Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '17

 
Kategori
Üniversiteler
 

Sosyal Hizmet Uzmanlığı Öğrencisi Ahmet Can İmamoğlu ile...

Sosyal Hizmet Uzmanlığı Öğrencisi Ahmet Can İmamoğlu ile...
 

Ahmet Can İmamoğlu


Cumhuriyet  Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanlığı Bölümü ÖĞRENCİSİ  Ahmet Can İmamoğlu: ”Sosyal hizmet mesleğinin temelinde insanlara yardım etmek yatar”

SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz   bugüne kadar?

AHMET CAN İMAMOĞLU- Adım Ahmet Can 22 yaşındayım .Trabzon'da dünyaya geldim. 3 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuyum. Annem ev hanımı, babam devlet memuru. Öğrenim hayatıma  Trabzon'un Sürmene ilçesinde başladım. İlkokulu  Ayşe Kırali  i.ö. ortaokulu ,Yakup Kalafatoğlu i.ö.o,  liseyi Hasan Sadri 71 Anadolu lisesinde  okudum. Üniversite hayatıma da şu an hâlâ okumakta olduğum Sivas  Cumhuriyet Üniversitesinde Sosyal  Hizmet  Uzmanlığı devam etmekteyim.

              SORU- Neden  Sosyal  Hizmet Bölümü? Neden  Sivas?  Bu okulu tercih etmeden  önce ve şu an  duygularınız nedir?             

               AHMET CAN  İMAMOĞLU- Öncelikle sosyal hizmet hayal ettiğim ve isteyerek geldiğim bir bölüm değildi. Bu bölüme gelen büyük bir çoğunluğun olduğu gibi ataması iyi olduğu ve puanımın yettiği bir bölüm olduğu için Sivas'a ve bu bölüme geldim. Ancak bölüme başladıktan sonra sırf devlet memuru olarak işimi yapmamam gerektiğini öğrendim. İnsanlara yardım etmek için en uygun yerde olduğumu fark ettim. İnsanlara yardım etmek için sosyal hizmet veya herhangi başka bir bölüm okumaya gerek yok. Her insanın vicdani olarak yapabileceği bir şey ancak insanlara eğitimli ve profesyonel olarak yaklaşabilmek için olması gereken yerde olduğumu düşünüyorum artık.

                  SORU- Sosyal  Hizmet  uzmanı sizce ne  iş yapar?

                 AHMET CAN  İMAMOĞLU-.Sosyal hizmet mesleğinin temelinde insanlara yardım etmek yatar. Sosyal hizmet uzmanı dezavantajlı insanlara engelinin kendisine bir engel olmadığını hissettirir ve toplumla iç içe olarak yaşamasına yardımcı olur. Ayrıca sosyal hizmetin amacında sadece dezavantajlı insanları değil toplumdaki diğer insanlarında iyilik halini arttırmak vardır bu yüzden sosyal hizmet bireyleri grupları ve toplumu etkilemektedir.

                 SORU-Siz sosyal bir insansınız. Bu ilerde iş  hayatınıza nasıl  yansıyacak?                 

                 AHMET  CAN İMAMOĞLU-Sosyal insan olmak insanlara daha yakın, samimi ve içten yaklaşmamı sağlayacak ve bu şekilde işimi daha iyi bir şekilde yapacağıma inanıyorum.

                SORU-Sizce iyi bir sosyal hizmet uzmanı nasıl olmalıdır?

                AHMET  CAN İMAMOĞLU-Mesleğini layığıyla yapan insanları seven ayrımcılık yapmayan ve yaptığı işten mutlu olan kişi iyi bir sosyal hizmet uzmanıdır

                  SORU-Gezmeyi ve  kitap okumayı seviyorsunuz. Bu sizin  mesleğinize nasıl yansıyacak?

                  AHMET CAN İMAMOĞLU- Gezmeyi seven birisi olmam daha fazla insan tanımam farklı yerler ve şartlar görmem açısından bana faydası olacaktır. Okumak ise insanları daha iyi anlayabilmek ve insanlara bir şeyler anlatabilmek için faydalı olacaktır.

             SORU-Sosyal hizmet  uzmanlığının   geleceği konusunda  ne  diyeceksiniz?

             AHMET CAN İMAMOĞLU-Sosyal hizmet Avrupa'ya göre ülkemizde fazla gelişmeyen bir meslektir bunun sebebi ise sosyal hizmetin ülkemizde daha geç ortaya çıkmasıdır. Ayrıca sosyal hizmet ataması olarak ülkenin şartları göz önüne alınarak ihtiyacı olan bir alan olması ve uzman sayıları da az olduğu için çoğu insana yetişemez durumdadır. Ayrıca başka mesleklerden kişilerin sosyal hizmet uzmanının yaptığı işi yapması bu kişilerin  mesleki açıdan yeterli olmaması mesleğimizi tehlikeye atmaktadır ve bu bölümü bitirip uzman olarak eğitim alan bizleri itibarsızlaştırmaktadır. Sosyal hizmetin geleceği açısından bu durumun böyle devam etmeyeceği kanısındayım. Önümüzdeki süreç içerinde sosyal hizmet uzmanlarına olan ihtiyaç artacağını ve saygın bir meslek konumuna geleceğini düşünüyorum.

         SORU-İşsizlik kaygısı yaşıyor musunuz?

          AHMET  CAN İMAMOĞLU-Çoğu insanda olduğu  gibi tabii ki bende işsizlik kaygısı yaşıyorum ancak bu kaygıyı yaşamamın sebebi işsiz kalmayı düşündüğüm için değil diplomamı alacağım bu bölümü sosyal hizmet uzmanlığını yapamayarak başka bir iş yapmam durumunda yaşarım.

           SORU- Sosyal  hizmet uzmanlarının  genel sorunları ve çözüm yolları nelerdir?

            AHM ET CAN  İMAMOĞLU-Sosyal hizmet uzmanlığının sorunlarından birisi sosyal hizmet etkin olarak fazla bilinmemekte ve ne iş yaptığı tam olarak anlaşılmayan bir meslektir öncelikle bunu çözebilmek için insanlara bu mesleği anlatmak ve insanları bilinçlendirmek gerekmektedir. Yani bir anlamda sosyal hizmet uzmanları yönlendiricidir insanların karşılaştıkları ve yaşadıkları sorun karşısında ne yapması gerektiğini söylerler ve sorunu çözmeye yardımcı olurlar eğer bunda zorlanılırsa daha uzman bir tarafa yönlendirirler.

           Sosyal hizmet uzmanları çoğu kurumda yanlış çalıştırılmaktadır ve bu nedenle uzmanlar görev ve sorumluluklarını yanlış yapmaktadır.  Bu herkes için geçerli değil ama böyle olduğu da bir gerçek. Bu yüzden uzmanlar yapacağı işi çok iyi bilmeli, bulunduğu kurumdaki ve genel olarak mevzuatı iyi kavramalı ve mevzuata göre hareket etmelidir. Sorunlar sadece bunlarla sınırlı değil ama başlıca sorunların bunlar olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.

             SORU- Özelde  Sivas’ta , genelde   Sosyal  Hizmet  Uzmanlığı okumak  isteyenlere neler  önereceksiniz?

          AHMET  CAN İMAMOĞLU-.Sivas gerçekten üniversite öğrencileri için güzel bir yer sosyal hizmet kulübümüzde aktif bir şekilde çalışmaktadır. Diğer üniversiteler içerisinde iyi bir yere sahiptir ve herkesin bundan faydalanmasını isterim. Sonucunda sosyal hizmet okuyoruz adı üzerinde ilk olarak sosyal olmalıyız bu bölümü okuyan kişinin sosyal olması gereklidir. Bir şeyler için uğraşması gerekir sayımız fazla değil sesimiz belki fazla çıkmıyor ama bir farkındalık oluşturmak ve insanlara yardım etmek, insanların gözlerindeki o mutluluğu görmek yeter de artar bile sırf bunun için bu mesleği yapmak bile yeter bize. Her şey kişi de bitiyor nerede okuduğu önemli değil önemli olan kendini geliştirmek, insanları sevmek ve yapacağımız bu işi severek yapmaktan geçiyor...

             Çok teşekkür ederiz Ahmet  Kardeşimiz,  güzel bir röportaj oldu faydalanmak isteyenlere .

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..