Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sosyal sorumluluk projesi, akıllı ilaç kullanımı, sağlık okuryazarlığı

Sosyal sorumluluk projesi, akıllı ilaç kullanımı, sağlık okuryazarlığı
 

Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek okulu, Yaşlı Bakımı Öğrencileri

Sosyal Sorumluluk Projesi Akıllı İlaç Kullanımı, Sağlık Okuryazarlığı

                                                                                                          26.12.2014

Yenay Gültekin, Çiğdem Polat ve arkadaşlarının bir projeleri ve bu projelerini sunmak için içlerinde olağanüstü heyecanlı ve coşku dolu bir hayalleri vardı.

Bir başlangıç onu hayal etmekle başlar. Bizim yaptığımız tek şey hayallerini önemsemek oldu. Sonra çalışmaya başladılar. Konu çok önemliydi ve sosyal sorumluluk kapsamında atılacak her adım kıymetliydi.

Bilinçsiz ilaç kullanımının boyutları sanıldığı kadar basit ve sıradan değil, bünye üzerinde ciddi hasarlar yaptığını bilseniz, komşunun size uzattığı baş ağrısı ilacını almadan önce, şeker gibi içilen antibiyotiklerin nelere yol açıp bağışıklık sisteminizde neler yaptığını bilseniz. Bir daha eczaneye gidip geniş spektrumlu bir antibiyotik ver demezdiniz.

Sağlık okuryazarı olup bilinçli hareket etmenin getirileri bir kitap olarak yazılacak kadar çok bilinmesi gereken en önemli konulardan biri.

Sağlıklı yaşam ancak, sağlıklı beslenme, iyi bir uyku, sportif aktiviteler, stresten uzak bir yaşam ve yaşama sevinci, neşesidir.

Sağlık okuryazarlığı nedir peki? Kişinin sağlıkla ilgili etkin ve uygun kararları verebilmesi için sağlık bilgilerini okuma, anlama ve kullanma kabiliyetidir.

Sınırlı/yetersiz Sağlık Okuryazarlığının Sağlık Sonuçlarına Etkisi Nasıl Olur?

• Daha sağlıksız yaşam,

• Kronik hastalıklarla ilgili bilgi eksikliği (hipertansiyon, diabetes), verilen eğitimleri anlamada güçlük,

• Sağlıklı kalma ve koruyucu sağlık hizmetlerini ile ilgili bilgi eksikliği ve bu hizmetleri kullanmada sorunlar (tarama, aşılar, eksersiz programları, v.b),

• Verilen tedaviye uymada güçlük (ilaç tedavisine, kontrollere uyum, v.b.),

• İlaç uygulama hatalarında artma,

• Hastaneye yatış hızında artma,

Sağlık harcamalarında artma Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın ehemmiyetle üzerinde durduğu "Akılcı İlaç Kullanımı" konusuna, Gelecek Nesillere Sağlık Mirası Bırakalım Projeleri ile destek verdiler. Bilinçsiz İlaç Tüketiminin önce bireyin kendi sağlığına zararı, sonrasında çevresindekilere ve gelecek nesillere uzanan zararlarını konu alan proje Gazi Üniversitesi Okul Müdürü, Prof.Doktor Bahtiyar Bakır,Yrd.Doçent Doktor Selcan Seniha Babaoğlu Aydaş,Yrd. Doçent Hakan Tekdere, Öğretim Görevlisi Göktuğ Gül, Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Akılcı İlaç Birim Sorumlusu Sayın Mesil Aksoy, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu  Çalışanı Uzman Diyetisyen Pınar Göbel,(Dünya Yaşlılık ve Dünya Markalar Derneği)’Başkanı Umut Çınar ve DÜYADER  Başkan Yrd. Kişisel Gelişim Uzmanı, Şair-Yazar Belgin Turan Satıcı‘nın katılımları, sunumları ve destekleri ile SAYDES(Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Biriktirme Sandığı)Genel Başkanı Sayın Kürşat Emre Öğretmek’in  desteği, DÜYADER Bizim Dostlar korosu Şef Naci Tunçel eşliğindeki koro salondakilere müzik dolu dakikalar yaşatırken öğrenciler büyük bir coşkuyla koroya eşlik ettiler. Bizim Dostlar Korosu  stresten uzaklaşmanın sağlığa katkısını izleyenlere verdikleri müzik ziyafeti ile ispatladılar.

Gazi Üniversitesi Tiyatro Akademisi Topluluğunun Akılcı İlaç Kullanımı adlı oyunları ile proje hayat buldu.Değerli katılımcıların sundukları bilgilerle bilinçsizlik yok edilirken, Gazi Üniversitesi Tiyatro Akademisi  sergiledikleri Akılcı İlaç Kullanımı oyunları ile bir kahkaha bin derde deva sözünü güldürürken düşündürerek izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Sağlık otoritesi,öğretim görevlileri, sanatçılar ve öğrencilerin bir arada bulunduğu Gelecek Nesillere Sağlık Mirası Bırakalım Projesi  ile hedeflenen Sağlık Okur Yazarlığının önemi, sağlığımızı korumanın önemi, bilinçsiz ilaç tüketimine son ve gelecek nesillerimize zararımızın dokunmamasının vurgusu yapıldı.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..