Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan

http://blog.milliyet.com.tr/kaganbahadir

01 Temmuz '09

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Söylev ve Nutuk

Söylev ve Nutuk
 

Mustafa Kemal Atatürk’ü doğru anlamamız, kuşaktan kuşağa yaymamız için gerekli olan en önemli eser Söylev kitabıdır.

Kişiyi (eğer gerçekçi ise), kendisinden daha iyi kimse anlatamaz. Mustafa Kemal Atatürk'ü doğru anlamamız için Söylev ve Çanakkale savaşını anlattığı eserler okunmalıdır.

1930'lu yıllar ile 2000'li yıllar arsında, Türkçe konuşma ve yazma açısından büyük ve olumlu farklar bulunmaktadır. Dil devriminin olumlu etkileri ile Türkçe büyük oranda yalınlaşmıştır.

Fakat, 2000'li yıllarda bile Söylev kitabının, o yıllarda yazılmış şekliyle okunması ve okutulması gerektiğini savunan kimi kişiler vardır. Bu kişiler, büyük olasılıkla Atatürk’ü halka tanıtmak istemeyen, kalıplara sokmak isteyen kimselerdir.

Bunlar “birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafa etmektir” demeyi büyük bir olay sanırlar. Oysa ki bir çok genç, bu tümcede yer alan “ilelebet”, “muhafaza”, “müdafa” sözcüklerini anlamamaktadır. Anlamadığı durumda bile, çocuklara bu tümceleri ezberletmek, Atatürk’ün düşüncelerini anlatmaktan çok onun düşüncelerini “eski dil” ve “eski düşünce” durumuna getirmektir.

Oysa “birinci görevin, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza değin korumak ve savunmaktır” demek, hem Atamızın düşüncelerini daha kolay anlatmağa, hem de ezberci mantıktan kurtarmağa yarar. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür. Söylev kitabının tümü özleşse, mütareke, istiklal, harp, ittifak türü kavramların yerine öz Türkçeleri yerleştirilse hem genç beyinler bu köhne “kelimeler” yerine, yeni “sözcükler” ile tanışmış olur. Sanırım (başbakan da içinde olmak üzere) öz Türkçe karşıtı kişiler, asıl bu anlatıma karşılar.

Öz Türkçe’ye karşı olmak, dil devrimine karşı olmaktır. Dil devrimine karşı olmaksa Atatürk’e karşı olmakla eşdeğerdir.

 
Toplam blog
: 75
: 2740
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan   Siyasi Tarih yazarı ve Türkçü düşünce adamı. 28 Aralık 1988'de Antalya..