Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

Sosyal fobi ve okul yaşantısına etkisi.

Sosyal fobi ve okul yaşantısına etkisi.
 

Başkalarının bulunduğu ortamlarda aşırı heyecan duymak,toplumdan uzaklaşmak istemek ve topluma girmek istememek gibi belirtileri vardır. Sosyal fobi bir hastalıktır kesinlıkle tedavi edilmelidir .Kendi kendine geçmez uzmandan yardım alımalıdır. Çevrede bulunana kişiler sosyal fobi hastalığı olan kişilere şiddetli derecede kaygı ,sıkıntı ,huzursuzluk ve utangaçlık duymalarına neden olurlar. Yüzü kızarır,sesi titrer,el titrer herkesin kendisini eleştirdiğine ve kendisine baktığını zanneder.
Ailede adam yerine konmayan, korku ve dayakla sindirilen,yanlış yaptıklarında alaya alınan,başarıdan çok başarısızlıklarından söz edilen kişilerde daha çok görülür.
kavgacı ,geçimsiz ve uyumsuz anne babanın çocuklarında güvensizlik duygusu daha fazla olacağından sosyal fobi hastalığının görülme ihtimali artar.
0-3 yaşına kadar anne baba beraberliği çok önemlidir. Bu beraberliğin bozulması halinde çocukta güven duygusu gelişmeyecektir. Sosyal fobi hastalığının oluşması için neden teşkil eder. Çocuk 3 yaşına kada anne yanında olma isteği vardır. Yoksa içe dönük,endişeli ve korkak kişilik kazanır.Annenin varlığı çocuğa güven verir.
Sosyal fobi hastalığı olan kişilerin en büyük korkusu topluluk önünde konuşmaktan çok korkarlar. Bu yüzden okulda öğretmenin kendilerine soru soracağından ve sınıfta alay konusu olmaktan korkarlar. Sosyal fobi hastalığı olanların %40ında Okul fobiside görülmektedir. Evde kaldıklarında ev ödevlerini yaptıkları. Ancak,okula gittiklerinde yapmadıkları görülür.
Sosyal fobi her 10 kişiden birinde görülmektedir. Tedavi edilmezse alkolizm ve uyuşturucuya kadar bağımlılık yapacak faktörlere dönüşmektedir. Sosyal fobisi olanların çoğunluğu bekardır. İnsanlarla iletişimlerinde sorun yaşarlar. Sosyal fobi çoğunlukla ergenlikte başlar yani 10-12 yaş civarında başlar. Tedavi edilmezse ömür boyu sürer. Aynı zamanda depresyon ve agorafobi(açık yerde bulunma korkusu)dönüşebilir.
Sosyal fobi kesinlikle tedavi edilebilir doktorlar hastalığın üzerine giderek tedavi yöntemi uygulamaktadırlar. Yani toplumdan kaçan kişi ne kadar topluma girerse sosyal fobi ile o kadar mücadele etmiş sayılır.
Sosyal fobisi olan çocuklar kalabalık yerlere girmekten hoşlanmazlar.Kantinde kuyruğa girmezler. Kendilerini okul arkadaşlarından uzak tutarlar . Sosyal faaliyetlerde görev almak istemezler. Ev ödevlerini istekli yapmazlar. Onlar için en güvenilir yer ev olarak görürler.
Değerli anne babalar okula sinirli olduğunuz zaman gitmemeye gayret edin.Öğretmenle mümkün olduğunca iyi diyaloglar kurun.Okulun içerisinde meydana gelecek tartışmalar çocuğunuzu okuldan soğumasına sebep olur. Olayları dikkatlice dinlemeden tepki vermeyin. Öğretmenler çocuğunuzu iyi tanımanızda en etkili faktördür. Çocuğunu tanımayan anne babalar sağlıklı çocuk yetiştiremezler.
Anne ve babalar kendi toplumsal korkularını çocuklarına yansıtmamalıdırlar. Sosyal fobinin kalıtsal olduğu biliniyor.
Çocuklarınıza daima kültürün temel belirleyici özelliğinin uyum olduğunu vurgulayın. Ancak kendini ifade ederek uyum sağlamak. Kendini ve isteklerini ifade etmeden yaşamak uyum değildir. İstekleri ve düşünceleri evde önem taşıyan kişi okulda da kendini çekinmeden ifade edecektir. Demokratik tavırlar sergiler. Kendinin önemli olduğunu başarılı ve başarısız yönlerini iyi bilecektir.
Yaşama sanatını çocuğunuza öğretin.Yaşama sanatı öğrenmek,öğrendiğinden zevk almak,öğrenmesi zorunlu olanların nedenlerini bilmek,kendi yeteneklerinin nereye kadar olduğunu bilmek. Hayatı ve zamanı iyi değelendirmek.
SOSYAL FOBİLERDE GÖRÜLEN ÖZELLİKLER
ÇARPINTI
TİTREME
TERLEME
KASLARDA GERGİNLİK
MİDEDE RAHATSIZLIK
GÖĞÜSTE SIKINTI
SICAK YADA SOĞUK BASMASI
korkulan durumdan kaçma en belirgin davranıştır. Çocuklarımız okula gelmek istemezler. Öğretmenin soru sormaması için gizlenmeye gayret ederler. Sosyal fobinin verdiği depresyon hastanın tüm iş ,evlilik sosyal toplumunu olumsuz etkiler. Toplumdan kaçmak için bir çok iş imkanını reddeden hastalar vardır.
Anne ve babalar çocuğunuzun arkadaş ortamının geniş olmasını ve çocuğunuzun evde kendini değerli hissetmesini sağlayın. Okulun sosyal faaliyetlerine ne kadar fazla girerlerse o kadar avantajlı olurlar. Çocuğunuzu topluma hazırlarken toplumsal kuralları toplumun içinde öğrenmesini sağlayın.
Çocuğunuzun güven duygusunun gelişmesini sağlayın.
Çocuğunuzun değerli olduğunu ona hissettirin.
Başarısızlıklarından çok başarılarından konuşun.
Asla başka çocuklarla kıyaslamayın.
Çocuğunuza duygularını ifade etmesini sağlayın,kendisini tanımasını sağlayan ortamlar hazırlayın.
Sosyal izolasyon çocuğunuzu depresyona sürükler.kişiler bu sıkıntıdan kurtulmak için alkole yönelebilir.Çocuklarınızın korkuları varsa asla kaçmayın korkunun üzerine gidin.Korkuların azaldığını göreceksiniz.Önemli olan çocuğunuz olduğunu çocuğunuza hissettirin.Uzmandan yardım almanız işinizi kolaylaştırır.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..