Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sosyal grup çalışmaları

Sosyal grup çalışmaları
 



Sosyal Grup Çalışması yöntemi, Sosyal Hizmet Uzmanlarının kullandığı temel mesleki yöntemlerden biridir. Sosyal Hizmet Mesleği, insan hakları ve sosyal adalet prensiplerinden hareket ederek sosyal değişmeyi; bireyleri, grupları, toplulukları güçlendiren, özgürleştiren ve iyilik hallerini geliştiren bir dinamik unsur olarak değerlendirilen ve yönüyle insan davranışı ve sosyal sistem teorilerinden yararlanan bir meslektir.

Sosyal Grup Çalışmaları; Birey, grup ve ailelerin bir grup ortamında psiko-sosyal uyum ve işlevler bakımından ortak sorunlarına yönelik duygusal ve sosyal gereksinimlerini karşılayabilecekleri, kişisel ve sosyal gelişimlerini destekleyebilecekleri psiko-sosyal destek alarak sorunlarını çözme becerisi ve iletişimi kazanabilecekleri grupla çalışma ortamı olup; Sosyal Hizmet Uzmanlığının teknik ve yaklaşımlarıyla bireylerin sosyal iyilik durumlarının geliştirildiği Disiplinler arası sosyal hizmet bilim ve sanatının planlı, programlı uygulamalı bir yöntemdir.

Sosyal Grup Çalışmaları amaçları açısından oldukça çok farklılık taşıyan çeşitliliğe ve örüntüye sahiptir. Grubun yapısı ve amaçları bakımından üzerinde en çok çalışılan ve önerilen gruplar şunlardır;

1- Sosyalleşme Grupları

2- Dayanışma ve Etkileşim Grupları

3- Kişisel ve Sosyal Gelişim Grupları

4- Tedavi Grupları

Bu gruplar kendi içinde de farklılıklar gösterir. Grup yapısına bağlı olarak şekillenen cazip gurplardan biri de, aynı zamanda etkileşimsel gruplar olan Sosyal Gelişim Gruplarıdır. Sosyal Gelişim Grupları bireyin potansiyelini kullanabilmesi, geliştirebilmesi ve kişiler arası iletişimi desteklemesi bakımından daha çok tercih edilmektedir. Sosyal Gelişim Grupları, kapsamı açısından eklektik teknik ve yaklaşıma izin veren bir açıklığa sahiptir. Sosyal Hizmet Uzmanlığının teknik ve yaklaşımları yanı sıra meslekte kullanılan disiplinler arası eklektik terapötik yaklaşımlar etkinliğin yararını artırmaktadır.

SHU. ALİ SONGÜL

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..