Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sosyal fobi

İnsanların günlük hayatta yaşamlarını idame ettirirken birbirleriyle konuşmaları, bir araya gelip oturmaları, gezmeleri, sinemaya gitmeleri, gezi düzenlemeleri veya bir sıkıntıları olduğunda konuşacak birini aramaları en tabii ihtiyaçlarıdır ve en tabii faaliyetlerdir. Ancak bazı insanlar bu saydıklarımıza ya çok uzak yaşarlar ya da yaparken zorlanırlar. İnsanların arasında kendini rahat hissetmeyen, kendini ifade etmekte zorlanan, kalabalık ortamlardan uzaklaşmaya çalışan insanlarda sosyal fobi söz konusudur. Bu durum da insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı zorlaştıran psikolojik bir rahatsızlıktır.

A business man is covering his eyes with his hands and has blame and shame with fingers pointing at him.

En genel anlamda tanımlayacak olursak sosyal fobi, bir ya da birden fazla sosyal durumdan kaçınma halidir. Bu durum, topluluk önünde konuşma, yeni insanlarla tanışma, sosyal ortamlara (düğün, parti, eğlence, cenaze vb. ) katılma gibi alanlarda kendini gösterir. Sosyal fobisi olan kişiler yaptıklarından dolayı muhatap olduğu kişilerin kendisi hakkında olumsuz düşüneceğini, eleştiri alacağını ve yadırganacaklarını düşünürler. Kendisinin yaşadığı utangaçlık, yüz kızarması gibi kaygı belirtilerinin karşı taraf tarafından fark edileceği endişesini yaşarlar. Rahatsız olunan durum veya ortamdan uzaklaşma çabası bazen panik ataklara neden olur.

Sosyal fobinin ilerlemesi durumu depresyon gibi başka sorunlara da yol açabilir. Utangaçlığın ağır ve işlev bozucu hali olan sosyal fobi, kişinin sağlıklı arkadaşlık ilişkilerini geliştirmede, sınıfta söz almak istememesinde, iş ortamında düşük performanslara, karşı cinsle ilişki kurmakta zorluk çekme gibi sorunları beraberinde getirir.

Amerikan psikoloji topluluğu sosyal fobiyi tanımlarken şu ifadeleri kullanmıştır:

Sosyal fobi, utanmaktan, küçük düşmekten, sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde korkma ve korkulan durulardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek yaygın bir anksiyete (kaygı, bunaltı) bozukluğudur.

Genellikle ergenlik yılarında karşımıza çıkan bu rahatsızlığın küçük çocuklarda da olduğu görülür. Maddi açıdan sıkıntılı olan, sosyal imkânları kısıtlı, işsiz ve eğitim düzeyi düşük olan insanlarda görülme olasılığı yüksektir.

Bu konu ile temel çekingenlik konusu karıştırılmamalıdır. Topluluk önünde konuşma konusunda çoğu insanda çekingenlik olabilir fakat hastalık seviyesinde olmayanlardan bahsediyorum. Başka örnek vermek gerekirse, bir işe tam anlamıyla hazırlanmayan bir kişinin ‘acaba yapabilir miyim’ kaygısı onun işini daha iyi yapmasına yani daha iyi hazırlanmasına sebep olabilir. Bir öğrencinin yapılacak olan sınava tam hazırlanmaması ve sınıfta acaba hoca bana sorar mı diye duyduğu kaygıdan bahsetmiyorum. Bu verdiğim örneklerde yaşanan durumlardan duyulan çekingenliğin yanında kaçmak veya kendini zorlayarak katlanmak durumuna sosyal fobi diyoruz. Yani kişi katlanırken duyduğu rahatsızlığın aşırı ve anlamsız olduğunu bilir.

Başlıca belirtiler şunlardır:

  • Yüz kızarması, çarpıntı, nefes darlığı
  • Ağız kuruluğu, terleme,
  • Kas gerginliği, titreme, ishal.

Yazılarımız hakkında daha fazla detay ve farklı konulara ulaşmak için www.ozguveneksikligi.com web sitesini ziyaret edebilir ve çözüm yoluna yönelik  tavsiye edilen formüle bakabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 6
: 125
Kayıt tarihi
: 25.08.16
 
 

Araştırma yaptığım ve tecrübe ettiğim konularda yazmaktayım. Web sitesi kurmak, wordpress kurulum..