Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '15

 
Kategori
Futbol
 

Şota’nın Hataları Galatasaray’a Üç Puanı Getirdi

Şota’nın Hataları Galatasaray’a Üç Puanı Getirdi
 

Sıkıntılı günler geçiren Galatasaray, Trabzon deplasmanında oldukça kötü bir oyun sergilemesine rağmen Trabzonspor Teknik Direktörü Şota Arveladze’nin hatalı oyuncu değişikliklerinin ardından kendisinin de beklemediği bir şekilde sahadan galip ayrıldı.

Galatasaray eksik futbolcularının da olmasından dolayı yine farklı bir kadroyla sahaya çıktı. Denayer sağ bekte görev yaparken orta alanda Rodriquez ve Bilal oynadılar. Bununla birlikte özellikle ileride kimin nerede oynadığı belli değildi. Sneijder genellikle orta alanda Rodriquez ve Bilal’a yakın oynadı. Podolski ise ön tarafta gözüktü. Burak Yılmaz kimi zaman sağda, kimi zaman solda, kimi zaman da ileride gözüktü. Yasin ikinci yarıda Sinan oyuna girene kadar sağdan ayrılmadı. Ama Burak ile Podolski çoğu zaman yer değiştirdiler. Ancak bu taktiksel bir olay mıydı, yoksa Podolski’nin kafasına göre oynamasından mı kaynaklandı bilemiyorum. Bildiğim ve gördüğüm ise Podolski’nin hazır olmadığı ve bu nedenle Galatasaray’ın maçlara bir kişi eksik çıktığı. Üstelik Podolski’den dolayı Burak Yılmaz da, Sneijder de etkileniyorlar. Geçen yazımda da yazdım, Hamza Hamzaoğlu’nun Podolski’deki ısrarı çok yanlış. Podolski bu haliyle bırakın on biri, on sekize bile giremez. Zaten bu maçta da ne zaman Podolski oyundan çıktı, Galatasaray kendisine geldi. Umut da girince Cim Bom iyice etkinlik kazandı.

Gerçekten de ilk yarıda Trabzonspor kalecisi Onur’un hatalı çıkışından dolayı Podolski ile bulunan acemice harcanan pozisyon dışında bütün gol tehlikelerini yaratan Trabzonspor’du. Bordo- mavililer bu devrede 3, 4 tane net pozisyon buldular.

İkinci yarıda da değişen bir şey yoktu. Özellikle 54.dakikadan sonra oyun tamamen Galatasaray yarı sahasında geçmeye başladı. Trabzonspor resmen oyunu Galatasaray yarı sahasına yıktı. Bordo- mavililer bu bölümde inanılmaz pozisyonlar buldular. İki topları direkten döndü. Özellikle Erkan Zengin’in boş kale yerine topu üst direğe nişanlanması belki de maçın kırılma anıydı.

Galatasaray bu baskıya acaba daha ne kadar dayanabilecek diye düşünürken Trabzonspor Teknik Direktörü Şota Arveladze, oyuna müdahale etti ve her şey bir anda değişiverdi. Arveladze, 68.dakikada Erkan Zengin’in yerine Yusuf Erdoğan’ı, 72.dakikada ise Özer Hurmacı’nın yerine Cardozo’yu oyuna aldı. Böylece Yusuf Erdoğan, Erkan Zengin’in yerine sol açığa geçti. Cardozo ise forvete geçti ve o dakikaya kadar forvet oynayan N'Doye, oyundan çıkan Özer’in yerine sağ açığa geçti. Aslında zaten Özer Hurmacı’nın sağ açık oynaması doğru değildi. Normalde kenarda oynayan Marin ortaya, ortada oynayan Erkan ise kenara çekilmişti. Buna rağmen Trabzonspor çok etkiliydi. Ama 72.dakikadan sonra N'Doye sağ açığa geçince bu kanat zayıf düştü. Çünkü N'Doye alışık olmadığı kenarda oynamayı başaramadı. Bunda da haklıydı, çünkü kenar onun orijinal yeri değildi. Böyle olunca Trabzonspor’un atakları sona erdi.

77.dakikada ise Constant’ın yerine Salih Dursun sahaya sürüldü. Bu değişikliğin ardından sağ bekte çok etkili bir performans gösteren Cavanda sol beke çekildi. Sağ beke ise Salih Dursun geçti. Böyle olunca Trabzonspor’un sağ kanadı tamamen çöktü. Bu durumda o ana kadar sahada istediklerini yapamayan Sneijder rahat oynama imkanına kavuştu ve o kanadı hallaç pamuğu gibi attı.

Galatasaray’da ise Hamza Hamzaoğlu çok geç kalmasına rağmen Podolski’yi 61.dakikada Sinan Gümüş ile değiştirdi. Aslında oyuna girmesi gereken Umut Bulut’tu. Fakat Sinan Gümüş bile Podolski’den daha etkili oldu. Ardından Burak Yılmaz’ın sakatlanması üzerine Umut Bulut da oyuna girince Galatasaray daha etkili olmaya başladı. Bunun üzerine bir de Şota’nın yaptığı değişiklikler eklenince 75.dakikadan sonra Trabzonspor oyundan düşerken Galatasaray oyuna daha hakim olmaya başladı. Nitekim, 82.dakikada ikinci yarının etkili ismi Bilal’ın şahane kullandığı serbest vuruşta Onur hatalı çıktı ve Mbia’ya çarpan top filelere gitti. Kalan dakikalarda da etkili olan takım Galatasaray’dı. Sarı- kırmızılılar bu bölümde 3,4 net pozisyona girdiler.

Böylece ilk yarıda en az 3, ikinci yarıda da 54 ile 75.dakikalar arasındaki 15 dakikada bulunan sayısız pozisyondan dolayı fark yapabilecek Trabzonspor, sahadan mağlup ayrıldı.

Özetle, Trabzonspor’un mağlubiyetinin temel nedeni Şota’nın yaptığı hatalı değişikliklerdir.Erkan ve Özer ritimlerini yakalamışken neden oyundan çıkartıldılar? Constant sakatlanmış olabilir ama neden Cavanda’yı hiçbir tehlikenin gelmediği sola yani Galatasaray’ın sağına geçirdin ve Salih Dursun’u Sneijder’in önüne attın? Cardozo’nun oyuna girmesine bir sözüm olamaz ama neden Özer’i çıkartıyorsun ve N'Doye’yi alışık olmadığı sağ açığa geçiriyorsun. Trabzonspor, Şota’nın yaptığı değişikliklerden sonra ileri gidemez ve pozisyona giremez oldu.Yani 54 ile 75.dakikalar arasında esen Trabzonspor fırtınasını bizzat Trabzonspor Teknik Direktörü Şota Arveladze dindirdi ve topu da, oyunu da Galatasaray’a verdi. Galatasaray da Podolski ve sakatlanan Burak gibi etkisiz isimlerin yerine diri ve daha etkili isimleri sahaya sürünce Trabzonspor’un hiç şansı kalmadı.

Trabzonspor ve Şota için bu yenilgi bir ders olmalı. Eğer Şota bundan gerekli dersleri çıkarırsa bordo- mavililer için bu yenilgi hayırlı bile olabilir. Çünkü Trabzonspor’un çok iyi bir kadrosu var. Gözüme çarpan tek eksiklikleri uyum sorunu. Ama Şota böyle hatalar yapmaya devam ederse Trabzonspor daha çok maç kaybeder. Şota bu kadronun hakkını veremiyor.

Galatasaray ise bu galibiyeti mucize olarak görmeli. Çünkü gerçekten de üç puan sarı- kırmızılıların ellerine altın tepside sunuldu. O nedenle galibiyetten çok kötü oyuna endekslenmeliler ve buna çare aramalılar. Çare de yok değil. Yeter ki Hamzaoğlu formayı hak edene versin.

Cüneyt Çakır yine maçı yönetmedi, idare etti. En büyük hatası ceza sahasında Denayer’in eline çarpan topta penaltı vermemesiydi. Böylece Trabzonspor’un açık bir penaltısı verilmemiş oldu.

Önümüzdeki haftalar iki takım için de ilginç gelişmelere sahne olabilir. İzleyip göreceğiz.

tolgaersari@hotmail.com

https://twitter.com/tolgaersari

https://www.facebook.com/tolgaersari

 

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..