Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sosyal paylaşım ve sosyal iletişim

Sosyal paylaşımın gündeme gelişi son zamanlarda adım atılan her yerde akla ve gelen her soruda zihinlerde yer edinmeyi başarmıştır. Peki gündeme gelişi nasıl oluyor? Bir sosyal paylaşım sitesi düşünün ya da sohbet kurulan her hangi bir ortamı ele alın mesela örnek vermek gerekirse; 

- MSN
- FACEBOOK
- TWITTER
- HOTMAİL
- GMAİL
- FRIENDFEED
- BLOG
- WEB ALBÜMLERİ
- GTALK
- AİM
- YAHOO
- MOBİL TELEFONLAR
- MY SPACE
- EBUDDY
- YOUTUBE
- ACQ
- MYNET 

gibi iletişim kurulan sayfalar sosyal iletişim örnekleri midir, yoksa birer sosyal paylaşım sitelerimi?
Şimdi azda olsa zihinlerinizi meşgul eden bir soruyla ne anlatmak istediğimi biraz anladığınızı ümit ediyorum. Yukarıdaki listedekilerin hepside bir sosyal paylaşım sitesi olarak biliniyor ve her biri SOSYAL İLETİŞİM değildir. Bu sıralamış olduğum listeden bir tanesini yani facebook’u siz değerli okurlara aktarmak istiyorum.
FACEBOOK,  

- Adı-Soyadı,
- Yaşanan şehri,
- Memleketi,
- Cinsiyeti,
- Doğum tarihi,
- İlgilendikleri,
- Aradığı,
- Biyografi,
- Sevdiği sözleri,
- Dini,
- Siyasi görüşü,
- İnternet sitesini,
- Eğitim bilgilerini,
- İş bilgilerini,
- Fotoğraflarını,
- Videolarını,
- Notlarını,
- Etkinlik oluşturmaları,
- Gruplar ve sayfalar oluşturabilmeleri,
- Mesaj alıp gönderebilmeleri,
- Gruplara ve sayfalara katılabilmeleri,
- Arkadaşları bulabilme ve onların paylaşımlarını takip etme… 

Facebook işte size bu kadar şeyi bir arada sunmaya çalışan bir sosyal paylaşım sayfası olarak biliniyor. Peki bunların dışında neler oluyor? Facebook’ta mesela oyun oynayabiliyorsunuz, arkadaşlarınızla sohbet edebiliyorsunuz, arkadaşlarınıza bir şeyler gönderip onlardan da bir şeyler alabiliyorsunuz, arkadaşlarınızı izin olduğu sürece etiketleyebiliyorsunuz, arkadaşlarınızın fotoğraflarını beğenip yorum yapabiliyorsunuz, videolarınızı ve fotolarınızı saklamak için bir mecra elde edebiliyorsunuz. Kısacası Facebook sosyal paylaşım sayfası olarak çok geniş bir yelpazeye sahip. 

Şuan bunları anlatmamdaki sebep sosyal iletişim ile sosyal paylaşım arasındaki farkı sizlere aktarmaktır. O nedenle bir sosyal paylaşım sayfasını yani Facebook sayfasındakileri sizlere aktarmış oldum. Şimdi ise sosyal iletişim hakkında bilgiler vermek istiyorum. 

SOSYAL İLETİŞİM
Sosyal iletişim; “Birey ile toplum arasındaki iletişim yöntemi” olarak bilinmektedir. Genel itibari ile sosyal iletişim bireyin gerçekte yaşamış olduğu sosyal bir güçtür. Birey sosyal ortamlarda kurmuş olduğu iletişim yöntemleriyle toplum tarafından bir sıfat kazanmaktadır. 

Bu kazanılmış sıfat ile ilgili örnek vermek gerekirse 30-40 kişinin olduğu bir sınıfı düşünelim; 

- Bu sınıfta herkes istediği düşünceyi istediği şekilde dile getirme özgürlüğüne sahip.
- Bu sınıfta bir başkasının özlük haklarına dokunmamak kaydıyla her şey serbest ve herkes özgürdür.
- Bu sınıfta herkes inandığı dini, vatandaşı olduğu ülkesini kısacası istediğini savunacak ve istediğini yapacak.
- Bu sınıfta bir başkasının inanıp karar kıldığı bir konu üzerinde, bir başkası hiçbir şekilde o düşünceyi zedeleyici fikirlerde bulunmayacak. 

Örnekte gördüğümüz bir iletişim modeli var. Bu örnekte herkes bireysel özgürlük haklarına sahip olup bir başkasının hakkına karşı bir saldırıda bulunmuyor. Sosyal iletişim dediğimiz kavramda aslında budur. Yani gerek bir sınıf olsun gerekse bir arkadaş grubu, aile, parti, şirket, okul ya da bunlarla eş değer her hangi bir topluluk hepside birer sosyal sınıf olarak algılanır. Sosyal iletişim bireylerin ya da grupların bir araya gelip karşılıklı iletişim kurmalarıyla oluşmaktadır. O nedenle sosyal iletişim birey ve toplum arasında karşılıklı olan ve yüz yüze gerçekleştirilen bir iletişim modeli olarak zihinlerde yer edinmelidir. 

SOSYAL PAYLAŞIM VE SOSYAL İLETİŞİM HAKKINDA
Yukarıda belirtmiş olduğum iki farklı iletişim modelini yani “paylaşım” ve “iletişim” arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurursak iletişimde; 

Sosyal Paylaşımın sanal ortamda gerçekleştirildiğini, Sosyal İletişimin ise bireyler arasında karşılıklı olduğunu doğrulamış oluruz. Bu durumları göz önünde bulundurursak iki konu hakkında aşağıdaki bilgileri gözlemleyebilir ve düşünebiliriz. 

SOSYAL PAYLAŞIM
- Sanal ortamlarda gerçekleştirilmekte,
- Sözlü iletişim olmamakta,
- Yazışmalar ile iletişim kurulmakta,
- Paylaşımlar bireyler tarafından istenildiği gibi rahatça aktarılmakta,
- Bireylerin özlük hakları düşünülmeden paylaşımlar gerçekleştirilmekte ( Bireysel kullanıcı olduğu düşüncesi hakim),
- Kişisel bilgilere ulaşmayı kolaylaştırmakta,
- Zorlayıcı bir unsur hakim değil özgürce hareket etmek serbest,
- Her türlü yoruma açık kanallar olmakta,
- Eleştiri yapmak için uygun zemin olmasına rağmen daha çok iletişim çatışmalarına açık bir alan,
- Aile içinde iletişimi aza doğru çekmekte,
- Sanal ortam olduğu için sahte isimler ve sahte kimlikler kullanılma olasılığı yüksek,
- Ahlaki değerleri göz ardı edip ahlak sınırlarını olumsuz etkileyebilmekte,
- Karşı cins arkadaş edinme ve duygusal beklentiler yaşanabilme,
- İletişim ağı oluşturup bir marka olma düşüncesini tetikleme,
- Sistemli bir yol bulup sanal ortamda iş geliştirme olanağı sağlama,
 

SOSYAL İLETİŞİM
- İletişim bireyler arasında yüz yüze gerçekleştirildiği için daha sağlıklı iletişim kurabilme,
- Karşı bireyin özlük haklarına karşı daha dikkatli ve duyarlı davranabilme,
- Tartışma zemini oluşsa bile sözlü iletişim olduğu için çözümü daha kolaylaşmakta,
- Ahlaki değerleri zedeleyici unsurlar en aza indirgenmiş olabilmekte,
- Kişisel bilgilere ulaşmak için açıklama olma olasılığı olduğundan daha dikkat gerektirmekte,
- Göz temasıyla kurulan bir iletişim modeli olduğundan bireylerin düşüncelerini daha rahat ve samimi duygularla dile getirmesi kolaylaşmaktadır,
- İletişim halindeyken bireylerin ses tonları bir birine eş değer olduğunda baskı oluşturmak gibi bir iletişim sorunu yaşanmayabilir,
- Eğer ses tonlarında bireylerden biri çok itici bir ses tonuyla diğeri üzerinde baskı oluşturursa o zaman iletişim sorunu yaşanması kaçınılmaz olur,
- Soysal ortamda iletişim halindeyken bireyleri tahrik edici unsurlar olduğu sürece de iletişim çatışmaları meydana gelmekte,  

Görüldüğü gibi sosyal (sanal) paylaşım hem olumlu hem olumsuz bir takım sonuçlar doğurmaktadır. Aynı şekilde Sosyal İletişimde de olumlu ve olumsuz düşünceler olmaktadır. O nedenle her iki durumda yapılması gerekenleri gözden geçirip ona göre hareket etmek en doğrusudur. Bir sistemin parçası olmaktansa gerçek ve doğru olan zihin yapılarıyla, bireysel oluşturulan sistemlerle hareket edilmesi daha doğru olmaktadır. Yani gerçek iletişim yöntemlerini daha çok kullanmakta yarar vardır. Her ne olursa olsun kişisel bilgilerin paylaşımı sosyal iletişimde daha sağlıklı bir yöntem olarak bilinir. Aksi durum söz konusu olduğunda yani bilgilerin sanal ortamda kişiden kişiye aktarılabileceğinden daha dikkat edilmesi gerekir. 

İletmek istediğim mesaj aslında şu; Her ne olursa olsun gerek sosyal paylaşım olsun gerekse sosyal iletişim burada amaç insanların kişisel değerlerini korumasıyla ilgili bir takım kriterleri aktarmaktı. İletişim hayatınızda kişisel değerleri koruyup açığa vurmamaya dikkat edilmeli. Aynı zamanda bu düşünceyi ikinci planda tutmakta yarar olduğu bilinmeli ki ne bir başkasının özlük haklarına karşı hata yapılsın ne de kendi özlük haklarına saygısızlık edilsin. 

Saygılarımla,
Zühtü SOYLU zuhtusoylu@gmail.com 

 
Toplam blog
: 2
: 858
Kayıt tarihi
: 24.02.11
 
 

Aslında bu okuduğun satırları yazarken hiç bir kimliğim yok! Belki de bir sürü kimlik taşıyorumdur. ..