Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '19

 
Kategori
Tarih
 

Soyadı Kanunu ve Atatürk

Askerlerimizin kendilerini üstlerine tanıtmak için kullandığı kısa künye, Osmanlı döneminde subaylar tarafından da kullanılıyordu.

O dönem soyadı geleneği olmadığı için, subaylar isimlerinin sonuna nerede doğdularsa, o bölgenin ismini ekliyorlardı. Askerlerimizin şimdi de kullandığı kısa künye alışkanlığı o tarihlerden kalsa gerektir.         

Kazım Karabekir okul yıllarında sınıf arkadaşlarının bazıları ile siyasi tartışmalar yapıyordu. Fakat yakalanmamak için, şüpheli birisi geldiğinde parola olarak “Jön jan” sözcüğünü kullanıyorlardı. Jön jan bu nedenle grubun ismi olarak da kullanılıyordu. İsmet Aksaray’da (İnönü) bu grubun içinde yer alıyordu[1].

İsmet İnönü’ye, Aksaray denilmesinin sebebi ise, İstanbul’un Aksaray semtinde oturmasından dolayı konulmuştu.

O dönemler soyadı olmadığı için, askeriyede aynı isimde olanları birbirinden ayırmak için isminin sonuna nerede ikamet ediyorsa oranın ismi konuluyordu. Kazım Karabekir’e ise, İstanbul’da, Zeyrek’te ikamet ettiği için, Musa Kazım Zeyrek deniliyordu.

Cumhuriyet döneminde ise ilk olarak soyadı Türk Ocakları’nda kullanıldı. İsmet İnönü’nün soyadı İnan, Hamdullah Suphi’nin ise Özkul’du[2].

Atatür ise Çumhuriyet döneminde soyadı kanunu çıkana kadar Mustafa Kemal Bey ve Mustafa Kemal Paşa olarak anıldı. Soyadı kanunuyla Atatürk soyadı kendisine tevcih edildi.

 

  • [1]Kazım Karabekir, İttihat ve Terakki Cemiyeti 1896-1909, Türdav Ofset, İstanbul, 1945, s.67,70.
  •  
  • [2]Mustafa Baydar, Hamdullah Suphi Tanrıöver ve Anıları, Menteş Kitabevi, İstanbul, 1968, s. 54.
     
 
Toplam blog
: 8
: 65
Kayıt tarihi
: 23.01.14
 
 

Yılmaz Koç 16 Ekim 1962 tarihinde Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini K..