Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sosyal Devlet Anlayışı - 1

Tanınmış bankalarımızdan birinde özel bir hesap açılması için başvuruda bulunuyorsunuz. Konu kayda alınıyor ve size müşteri hesabınızın en kısa sürede bildirileceği söyleniyor.

Mutlu bir şekilde bankadan ayrılıyorsunuz, çünkü bir müşteri hesabı öğrenmek için işinizi gücünüzü bırakarak onca yolu kat ederek tekrar bankaya gelmek istemiyorsunuz. Zaten sosyal toplum anlayışı da bu değil midir? Bu sayede hizmet vatandaşın ayağına götürülebilmektedir.

Bir veya iki gün içersinde cep telefonunuza bir mesaj geliyor. ‘Müşteri hesap numaranızı ………. telefon numarasını çevirdikten sonra 6 numaralı tuşa basın, daha sonra 3 numaralı tuşa basarak hesap numaranızı girebilirsiniz’. Olay bu kadar basite indirgenmiştir. İşinizi bırakmadan ve onca yolu gitmeden birkaç numara tuşlayarak işinizi bitiriyorsunuz. Medeniyet dedikleri şey işte budur.

Büyük bir hevesle belirtilen numarayı çeviriyorsunuz ve sizi metalik bir hanımefendi sesi karşılıyor;

- ( x ) Bankası telefon bankacılığına hoş geldiniz, İngilizce için 9 numarayı tuşlayınız. Kayıp ve çalıntı kredi kartlarınız için sıfırı tuşlayınız. Filan ve falan işlemleriniz için şu numarayı tuşlayınız şeklindeki bir dizi izahattan sonra nihayet ‘müşteri işlemleri için altıyı tuşlayınız’ bilgisi duyuluyor ve 6 rakamını tuşladıktan sonra bir, iki rakamlarının ne için olduğu açıklanıyor. Ve nihayette beklediğiniz üç rakamının açıklaması geliyor.

- Müşteri numaranız için üçü tuşlayınız.

Üç rakamı sondur. Nihayet müşteri numaranızı öğrenmek üzeresiniz, fakat telefonda gelen sesle birden dünya başınıza yıkılıyor. Kurban olduğum dediğiniz medeniyet ve sosyal devlet anlayışı bir anda zihninizden yok olmuştur. Çünkü telefondaki metalik ses size;

- Telefon bankacılığı işlemlerinizin yapılabilmesi için lütfen önce müşteri numaranızı giriniz. demektedir.

Ertesi gün üşenmeden bankaya giderek, sıra alır ve beklersiniz. Gişedeki görevliye

müşteri numarası almak istediğinizi söylersiniz. Görevli size bunu telefon veya internet aracılığıyla öğrenebileceğinizi söyler. Bir dolu münakaşa ve tartışma sonrası müşteri numaranıza şubeden ulaşabilirsiniz.

Bir çok yönden dikkat edilirse bu tip uygulamaların hayatımızı kolaylaştıracak olması

gerekirken, bizleri strese sokacak kadar zorlaştırdığı görülmektedir. Otomotiv sanayinde, elektronikte, iletişimde, haberleşmede ve daha bir çok alanda bu telefon uygulamalarını ve saatlerce beklendiği halde bir yetkiliye ulaşılamama zorluğuna her gün yaşayarak şahit oluyoruz. Bazen saatlerce telefon başında ümitle sorunun çözümü için bir ışık beklendiği oluyor.

Unutmayınız; Medeniyet sadece en modern aletlere ve cihazlara sahip olmak demek değildir. Bu alet ve cihazlara sahip iseniz, medeniyet diğer kavramların yanında bunları da halkın yararına, en kolay ve en pratik şekilde kullanabilmek ve sunabilmektir.

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..