Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '12

 
Kategori
İnternet
 

Sosyal medya nedir?

Sosyal medya nedir?
 

Nedir Bu Sosyal Medya...


Son Birkaç yıldır, Hemen hemen herkezin dilinde dolanan bir terim "Sosyal Medya", "Sosyal Medya Uzmanları" aranıyor iş ilanlarında... Peki nedir Bu sosyal Medya?

Zaman ve mekân sınırlaması olmadan yani mobil tabanlı paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir insanî iletişim şekli oalrak tanımlanan Sosyal medya platformlarında insanlarla buluşur ve iletişimde bulunursunuz. İnsanlara yardım eder, yardım alır, sorularına cevap verir ve kendi sorularınızı sorarsınız. Bu bakımdan sosyal medya informal eğitim yollarından da bir tanesidir.

Sosyal medya aynı zamanda "Kullanıcıların Ürettiği İçerik" ve "Müşterilerin Ürettiği Medya" kavramlarını da ortaya çıkarmış, bu yapısıyla da ticari plandaki anlamını kazanmıştır. Aslında Yeni bir ortamı anlamanın en iyi yolu öncelikle eskisi ile mukayese etmektir. Bu nedenle öncelikle etrafımızdaki medya araçlarına bir bakalım. Muhtemelen bunlar;


Gazeteler.
Dergiler.
Televizyon.
Radyo.
Kitaplar.
CD'ler.
DVD'ler.
Fotoğraf bir kutu.
Fiziksel, kağıt posta ve katalogları.
Sarı Sayfalar.

-Sosyal Medya ve Geleneksel Medya'nın Farklılıkları-
Sosyal medya gazete, televizyon ve film gibi yukarıda bazılarını belirttiğimiz geleneksel medyadan farklıklar gösterir. Genellikle geleneksel medya enformasyonun yayınlanması için belirli kaynaklara ihtiyaç duyarken, bilgiyi yayınlamak veya erişmek için sosyal medya göreceli olarak masrafsızdır ve erişim araçları herkese açıktır . Bir matbaa yatırımı veya TV yayını yapmak için zorunlu olan lisansa ihtiyaç duyulmaz.

Sosyal medya’nın ve geleneksel medyanın ortak taşıdığı bir karakteristik özellik, küçük veya büyük kitlelere ulaşabilmeleridir; örneğin, hem bir blog yazısı hem de bir televizyon programı sıfır kişiye de ulaşabilir milyonlarca kişiye de ulaşabilir. Sosyal medya ve geleneksel medya arasındaki farkları tanımlamaya yardımcı olacak özellikler kullanılan yönteme göre farklılıklar gösterebilir. Bu özelliklerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Erişim - Hem geleneksel medya hem de sosyal medya teknolojileri herkesin genel bir kitleye erişebilmesine olanak tanır.
Erişilebilirlik - Geleneksel medya için üretim yapmak genellikle özel şirketlerin ve hükümetlerin sahipliğindedir; sosyal medya araçları genel olarak herkes tarafından az veya hiç maliyetle kullanılabilir.
Kullanılırlık - Geleneksel medya üretimi çoğunlukla uzmanlaşılmış yetenekler ve eğitim gerektirmektedir. Çoğu sosyal medya için bu geçerli değildir veya bazı durumlarda yetekler tamamen değişmiş ve yenidir, yani herkes üretimde bulunabilir.
Yenilik – Geleneksel medya iletişimlerinde meydana gelen zaman farkı (günler, haftalar, hatta aylar) anında etki ve tepkisi olan sosyal medya ile kıyaslandığında uzun olabilmektedir (Tepkilerin zaman aralığına katılımcılar karar verir). Geleneksel medya da sosyal medya uygulamalarına adapte olmaktadır, dolayısıyla yakın zamanda bu farklılık ortadan kalkacaktır.
Kalıcılık - Geleneksel medya yaratıldıktan sonra değiştirilemez (bir dergi makalesi basıldıktan ve dağıtıldıktan sonra aynı makale üzerinde değişiklik yapılamaz), oysa sosyal medya yorumlar veya yeniden düzenlemeyle anında değiştirilebilir.Örneğin,Bir gazete yanlış bir bilgi verse, onun bu bilgisini hemen değiştiremezsiniz. Oysa Birisi bir yazı üzerine yanlış olduğunu kanıtlarsa, Blogum neredeyse anında güncellenebilir.

Etkileşim- Siz benim blogumla etkileşimde bulunabilirsiniz. Örneğin Hemen şimdi bu konu hakkında fikrinizi belirten bir yorum yazabilir ve konuya katılabilirsiniz. Ancak gelenekesel medya araçları ile etkileşime giremezsiniz.

Peki ya size Sosyal Medya ya da diğer bir tanım yeni medya diyince aklınıza ne geliyor. Sizce Geleneksel Medyadan farkları ne çok mu avantajlı? peki hiç mi dezavantajı yok? Sizde fikirlerinizi bizimle paylaşın...

 

 
Toplam blog
: 42
: 1562
Kayıt tarihi
: 13.01.12
 
 

Merhaba,  Hakkımda bilgi vereceğim bölümler  en zorlandığım bölümlerden birisidir her zaman. Oldu..