Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Sosyal Medyada Popüler ve Etkin Olmanın 11 Yolu

Sosyal Medyada Popüler ve Etkin Olmanın 11 Yolu
 

Sosyal medya diğer insanlarla iletişim kurduğumuz, doğru kullanıldığında kendimizi dünyaya tanıtabildiğimiz bir alan. Sosyal medyada olumlu iz bırakmak günümüzde hem sosyal ilişkiler açısından hem de profesyonel yaşam açısından oldukça önemli bir yere sahip. Bazı insanlar sosyal ağların kişiye özel olduğunu savunsa da, sosyal medyanın kariyer hayatı üzerinde de etkisi oldukça çok. Neden derseniz; adeta bir özgeçmiş görevi görüyor. Birçok şirket başvuruda bulunan kişilerin sosyal medyadaki hareketlerini de inceleyebiliyor. Bu yüzden sosyal ağlarda yansıttığınız her şey kariyerinize de artık yansıyabiliyor.

Linkedln iş dünyasının sosyal ağı sayılıyor çünkü kariyer için en çok kullanılan bir profesyonel iş hayatı ve kariyer ağı. Bu ağ sayesinde birçok profesyonel birbiri ile bağlantı kurabiliyor. Linkedln’de sadece özgeçmişinizi paylaşmıyor, şirketleri, yayınlanan iş ilanlarını da takip ediyorsunuz. Twitter ise, arkadaşlarla ya da diğer insanlarla iletişim kurulan bir mecra. Ayrıca toplumsal olaylarda, gerçek zamanlı bilgi vermede oldukça etkin bir sosyal ağ özelliği taşıyor. Facebook diğer iki ağa göre daha arkadaş çevresine yönelik bir ağ. Instagram, Pinterest de insanlara ulaşabildiğiniz diğer sosyal ağlar arasında. 

Blog yazmayı seven insanlar için de, sosyal medya kanalları yazılarını daha çok kişiye ulaştırabilmeleri açısından oldukça önemli bir kaynak. Takipçi sayınız ne kadar yüksekse, yazılarınızın ulaşacağı kitle de o kadar geniş olmakta. Beğenilen yazıların paylaşımı da ulaşılan kitle sayısını çoğaltıyor. Diğer taraftan anahtar kelimelerin doğru seçimi de etkili. Arama hacmi yüksek kelimeler kullanmak. Google'da aramaların anahtar kelimeler üzerinden daha çok yapıldığını düşünürsek, doğru ve arama hacmi yüksek kelimeler kullanmanın daha çok ulaşılabilir olmak adına önemini daha da iyi anlayabiliriz. Kaliteli ve telif hakkı içermeyen görseller kullanmaya da özen göstermek gerekmekte. SEO da, önemini geogle'da ilk sıralarda çıkmak adına gösteriyor.

Digital dünyada yaptığım çalışmalar sırasında sosyal medyayı doğru ve etkin kullanmanın önemine oldukça şahit oldum diyebilirim. Şirketler de son yıllarda sosyal medyayı daha çok kullanmaya ve içerik pazarlama konusuna oldukça önem vermeye başladı. Böylelikle marka isimlerinin daha çok tanınması ve kitlelere ulaşmaları mümkün olabiliyor. Özellikle e-ticaret siteleri SEO konusuna oldukça önem veriyor. Doğru içerikle ve SEO çalışmasını etkin yaparak internet kullanıcılarını etkilemeyi başarabilmek mümkün.

Sosyal medyada nasıl daha etkin olunur, nasıl doğru imaj bırakılır ve popüler olunur?

Simge, Polaroid, Blogger, Rss, Tumblr1.    Linkedln’de daha dikkat çekmek istiyorsanız profilinize koyduğunuz fotoğraf facebook fotoğraflarından daha profesyonel olmalı. Soluk ve kötü kalitede çekilmiş, deniz kenarında, kafede poz verilmiş fotoğraflardan kaçınmakta fayda var. Daha profesyonel bir fotoğraf kullanarak profilinize daha çekici bir hava verebilirsiniz.

2.    Linkedln’de hazırladığınız profilinizin en az %90’ının dolu olmasına özen gösterin. Eksik bilgi sizi tanımak isteyenlerin ilgisini fazla çekmez. Güçlü yanlarınızı, yer aldığınız projeleri vurgulayarak profilinizi daha çekici kılabilirsiniz. Tanımadığınız kimseye mesajla özgeçmiş göndermeyi tercih etmemelisiniz, bu tür başvurular bir iş ilanı söz konusu ile yapılır. Profilinize iş arıyorum, yeni fırsatlara açığım yazmak da kaçınmanız gereken bir durum. Bir insan kaynakları çalışanı ile yapacağınız bağlantıyı bu durum olumsuz da etkileyebilir.

3.    Twitter hesabı sosyal olmak kadar kariyer hayatı açısından da önemli çünkü twitter profilleri de işe alım yapan firmalar tarafından inceleniyor. Bu nedenle Twitter'da düzgün bir profil oluşturmalısınız. Twitter paylaşımlarınızda hem profil hem kapak fotoğrafınız da çıktığı için akılda kalıcı, fark edilen bir nitelikte olmalı. Özellikle kariyer hayatınız açısından mesleğiniz ile yararlı bulduğunuz tweetleri paylaşın ya da bu tarz uygun tweetleri retweet edebilirsiniz. Uzmanlaştığınız alanlarda yaptığınız paylaşımlar takipçilerinizin ilgisini çekip sayılarını arttırabilir.

4.    Twitter'da etkili network oluşturmanın yollarından biri tweetlere yorum yapmak. Yorum yaparken eleştirmek, yermek amaçlı yorumlardan kaçının, konu dışına çıkmayın, profesyonel bir şekilde yorum yapın. Yazı diline duyguları anlamak kolay olmuyor, abartmayacak şekilde emotion ifadeleri kullanarak yazdıklarınıza biraz duygu katabilirsiniz.

5.    Görsel eklenmiş tweetler daha çok dikkat çeker. Yazdığınız tweete ekleyeceğiniz görselin tabi ki yazdığınız konuyla ilgili ve uygun bir görsel olması kaydıyla.

6.    Yazdıklarınızın üslubu bıraktığınız imaj açısından önemli bir yere sahip. Özel hayatınızı twitter kullanırken çok fazla ortaya dökmekten kaçınmanızda fayda var. Her kızdığınızda, her öfke patlamasında bunu twittera dökmenize gerek yok. Özellikle kaba, küfürlü, saldırgan içerikler hakkınızda kötü düşünülmesine sebep olabilir. Kim saldırgan ya da kaba biri ile çalışmak ya da arkadaş olmak ister ki?

7.    Twitter hesabınızı kullandığınız diğer sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. Bu size ulaşılabilirliği kolaylaştırır. Siz de takiplerinizi yaparken sadece arkadaşlarınızı değil, meslek grubunuzdaki ya da iş hayatındaki kişileri de takip edebilirsiniz.

8.    Çalıştığınız şirkette yaşadığınız problemleri, eski işyeriniz hakkındaki eleştirisel görüşlerinizi ya da rakip şirketlerle ilgili eleştirilerinizi sosyal ağlarda paylaşmaktan kaçınmalısınız. Hem sizin konumunuzu hem de çalıştığınız şirketi ve şirkette çalışanlarla ilişkilerinizi zora sokabilir.

9.    Facebook hesabı da bir nevi dijital kimlik bu nedenle sanal ağlarda bıraktığınız izlenimler sizin bir nevi yansımanız. Facebook’da beğenilme durumu daha çok fotoğraflarda oluyor. Yayınladığınız fotoğrafların kalitesine, sizle ilgili verdiği izlenime dikkat etmek önem taşıyor. Hem fotoğraf hem de bilgi paylaşırken imajınızı zedeleyecek paylaşımlardan uzak durmak önemli. Tabi ki, facebook diğer ağlara göre daha duygularımızı, hayatımızı paylaştığımız bir ağ gene de dozunda bırakmak lazım. Buradaki püf nokta neyi, niçin ve kimle paylaştığınız. Ayrıca kime, neye güveneceğinizi doğru hesaplayarak paylaşımlarınızı seçmeniz. Örneğin sürekli olumsuz, eleştiren, saldırgan, negatif enerji yayan, melankolik ifadeler içeren paylaşımlar sizin karakteriniz konusunda başkalarında olumsuz izlenim bırakabilir ve insanları zamanla sizden uzaklaştırabilir. Gerçeklerden çok uzaklaşmamak, olduğundan farklı bir imaj yaratmamak da bir diğer önemli nüans.

Gibi, Font, Başparmak, El, Facebook

10.   Sosyal medyada bir blog ya da kişisel web sitesi sahibi olmak hem sosyal hem de profesyonel yaşamda kişisel etkinliğinizi arttırır. Bloglar içeriklerine ve amaçlarına göre takip ediliyor. Kişisel bir blogda yazmak istediğiniz alandaki içerikleri belirleyerek yazılarınızı hazırlayabilir ve takipçi oluşturabilirsiniz. Diğer taraftan blogların konulabildiği portaller de yazılarınızın okunabileceği alanlar.

11.    Google Plus da sosyal medyada etkin olabileceğiniz bir ağ. Profilinizde kısa açıklama yerine kendiniz hakkında kısa bir bilgi girmenizde fayda var. Profil bilgilerini-özel bilgilere çok fazla girmeden- doğru doldurmalı, diğer sosyal medya adreslerinize de yer vermeli, uygun bir fotoğraf kullanmalısınız. 

 

Yeşim BUYURGAN

 

Facebook: http://www.facebook.com/yeşimbuyurgan

 

 

* Yazılar telif hakkı gereği yazar ismi ya da link belirtilmeden kopyalanamaz.

 

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..