Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '07

 
Kategori
Konaklama / Ulaşım
 

Şöyle neşeli bir şeyler koyunda havamızı bulalım

Şöyle neşeli bir şeyler koyunda havamızı bulalım
 

‘’Silivri’den Beykoz’a metroyla gitme projesi’’ Biraz önce internet sitesinin birinde görüp merakla baktığım bir haber başlığı. Ama içeriğini görünce ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığına uğramış vaziyetteyim. Benzer haberleri sıkça duyar olduk son dönemlerde aslında. Ama işin özüne inince kocaman bir fostan başka bir şey yok ne yazık ki. Hep büyük, dev, mega projelerle ilgili haberler var ama uygulamada hiç bir şey yok ne yazık ki.

Bizim gibi az gelişmiş ülkeler kıt kaynaklarını optimum kullanmalıdır ki bu az gelişmişlikten kurtulabilsinler. Bu nasıl olur? Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Gerçekler çok açık ortada. Bütün gelişmiş ülkelerde tercih edilen ulaşım şekli deniz ve tren taşımacılığıdır. Ülkeler kara ulaşımı için gerekli yolları yapsalar da asıl ağırlık raylı sistem üzerindedir hep.

Ancak büyük petrol şirketleri , benzin, büyük otomotiv devleri de araba satabilmek için hep karayolu yapılması konusunda iktidardakileri yönlendirirler. İşte ülkeler de 2 ye ayrılır. Bunu yiyenler ve yemeyenler. Yemeyen ülkeler doğru tercihlerle gelişir, insanlarda bunlardan yararlanır. Yiyen ülkelerse çalışır çabalar zar zor kazandıklarını bu dev şirketlere aktarır.

İşte bazıları da ancak 25 sene sonrası için projemiz Beykozdan Silivriye gidebilmektir deyip, kaynaklarını hep kara yolu yapımına harcar. Tabi gelişmeyi görmezden gelemeyiz. Şöyle ki;

- Raylı sistem kominist ülkelerin tercih ettiği bir ulaşım biçimidir. Bizde kominist bir ülke olmadığımız için raylı sistemi tercih etmiyoruz. Zihniyeti artık yok. Artık biz raylı ulaşımı tercih ediyoruz ama ancak projelerimizi 15 sene sonra yapmaya başlayacağız zihniyeti var. Neyse boş verin bunları. Şöyle neşeli bir şeyler koyunda havamızı bulalım en iyisi.

Resim: paris metrosu haritası, http://www.ratp.info/picts/plans/gif/reseaux/rer.gif

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..