Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '06

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sosyal yenilik başarı örnekleri 1: Huzur Timleri

Sosyal yenilik başarı örnekleri 1: Huzur Timleri
 

Sosyal alanda yenilik nasıl üretilir?

Sosyal problemlere çözüm modelleri neler olabilir?

Sivil toplum kuruluşlarımız yeniliklere nasıl imza atabilirler?

Kurumlarımız 21. yüzyılı yakalama adına nasıl atılım yapabilirler?

Sosyal organizasyonlarımız nasıl çağa ve değişime ayak uydurabilirler?

Bu konularda iyi örnekleri ve etkin başarı modellerini masaya yatırmak amacıyla bu köşede yeni bir yazı dizisi başlıyor. Bu yazı dizisinde Türkiye'den ve dünyadan umut vadeden sosyal yenilik vakalarını okuyacaksınız.

İlk örnek vakamız İzmir'den.

Sosyal Problem: Kapkaç terörü

Sosyal yenilik: Huzur timleri

Sosyal çözüm modeli: Emniyet-toplum işbirliğiyle huzur timleri projesinin başlatılması

HUZUR TİMLERİ

İzmir Emniyet Müdürü Çapkın, 'huzur timleri' projesiyle başarıya ulaştıklarını ifade etti.

"Kapkaça karşı etkin çözüm 'huzur timleri İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün bu alanda yürüttüğü ve son derece başarılı olan 'huzur timleri' projesi şehirde kapkaç terörünü nerdeyse bitirme noktasına getirdi.

KAPKAÇTA YÜZDE YETMİŞ DÜŞÜŞ

İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, huzur timlerinin kurulmasının ardından 4 ay gibi kısa bir sürede kapkaç olaylarında yüzde 70 oranında düşüş yaşandığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan da İzmir'de uygulanan huzur timlerinin, diğer illere örnek olabileceğini belirtti.

Kılıktan kılığa girerek şehrin suç oranının yüksek olduğu noktalarda görev yapan timler, simitçi, boyacı, seyyar satıcı, manav hatta sarhoş kılığında bile görev yapıyor.

DİĞER İLLERDE DE UYGULANABİLİR BİR BAŞARI MODELİ

Timler bugüne kadar 514 olaya anında müdahale ederek 625 kişiyi gözaltına aldı.

2006 yılının ilk 3 ayında İzmir'de 802 kapkaç olayı meydana gelirken, huzur timlerinin kurulmasının ardından temmuz-ağustos-eylül aylarında sadece 367 kapkaç olayı yaşandı.

Kapkaç oranındaki bu düşüş huzur timlerinin bu alandaki başarısını gözler önüne serdi. Suç oranlarının yoğun olduğu bölgelerde görev yapan timler, 15 gasp olayında 15 kişiyi, 39 kapkaçta ise 33 kişiyi suçüstü yakaladı.

ŞİDDETİN EKONOMİK VE PSİKOLOJİ BOYUTU

Psikolog Yrd. Doç. Dr. Ferudin Dorak, kapkaç olaylarının başlangıçta ekonomik nedenlerden kaynaklandığını ifade ederek, "Daha sonra bu suça verilen cezaların yetersiz olması işi yapan insanları cesaretlendirdi. Kapkaç yapanlar bu etkenlerden dolayı bu işi daha çok yapma eğilimi kazandı." dedi.

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir ise kapkaç olaylarının yalnız polisiye tedbirlerle çözülmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Kapkaç olaylarında, 'kişiye karşı şiddet' uygulanması halinde bu konunun gasp suçu kapsamına alınabileceğini anlatan Erdemir, "Bu noktada devreye hukukçularımız arasındaki yorum farkı giriyor." diye konuştu.

12 BİN KAPKAÇÇI ADALETE TESLİM

Emniyet'in verilerine göre 2002 yılı başından günümüze kadar 9 kişi kapkaç terörünün kurbanı oldu. Aynı dönemdeki kapkaç olaylarında 600 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. 2002-2005 yılları arasındaki olaylarda 173'ü yabancı uyruklu toplam 12 bin 370 kapkaççı adalete teslim edildi. (Kaynak: Zaman Gazetesi)


 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..