Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '10

 
Kategori
Dünya
 

Soykırım konusu her ülke için Demokles'in kılıcı gibi

Soykırım konusu her ülke için Demokles'in kılıcı gibi
 

SOYKIRIM KONUSU HER ÜLKE İÇİN DEMOKLES’in KILICI GİBİ.


Ulusların geçmişlerine baktığımızda savaşan, ülke istila eden, gerek ekonomik nedenlerle gerekse misyonerlik adına yayılmacı olan birçok ülke var.

Amerika, Japonya, İngiltere, Almanya, Rusya bunların başında. Osmanlı dönemini de sayabiliriz. Ancak bu yayılmacılığın boyutları zaman zaman şimdi adı SOYKIRIM olan toplu katliamlara dönüşmüş.

Birçok ülkenin geçmişi hiç de öyle sütten çıkmış ak kaşık gibi değil.

Şimdilerde Kanada da geçmişiyle yüzleşmeye adım attı. 1800 lü yıllarda kurulan ve 1990 lara kadar var olan KİLİSE YATILI OKULLARINDA ölen ya da kaybolan 150 bin Kızılderili çocuğun akıbetini araştırmak için, Parlamento Kayıp Çocukları Arama Komisyonu kuruldu. Bu komisyonun çalışmalarına 60 milyon Kanada doları ayrıldı.

Kanada Başbakanı Stephen Harper 2008 yılında Kızılderililerden özür dilemişti. O özrün ardından bu çalışma başlatılmış.

Bu önemli bir gelişmedir. Diğer ülkelere de örnek olmalıdır. Örneğin Bosnada hala kayıp insanlar var. Almanyada soykırıma uğradıklarında ülkeden kaçan birçok Yahudi ailesi dağılmış kayıplara karışmıştır.

İnsanlık geçmişiyle yüzleşmeli. Yapılanlar her ne kadar kendileri tarafından yapılmamışsa da atalarının yüz karasını temizlemelidirler, diye düşünüyorum. Kanada’yı bu davranışından dolayı da buna örnek bir adım olarak görmeliyiz.

Ermeni olaylarını sürekli önümüze koyan uluslar kendi geçmişlerindeki karanlık sayfaları aralayıp, yüzlerini kızartacak belgelerden kaçamayacaklarının bilinciyle. Tarih önünde özürler dileyerek bir nebze olsun aklanmalıdırlar.

 
Toplam blog
: 39
: 670
Kayıt tarihi
: 30.11.09
 
 

1950 doğumlu. 4 yıl Kimya Mühendisliği eğitimi almış, 1969’dan beri İstanbul'da yaşayan, çağdaş kasa..