Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '17

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Sosyal Medya

Sosyal Medya
 

Sosyal Medya


Yaşadığımız çağda hayata dair birçok unsur hızla değişiyor. Bırakın yetişmeyi bazen çağa ayak uydurmak bile imkânsız hale geliyor. 60 bin yıl önce konuşmaya 5 bin yıl önce yazmaya başladığımızı düşünürsek aslında pek çok noktada geride kaldığımızı düşünebiliriz...
 
 
İnternet tarihine baktığımızda 1950'lerde bilgisayarların gelişmesi ile başlar. Paket ağlarının ilk tasarımları ABD, İngiltere ve Fransa'daki çeşitli laboratuvarlarda şekillenmiştir. 60'ların başında ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ağ çalışmalarından birisi, İnternet Protokolü'nü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET'tir. ARPANET üzerinden ilk mesaj, Los Angeles’ta yer alan Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)'daki Profesör Leonard Kleinrock'un laboratuvarından, Stanford Araştırma Enstitüsü(ISR)'de bulunan bir bilgisayara gönderildi. Bu süreç internetin atası olarak kabul edilmektedir. Aradan geçen 66 yılda internet hala baş döndürücü hızı ile gelişimine devam etmektedir. Merak ettiğim nokta internetten sonra yerine gelecek teknolojinin ne olacağı. Aslında bunu bekleyip göreceğiz.
 
Bugün sosyal medya ağlarını milyarlarca kişi kullanıyor ve bilgiye ulaşma noktasında anlık ve çift taraflı bir iletişim imkânı sağlıyor. Bu iletişim sonrasında birçok yeni iş kollarının birçok yeni meslek tanımlarının ortaya çıkmasına olanak sağlıyor sosyal medya. Sosyal medya aslına baktığınızda büyük bir ülke konumunda engelleri yıkan iletişimi daha hızlı yayan bir güç, bir başka ülkede olan olay ve durumu saniyeler içinde öğrenebiliyoruz. Eskiden öyle miydi; olay ajanslara düşecek, oradan gazetelere ulaşacak ve biz ancak olan olayı ertesi gün öğrenebilecektik. Şimdi atılan bir tweet atılan bir mesaj, paylaşılan bir görüntü sayesinde saniyeler içinde bu bilgiye ulaşabiliyoruz.
Sosyal medya insanları birbirlerine yaklaştırma çalışırken, rekabet ortamının artması ile birlikte şirketlerinde sosyal medya üzerinde söz sahibi olmaları konusunda bir yarış içine sokmayı başarmıştır.
 
Dünya nüfusunun 3/2’si bir sosyal ağ ile birbirine bağlanıyor. Bu ziyaret sonrasında internette harcadığımız zamandan üç katına çıkıyor sosyal medyada geçen süreç. Bu baş döndürücü artış sürekli artmaya da devem edecek görünüyor.
Şirketlerin ve bizlerin ürettiği kaliteli içerikler sayesinde sosyal medya yavaş yavaş kitlesini belirlemeye devam ediyor. Hangi içerik daha çok ilgi görmüş, hangi içerik daha beğenilmiş buna göre firmalar gelen beğeni ve tıklanma sayısına göre içeriklerini yeniden şekillendiriyor.
 
Sosyal Medya’nın Tanımı
 
En basit tanımı ile sosyal medya; kişilerin, firmaların internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür.
Sosyal medya üzerinde paylaştığımız her bilgi değerlendirilmeye, yorumlanmaya, geliştirilmeye ve eleştirilmeye açıktır. Herkes bu mecra üzerinde kendi fikir ve görüşlerini açık bir şekilde ifade etme, itiraz etme ve kabul etme hakkına sahiptir. Bu durum göndermiş olduğumuz mesajın kısa ve etkili bir biçimde bize geri dönüşüne katkı sağlamaktadır.
Geleneksel medya kanallarına baktığımızda yayımcılık üzerine kurulmuş olup tek yönlü bir iletişim imkânı sağlar. Hedefinde kitleye mesajı ulaştırmak ve dağıtmak vardır. Sosyal medya ise kullanıcısı ile etkileşime giren ve iletişimin çift taraflı yönünü kullanan bir seçenektir. Sosyal medya da bilinmesi gereken en önemli konu, sosyal medya kullanıcılarının çeşitli ilişkiler ile birbirine bağlı olduklarıdır ve bu bağ pazarlamacılar tarafından kullanıldığında ürün ve hizmetin daha çok kişiye ulaşmasında önemli bir etkendir. Geleneksel medyada kontrol tamamen ajansın elinde olup size çok fazla söz hakkı vermemektedir. http://muratsahbaz.net.tr
 
 
Toplam blog
: 29
: 262
Kayıt tarihi
: 08.10.15
 
 

Hikaye Tasarımcısı ..