Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '10

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Sosyal medya kullanıcı kategorileri

Sosyal medya kullanıcı kategorileri
 

Hepimiz sosyal medya mecralarını ama aktif ama pasif şekilde kullanıyoruz. Bu yazıda herkesin bir kategorisinin olduğunu ve yazı sonunda hangi kategoride olduğunuzu görebilirsiniz. Bu yazının sonunda kendime sorduğum tek soru ”markalar bu kategorileri baz alıyorlar mı?” oldu. Sosyal Medyadaki markalar yarattığı etkinliklerle yada yaptığı hoş sürprizler ile müşterisinin yanında olduğunu gösteriyor fakat bütün müşteriler ile beraberler mi sorusunun cevabına çekimserim diyebilirim ama yazının sonunda markaların hangi kategoriler ile ilgilendiğini görebilirsiniz.

6 basamaklı bir merdivenin olduğunu düşünürsek, bunun en alttan en üste doğru sıraladığımızda; İnaktifler, seyirciler, katılımcılar, toplayıcılar, eleştirmenler ve yaratıcılar bulunur. İnaktifler, sosyal medya mecralarında pasif hatta sosyal medyayı bilmeden kurguya katılan insanlardır.

Seyirciler ise blog yazarlarını okuyan arkadaşlarına video gönderip, gönderilenleri seyredenler, podcast’ları dinleyenler, forumları takip edenler ve marka için konuşan müşterilerin görüşlerini inceleyenlerdir. Merdivenin orta katında olan profil ise katılımcılardır. Sosyal mecraları az da olsa tanıyan, bu tarz sitelere ziyaretler gerçekleştiren ve kullananlar diyebiliriz. Benim görüşüme göre: İnaktifler, seyirciler, katılımcılar Türkiye’deki nüfusunun tamamı diyebiliriz. (Ufak bir kesimi koruma altına alırsak)

Diğer kalan 3 kategoriden 3. sü toplayıcılar… Toplayıcılar RSS’leri, youtube linklerini, google reader’ı kullanan, oylamalara katılan ama içerik geliştirmeyen bir bütünün ufak bir parçası olan kitledir. Top 6'da 2. listede ise eleştirmenler bulunuyor. Sosyal mecraları daha önceden keşfetmiş, yatırımını yapmış ve yenilikleri takip eden kitle diyebiliriz. Bu kitle markaların servislerini değerlendirir, bloglara yorum yapar, wikileri editlerler, görüşlerini ve bildiklerini paylaşmak için blog tutarlar.

Düşündüğümüzde ise<ı> Friendfeed’deki kitlenin büyük bir bölümü diyebiliriz.
Markanın en çok dikkat etmesi gerektiği noktanın eleştirmenler olduğunu düşünüyorum. Tozdan nem kaparlar, nasıl olması gerektiğini değil sadece yapılanın yanlış olduğunu düşünürler ve dile getirirler. Merdivenin en üst sırasında ve Türkiye’de çok nadir bulunan kesimi temsil eden grup ise yaratıcılar. Blog yazmak, viral video yaratmak, makaleler yayınlamak gibi eğilimlerde bulunurlar.

Siz hangi kategoridesiniz?

İsmail Dağlı

 
Toplam blog
: 26
: 834
Kayıt tarihi
: 01.10.08
 
 

Facebook'un onayladığı ilk ve tek türk ajansı Promoqube'de  Topluluk Yöneticisi olarak çalışmak..