Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Söz, Seyit Rıza’nın torununda (Kılıçdaroğlu, acıyı bal eylemiş Dersim evladıdır)

Söz, Seyit Rıza’nın torununda (Kılıçdaroğlu, acıyı bal eylemiş Dersim evladıdır)
 





Geçmişte herkesin kendine göre aradığı ve bulduğu vardır.

Geleceği kurmada zorlananlar, geçmişteki koşulları düşünmeden, tarihin labirentlerinde bugün için ışık ararlar. Bulamayınca da, bugüne ışık tutan “tarih”i, “tarih”e damga vuranlarda kusur ararlar. Bu da, giderek “hesaplaşma”yı gündeme taşır.

Herkesin tarihte aradığı başka başka olduğu için, bulduğu da başkadır.

Tarih, kimilerini “hayal dünyası”nda yaşamaya götürür. Toplumsal koşulların değiştiğini, sorunların farklılaştığını, çözüm yollarının bilimin ışığında geliştiğini göz ardı edenler, olacaktır kuşkusuz.

Bizde de yok mu?

Cumhuriyet, “kul” yerine “birey”i getirdi; “ümmet” anlayışı da “ulus”la yer değiştirdi. Ancak, “dün”e duyulan özlem ateşi, kimi çevrelerde sönmedi.

Yaşadıkları çağa damga vuranlar, hoşumuza gitsin gitmesin, tarihteki yerlerini almışlardır. Onlar, o koşulların ürünüdürler. Yaşadıkları çağı/ dönemi ileri götürenler örnek alınması gerekmez mi?


*****

Son günlerde Başbakan Erdoğan’ın başlattığı Dersim tartışmasının odağında Kemal Kılıçdaroğlu gözüküyor. Kılıçdaroğlu, görünüşteki hedef.

Bunun tartışmanın ucu nerelere uzanacak?

Dersim’e bakış, ister “isyan” ister “kıyım” densin, olumsuzlukları unutturmak, dikkatleri başka yöne çekmek, “bir taşla birkaç kuş vurmak” niyetinden başka bir şey değildir.

Dersim’le ince siyasi hesaplar yapıldığı anlaşılıyor.

Dersim dendi mi akla gelenlerden biri de, Dersim olayları sırasında idam edilen Seyit Rıza’dır.  Seyit Rıza’yı tarih değerlendirecek, yargılayacaktır.

Acaba Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat, "dün"den çok, "bugün"e nasıl bakıyor?


Akşam'dan Ebru Toktar Çekiç, Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat’la konuşmuş; dünü ve bugün olanları değerlendirmiş.

Rıza Polat’ın değerlendirmesinin özü şu:

“Başbakan Erdoğan gerekeni yaptı, ancak faturanın Kılıçdaroğlu'na kesilmesini kabullenmiyorum. Kimse Dersim'i siyasi amaçlı kullanmasın! Kılıçdaroğlu, Tuncelili acılı bir aileden geliyor, acıyı bal eylemiş bir Dersim evladıdır."

Rüstem Polat, dedesinin İngiliz ajanı olduğunu kabul etmiyor:

“Bu iddiayı asla kabul etmem. Dedem, hiçbir zaman İngiliz ajanı olmadı. Çünkü bu mektubu yazacak dili, tercümanı, kudreti yok. Mektubu o sırada Suriye'ye sığınan Nuri Dersimi, yani Baytar Nuri yazıp, dedemin imzasını atmış. Sanki Dersimde'ymiş gibi olayları anlatmış."

Rüstem Polat, dedesinin Kürdistan kurmak gibi bir düşüncesi olmadığını söylüyor:

“Bunu isteyen Nuri Dersimi'dir. Seyit Rıza'nın, hiçbir zaman devlet kurayım diye bir niyeti yok. O sadece insanlarını, çoluk çocuğunu, aşiretini korumak için çalışmış.”

Rüstem Polat, Dersim olaylarını neye bağlıyor?

“Dersim'in kendi içinde, aşiretler arasında kavgalar yaşanıyor. Bunun üzerine devlet asayiş sağlamak için Nazimiye'de karakol yapıyor. O karakoldaki kimi askerler, kadınları taciz edince Desimliler karakola saldırıyor. (...) En sonunda Dersim'i denetim altına almak için 1936'da kurulan 4. Umumi Müfettişliği'nin başına getirilen Korgeneral Abdullah Alpdoğan, Dersim aşiret reislerini topluyor, silahlarını toplamak istiyor. Bazısı kabul ediyor, bazısı silahını vermemek için direniyor. Sonra operasyonlar başlıyor.”

Rüstem Polat’ın Başbakan Erdoğan’a bir de sitemi var:

“Keşke bu açıklamayı partisinin toplantısında değil de Başbakanlık veya Meclis'te yapsaydı. Daha bağlayıcı olurdu. Ne kadar samimi, ne kadar politik bir argümünla bunu yaptı, göreceğiz!”

*****

Rüstem Polat’ın “Kimse Dersim'i siyasi amaçlı kullanmasın! Kılıçdaroğlu, Tuncelili acılı bir aileden geliyor, acıyı bal eylemiş bir Dersim evladıdır.” demesi, bugün için önemlidir. Dersim tartışması içine çekilen Kılıçdaroğlu’na destek vermesini nasıl okuyacağız?

Olayları, o günkü koşulların içinde değil de günün koşullarına göre ele almak...

Bu yapılmadığı zaman, yapılan, kör dövüşünden başka bir şey değildir. Bizde siyaset böyle yapıldığı için de, böyle durumlara şaşmamak gerekiyor.

Geçmiş, bize yol göstermeli, bizi daha ileri taşımalı.

 

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..