleyici olarak bir siyasal hizmet hareketidir.  

Toplumsal yapıyı, hümanist kültürün ölçülerine göre modernleştirme anlamında bir uygarlık hareketidir.

Bu hareketin oluşması için;

  • Sosyal demokratik düzende, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.
  • İnsan, insan emeğine, insan yaratıcılığına, toplum yararına ve doğruluğuna, en üstün değer verilmelidir.
  • İnsan, insanı, zümre zümreyi, kişiler ve yabancılar ülkeyi sömürmemelidir.
  • Bu koşullar altında yetişen, çalışan, yaşayan insanlar, daha güçlü, daha mutlu, daha insanca, onurlu bir toplumun kurucuları ve unsurları olacaktır.

Siz, ülkemizde böyle bir siyasal hareket ve düzen gördünüz mü? VEYA Böyle bir siyasal hareketin iktidar olmasını ister misiniz?

 Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..