Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Siyaset
 

Sosyalizm Soruları

Sosyalizm Soruları
 

Dün yazdığım yazı ile bağlantılı olacağını düşündüğüm, bundan yedi sekiz sene önce sorular sorarak kurguladığım bir yazıyı paylaşmak istiyorum.***

Açlık, sefalet, gelecek kaygısından doğan ama "devrimci olmayan" bir kitle hareketinin, devrimci söylemli bir parti tarafından sosyalist devrime kanalize edilmesi ile gerçekleştirilen devrim kalıcı mıdır? Böyle bir "devrim" sonrasında demokratik bir toplum yaratılabilir mi?

Sosyalist bilince erişmiş bir toplumsal hareketin önünde baskıcı bir devlet rejimi durabilir mi? Sosyalist dönüşümü sağlamış bu toplumda askeri ve polisiye yöntemler sosyalist olmayana oranla ne ölçüde azalır?

Sosyalist iktidarı tutanlar, dayandıkları tabana hangi yöntemle devrimi gerçekleştirmiş olurlarsa güvenirler?

Sosyalist dönüşümün mantığı, iktidarın bir boşluğunu bulup, onu ele geçirmek midir?

Yoksa iktidar sonuç itibarıyla kitlelerin bilinç seviyelerine göre şekillenen bir şey olup, bilinçli toplumdan topluma değişkenlikler gösteren güç mekanizması mıdır?

Sosyalist bilince erişen bir toplumda devrim diye bir sorun olabilir mi? İktidar nasıl şekillenir?

Kapitalist üretim ilişkileri, sosyalist bir insan profili çıkarabilir mi?

Sosyalist insan, kapitalizmin içinde kendine yaşam alanı bulabilir mi?

Önce olan hangisidir, sosyalist insan mı, sosyalist bir toplum mu?

Kapitalist üretim ilişkileri içinde yaşayan insanların sosyalizmi öğrenmeleri mümkün müdür? Yoksa sosyalizm denilen şey, saf olarak sosyalist dönüşümünü tamamlamış bir toplumda, sonradan mı gerçekleştirilir?

Sosyalizmin gerçeğini topluma öğretmeye çalışan, onu sosyalist devrime kanalize etmeye çalışan parti/örgüt sosyalist midir? Sosyalistliğini nasıl deneyimler? Topluma bunu nasıl gösterir? Nasıl taraftar edinir?

Kapitalist üretim ilişkileri içinde var olmaya çalışan sosyalist bir birey, kapitalizmin içinde neyi deneyimler? Nasıl deneyimler?

Sosyalizm bir ekonomik düzen midir? Üretim araçlarını, ona sahip olanlardan almakla sosyalizm amacına ulaşmış olur mu?

Sosyalist devrimini yapmış, üretim araçlarını mülksüzleştirmiş, en basit anlamda insanın yaşam şartlarını sağlamış bir sosyalist örgütlenme sosyalizmi sağlamış olur mu?

Sosyalist insan nasıl tanımlanabilir?

Sosyalist insanın ihtiyaçları nelerdir?

Sosyalist insan kendini hangi aktivitelerle besler?

Sonuç olarak yüz yıllık serüvenin sonunda reel sosyalizm insanı mutlu edecek bir model yaratamamıştır. Bunu hem pratik anlamıyla hem de fikri, düşünsel boyutuyla becerememiştir. Çünkü ekonomik temele dayalı bir model insanı insani faaliyete yabancılaştırıyor. Bu ister liberal ekonomi olsun, ister sosyalist kişi orada sıradanlaşıyor.

Bu anlamıyla eğer sosyalizm bir ekonomik alternatif olarak kurgulandığında kısa süre içinde liberalizmden daha olumsuz bir modele de dönüşüyor. Onu aşmak bir yana ekonomik faaliyeti gerilettiği için bizzat kendisi muhafazakarlaşıyor.

Uzay Gökerman


***İnternetle tanıştığım günden bu yana bu sanal dünyada kendimce yer almaya çalışıyorum. O zamanlar "sanal" olan bu dünyada kendime takma isimler veriyordum. Bunun nedenini bilmiyorum. Belki de öyle gerekliydi, herkes bir nickname üzerinden yazıyordu. Şimdi ise bunu çok anlamlı bulduğumu söyleyemeyeceğim.

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..