Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sosyal Kaygınız Yaşam Alanınızı Daraltır

Sosyal Kaygınız Yaşam Alanınızı Daraltır
 

insan yalnızlığını kendi yaratır


Sosyal kaygı yaşamaya başlayan insanlar, bu sorunları hakkında çözüm arayışına girmezse zamanla yaşam alanlarını daraltmaya başlar. Bu, insanın kendi kendine özgürlüğünü kısıtlaması ve kendine özel bir hapishane yaratmasıdır. Koskoca evrenin içinde kendini sürekli daralan bir çemberin içine hapsetmeye başlar. Sosyal ortamdan kendisine gelecek rahatsızlıktan korktuğu için kendini koruma altına alırken mutluluğunu, özgürlüğünü bedel olarak ödediğinin farkında değildir.

Başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğüne fazla takılan insanların, zamanla sosyal kaygının yolunu oluşturmaya başladıklarını fark etmeleri için bu yazıyı yazmak istedim. Bazen bir sebepten başlayan düşünce kalıpları, çok tekrar edildiğinde virüs gibi yayılıp hayatımızın pek çok alanını etkileyebilir. Türk toplumu olarak "elalem ne der, ayıp olmasın" gibi düşünce kalıplarıyla büyütüldüğümüz için "başkaları hakkımda ne düşünüyordur" düşüncesi çok yaygın maalesef.

Mutluluğu, huzuru yakalayabilmek için olaylara bakarken kendimizin kontrolünde olan ile kontrolümüz dışında kalan şeyleri çok iyi ayırt edebilmemiz gerekir. Başkalarının hakkımızdaki düşünceleri, kontrolümüz dışındadır. Başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne takılıp kalırsak bunu saplantı haline getirirsek paranoid ve çaresiz bir hale geliriz. Zamanla ortamlara, insanlara yabancılaşmaya başlar; özgürlüğümüzü, korkularımıza satmış oluruz.

Başkalarının hakkınızda ne düşündüğünü çok önemsiyorsanız kendinizde fark etmeniz gereken bir şeyler vardır? Neden başkalarının düşüncelerini bu kadar önemsiyorsunuz? Özgüven sorununuz mu var? Kendinizden ve kendi yaptıklarınızdan siz mi memnun değilsiniz? Kendinizi ve başkalarını fazla mı yargılıyorsunuz?

Kendi düşüncelerimizin üzerinde bu soruların cevaplarıyla farkındalık kazanabilir, kendi düşüncelerimizi değiştirebiliriz. Bu, bizim kontrolümüzde ama başkalarının ne düşündüğü bizim kontrolümüzde değil ve hiçbir zaman da olmayacak. Kontrol edebildiklerimizin farkındalığında bir hafta geçirmeniz dileğimle

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu 

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..