Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '10

 
Kategori
Siyaset
 

Soykırım meselesinde Obama'nın duruşu !

Soykırım meselesinde Obama'nın duruşu !
 

Sizce Oabam hangi milletin çıkarlarını gözetir ?


Bir 24 Nisan sendromu daha geçti. Ama yalnızca 2011 Nisan 24’ün kadar. Çünkü bu soykırım meselesi tekrar ısıtılıp, gündeme getirilecektir. Gündeme gelmesi için de Ermeni diasporası gayet sıkı ve baskıcı bir çalışma yapacaktır.

24 Nisan günü, ilgili saatte, hem Türkiye, hem Ermenistan’ın gözü ve kulağı, ABD başkanı Obama’daydı. Ve nihayet beklenen zamanda, yapılması gerekli ve hatta zorunlu olan o açıklama geldi. Obama 1915 olayları için, geçen yıl olduğu gibi bu yılda Ermenice olarak “Meds Yeghern” yani “büyük felaket” demiş. Başka neler söylemiş ?


Barack Obama, yayımladığı açıklamada, "Bu ciddi anma gününde, 95 yıl önce başlayan 20. yüzyılın en büyük katliamlarından birini hatırlıyoruz. Tarihin bu karanlık anında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni katledilmiş ya da ölüme yürümüştü" dedi.

Şimdi burada dikkatinizi çekerim.

Büyük felaket tabiri, Ermeniceden bir alıntı olmasına karşın bunun tam karşılığı aslında ‘soykırım’dır. Çünkü Ermeniler hep bu ‘Meds Yeghern’ tabirini sıkça ağızlarına alıyorlar. Literatürlerine böyle geçirmişler. Ama bu kelimeyi kullanması bile Ermenileri hiç memnun etmemiş. Peki neden? Obama’nın ağzından ‘genosit’ kelimesi çıkmadığı için. O ne demek diyenler, tam kelime anlamı “soykırım amacıyla işlenen katliam” demek. Yani, bu kelimeleri sarf etmesini beklemiş Ermeniler. Ama hayal kırıklığına uğramışlar. Ermeniler hayal kırıklığına uğrarken, bizim hükümetimiz bu açıklamalardan memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Yahu adam alt tarafı ‘soykırım’ demedi ama ona yakın her şeyi söyledi. Sözlerinin başında ‘Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni katledilmiş ya da ölüme yürümüştü" demesi ve ‘katliam’ kelimesini kullanması, Osmanlı Devleti’ni katliamcı yapmıyor mu? O zaman bunun eşittiri de ‘soykırımcılıktır’ demek pek yanlış olmasa gerek. Ayrıca, demek ki, burada aslında Türkiye Devleti’nin hassasiyetlerini değil, Ermenistan’ın hassasiyetlerini göz önünde bulundurmuş olmuyor mu ? Onların taleplerine yeşil ışık yakmış olmuyor mu ? Biz kendimizi neden kandırıyoruz?

Obama’nın açıklaması, görüldüğü üzere Başkan Erdoğan’ı memnun etmiş. Bazı akllıevveller de gayet bu konudan memnun olarak, neredeyse ‘Allah razı olsun Obama’ diyecekler. Ama aynı saatlerde, hükümet kanadında farklı sesler de yükseliyordu. Zira Öncelikle, sık sık tartışılan bir konu var ki, bu bence hassas dengeleri şöyle bir yerinde zıplatıyor. Obama ilk olarak açıklamasında “büyük felaket” dediği için Başbakan, Obama için “bizim hassasiyetlerimizi gözeterek bir açıklama yapmıştır” diyor. Ama aynı açıklama için Türk Dışişleri Bakanlığı ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamayla ilgili olarak, “Sayın Obama'nın açıklamasını doğru bulmuyoruz, kabul edilebilir değildir'' ve "Hatalı ve tek yanlı bir siyasi bakış açısını yansıtan söz konusu açıklamayı esefle karşılıyoruz" dedi. Hangisini dikkate almamız gerekiyor.

Bana kalırsa, Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması yerindedir. Zira Obama “gerçeklerin tam, samimi ve adil biçimde ortaya çıkarılmasının herkesin yararına olduğunu" belirterek, "Meds Yeghern (büyük felaket) Ermeni halkının tarihinde yıkıcı bir bölüm ve onun anısını, öldürülenlerin onurlandırılması adına canlı tutmalıyız ve böylece geçmişin ağır yanlışlarını tekrarlamayız" ifadesini kullandığında aslında bir anlamda, bu anma olaylarını devam ettirmeli, ‘öldürülenlerin onurlandırılması’ derken de aslında bir anlamda Türkiye bu soykırımı kabul etmeli mesajını vermektedir.

Ama aynı zamanda ne şiş yansın, ne kebap misali “1915 yılında Ermenileri kurtaran Türkleri selamladığını" ve "bu acılı tarih konusunda Türkler ile Ermeniler arasında ve Türkiye içindeki diyaloğun kendisini cesaretlendirdiğini" söyleyerek Türkleri’de kendince onurlandırıyor.

Obama açıklamaları ile hem Ermenistan’a, hem de Türkiye’ye yaranmaya çalışırken acaba gerçekten Başbakan’ın dediği gibi ‘Türkiye’nin hassasiyetlerini’ mi göz önünde bulundurdu. Yahu adam "Ermeni halkının yılmaz ruhunun, onları yok etmeye kalkışanların üzerinde kalıcı bir zafer" olduğunu ifade ettikten sonra, "Ermenilerin güçlü gelenek ve kültürünün, daha iyi bir gelecek inşa etmek için dünya toplumuyla ortaklık kurarak, uluslar topluluğunun bir parçası haline gelen yeni bir cumhuriyetin temeli olduğunu" vurgulayarak olaya aslında ne kadar da tek taraflı baktığını belli etmiyor mu ? Aslında, Ermenilerin hassasiyetlerini dikkate almamış mıdır? Ortada bir ‘felaket’ varsa ki, biz de çok memnun değiliz bu ‘tehcir’ olayından. Ama ya öldürülen, katledilen Türkler? Onların da en azından acısını paylaşsaydı. İşte o zaman gözümde büyürdü Obama. Gerisi diplomasi, hikaye ve teferruattır benim için.


Obama, "Bugün, bu karanlık geçmişi aşan ve gelecek için bize umut veren katkılarından dolayı, derin takdirle 1915'in çok kötü olaylarını anmak için onlarla ve her yerdeki Ermenilerle birlikte duruyoruz" demiş.

Sizce de acaba kimleri memnun etmiştir bu açıklamaları ile?

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..