Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '13

     
    Kategori
    İnternet
     

    Sosyal medya ve değişen dünya

    Sosyal medya ve değişen dünya
     

     

    Sosyal medya ve gelişen iletişim sistemleri ile insan doğası akıl almaz ölçüde değişime uğradı. Değer yargılarımızda, beğenilerimizde, insanlara bakış açımızda ciddi manada farklılaşmalar meydana geldi. Sosyal medya'dan burada kasıt tabii ki en başta facebook.. Twitter'ın kendine özgü olan modeli insanları, kendilerini daha rahat ve aktif hissedebilecekleri facebook'a yöneltti. Diğer sitelerde yeteri kadar kendini tanıtamadığı ve en önemlisi facebook kadar profesyonel bir yazılıma sahip olamadığından arka planda kaldılar. Bunlar insanları facebook'a yönelten en önemli etmenler oldu. Facebook ve Twitter üzerinden sosyal medya ve değişen dünya kısmına gelelim şimdi..
     
    İnsanlar bu internet mecraları ile adeta evrim yaşadı. En başta haberciliğin seyri değişti, insanlar dünyanın herhangi bir yerinde gelişen olaya aynı anda tanık oldular, haberden elde edilen görseli, içeriği aynı anda yorumladılar, paylaştılar. Facebook'ta oluşturulan ufak bir etkinliğin kitlelere ulaşması ile ''arap baharı'' dediğimiz süreç ortaya çıktı ve tüm dünya bu gelişmeleri sosyal medya aracılığı kavramış oldu.
     
    Arkadaş listesinde ya da twitterda takip ettiği kişilerden, eğitim seviyesi genelin biraz üzerinde olan ve yaptığı paylaşımlarda okuduğu kitabı, sevdiği bir köşe yazarının kim olduğunu belli edecek şekilde paylaşım yapan kişiler insanlarda farkındalık yarattılar, okuma alışkanlığı artış gösterdi bu sayede.. Kitapyurdu.com tarzında interaktif kitap satan internet siteleri de büyümüş oldu. Haber sitelerinde sosyal medya alanları için oluşturulan paylaş butonları da kültürel hayatı canlandıran önemli gelişmelerden biri oldu. Burada biraz yerele indirgedim olayı fakat dünyadaki gelişmeleri anlama adına içinde yaşadığımız coğrafyadan ufak kesitler sunmak bahsettiklerimi daha anlaşılır kılacaktır.
     
    Sosyal medya'nın getirdiği bir farklı şey ise ünlü ve herkes tarafından yeterince tanınan kişiler ile hayranları arasındaki bağın ve iletişimin farklılaşması oldu. İnsanların sadece televizyonda seyredebildiği ve hemen hemen imkansız olarak gördüğü hayran olduğu kişi ile iletişime geçme isteğinin artık değiştiği ve özellikle twitterdan atılacak tweetlerle ona ulaşabileceği bir ortam oluştu.
     
    Herşeyden önemlisi insanların, okuma alışkanlığının sosyal medya ile azaldığı yönünde yaptıkları eleştirilerin yersiz olduğunu belirtmeliyim. Okuma alışkanlığı dediğimiz olgu bu anlattığım tüm süreçler ile bir artış göstermiştir, gelenekçi yapı okumayı sadece basılı materyalden ibaret saydığından ipad ve iphone gibi ürünleri de sadece oyuncak olarak algılamakta. Kitap ve gazete satışlarının resmi verilerden incelendiğinde zaten epeyce arttığını görmekteyiz. Sosyal medya basılı kitap, gazete kültürünü ortadan kaldırmadığı gibi yaydığı düşünce sistemi ile bunların gelişmesine de olanak sağlamıştır. Ayrıca ben genel görüşten ayrılarak kitap ve gazetelerin çok kısa sürede basımdan uzaklaşacağını düşünenlerden değilim, Avrupa'da en çok tıklanan internet gazetesi olan hürriyet.com yetkilileri halen basılı olarak ürettiği gazetesinden kazancını sağlamakta olduğunu söylüyor ve internet sitelerinin günlük 15 milyon civarı tekil ziyaretçi almasına rağmen bir kazanç sunmadığını belirtiyor.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 178
    Kayıt tarihi
    : 28.08.12
     
     

    İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik/öğrenci ..