Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '11

 
Kategori
İnternet
 

Sosyal Medya nedir?

Sosyal medya için kısaca; bloglar, sosyal imleme siteleri, fotoğraf ve video paylaşım siteleri, forumlar, facebook ve benzeri sosyal ağlar gibi kullanıcıların paylaşım yapmasını sağlayan platforma verilen isimdir.
Sosyal medya internet kullanıcılarının görüş, deneyim, fikir paylaşma, iletişim kurma ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır. Sosyal medya kapsamında iletişim olanağı sunan birçok ağ platformu da bulunmaktadır. Bunlara kısaca değinecek olursak

- Müzik paylaşım siteleri
- Sosyal imleme siteleri
- Bloglar
- Mikro bloglar
- Fotoğraf ve video paylaşım siteleri
- Sosyal haber siteleri
- Sosyal ağlar

Müzik Paylaşım Siteleri

Bu platformda internet kullanıcıları kendilerine ait ya da başkalarına ait olan beğendikleri müzikleri paylaşabilir, başkalarının paylaştığı müziklere yorum yazabilir hatta ve hatta bu müzikleri oylabilirlerde.

Sosyal İmleme Siteleri

Bu platformda internet kullanıcıları kendilerinin beğendiği siteleri ya da sayfaları başka kullanıcılar ile paylaşabilir. Aynı müzik paylaşma sitelerinde olduğu gibi bu paylaşılan siteler oylanabilir ve yorum yazılabilir. Ayrıca bu sistem sayesinde insanların ilgisini çeken sitelerde ön plana çıkmış olur.

Bloglar

Bloglar internet dünyasında sosyal medya çerçevesinde önemli iletişim araçlarından biridir. Blogun bir diğer adı da web günlüğüdür. Bloglar kişi ya da kurumlar tarafından hazırlanabilir, bir veya birden fazla kişilerce de yönetilebilir. Blogların en önemli unsuru içeriğidir. Bir blog sayfası kullanıcılar tarafından itibar görmek istiyorsa sağlam ve seviyeli bir içerik sunmak zorundadır. Blogların değerini arttıran şeyler ise kaliteli içerik, güncel olması, samimi olması ve teknik özellikleridir.

Mikro Bloglar

Mikro bloglar, bloglardan biraz farklıdır. Bu iki blog arasındaki en belirgin fark ise mikro bloglarda gerçek içeriklerin gerçek zamanında kısa bir şekilde paylaşılmasıdır. Bloglarda bu şart yoktur. Mikro bloglarda blog yazı karakter sayısı 100-140 arasında sınırlanırken, bloglarda bu kısıtlama yoktur. Mikro bloglar haber amaçlı olup profesyonel kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır.

Fotoğraf Ve Video Paylaşım Siteleri

Bu platformda internet kullanıcıları kendilerine ait, kendilerinin çektiği ya da diğer web sitelerinde beğendikleri fotoğraf ve videoları paylaşabilir. Aynı müzik paylaşım siteleri ve sosyal imleme sitelerinde de olduğu gibi burada da paylaşılan fotoğraf veya videolar oylanabilir ve yorum yazılabilir.

Sosyal Haber Siteleri

Bu platformda internet kullanıcıları kendilerinin ürettikleri, yazdıkları haberleri ya da diğer web sitelerinde beğendikleri haberleri paylaşabilirler. Aynı müzik paylaşım sitelerindeki, sosyal imleme sitelerindeki ve fotoğraf/video paylaşım sitelerinde de olduğu gibi burada da paylaşılan haberler oylanabilir ve yorum yazılabilir.

Sosyal Ağlar

Bu platformda internet kullanıcıları birbirleri ile iletişime geçebilir, tanışabilir, içerik paylaşabilir, ortak ilgi alanları üzerine grup oluşturabilir hatta bu oluşturulan gruplara üye oluşumu bile sağlanabilir. Bir sonraki bloğumda size xnetwork sisteminden bahsedeceğim. Xnetwork sistemini sosyal medya ile birleştirildiğinizde nasıl kazanç elde edebileceğinizden basedeceğim. 

 
Toplam blog
: 6
: 1837
Kayıt tarihi
: 26.07.11
 
 

Bilkent Üniversitesi bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri öğrencisiyim. Web tasarım, grafike..