Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '15

 
Kategori
Futbol
 

Şota Arveladze, sıradan bir teknik adam... Neden ondan büyük işler yapmasını bekliyorsunuz ki?

Şota Arveladze, sıradan bir teknik adam... Neden ondan büyük işler yapmasını bekliyorsunuz ki?
 

İnşallah bir gün, çalıştırdığın takımı şampiyon yapar, yumruğunu böyle keyifle havaya kaldırabilirsin.


Şota Arveladze, ülkesi Gürcistan dışında, Hollandaİspanyaİskoçya ve Türkiye’de de oynamış, milli takım dahil, 517 resmi maçta 0.61 ortalamayla 317 gol atmayı başarmış, uluslararası düzeyde çok iyi bir santrafordu. Çabuk, fırsatçı ve bitiriciydi. İstikrarlı ve ahlaklı bir oyuncuydu. Döneminin önemli yıldızlarındandı. Ama tüm bunlar, onun  iyi hoca olmasına yetmedi. Tıpkı oynarken çok büyük star olup, bir türlü güçlü ve istikrarlı bir teknik adam olamayan George Hagi ve sayısız benzerleri gibi…

Teknik adamlığa başladığı Kayserispor’da, kendisinden önce 3 yıl görev yapıp o takıma tarihinin en başarılı dönemini yaşatan, son sezonunu 4. bitiren Tolunay Kafkas’ın mirasını yemiş; ilk yılında 6. yapabildiği takımla, bir sene sonra ancak 11.ci olabilmiştir. Aynı şekilde, müthiş paralar harcanarak büyük bir iddiayla yola çıkan Kasımpaşaspor’u, lig ortasında, takımı yedinci sıradayken bırakmak zorunda kalmıştır. Yani bordo mavililerin başına geçmeden önce net, kanıtlanmış bir başarısı yoktur.

İşin garibi, Trabzonspor gibi ligimizin en çok teknik adam değiştiren, son 31 sezonda şampiyon olamamış, İbrahim Hacıosmanoğlu’nun başkanlığında geçen 28 ay 10 günde 6 antrenörle çalışmış bir takımın Alex Ferguson’u olmayı, burada yıllarca görev yapmayı hayal etmesidir.

Demek onca yıl çalıştığı Türk futbolunu hiç tanımamış. Fatih Terim gibi başında bitirdiği 8 sezonda, takımını 6 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası, 1 UEFA Kupası şampiyonu yapan futbolumuzun en başarılı adamının bile, hadi ben kibarcasını söyleyeyim; Galatasaray’dan gönderildiği bir ligde; aynı kulüpte uzun yıllar görev yapabileceğini düşünebiliyor. Hem de bu teknik adamlık karnesiyle… Adamdaki iyimserliğe şapka çıkarıyorum. Herhalde burayı menejerlerin yıllarca çalıştığı İngiltere Premier Ligi sanıyor. Aksi halde, gerçekleşmesi öylesine imkansız bir hayale kapılmazdı.

Ve siz, böyle bir futbol adamından, büyük başarılar elde etmesini, Trabzonspor’a şampiyonluklar kazandırmasını bekliyorsunuz; öyle mi? Eğer öyleyse, ya benimle dalga geçiyorsunuz ya da futbolumuzdan haberiniz yok. Bir başka ihtimal de, değerli hocamızı çok seviyor olmanız…

Şota gibi zeki, sempatik, iyi niyetli, dürüst, insancıl bir adamı sevmenize hiçbir şey diyemem. Çünkü ben de onu çok seviyorum. Ama büyük hoca olmak bambaşka bir şey. Hele de Türkiye’de.

Bugün değil ama, gelecekte belki çok iyi bir teknik direktör olmayı başarır Şota. Ancak günümüz için tavsiyem, ondan büyük başarılar, kazanamayacağı zaferler beklememenizdir. Böylesi hepimiz için daha iyi. Yoksa kocaman bir hayal kırıklığıdır bu genç adamın sonu. Düş kırıklıkları, kimseye mutluluk getirmez. Doğrusu her zaman gerçekçi olmaktır. O gerçekler, canımızı çok acıtsa bile…

Şota Arveladze, çok iyi, hatta belki de mükemmel biri. Ancak büyük bi futbol adamı olmaya daha çok uzun yolu var. Dilerim sonu mutlu biter hikayesinin. Yoksa güzel bir futbol adamını daha kaybederiz.  

 

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..