Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '16

 
Kategori
Deneme
 

Sözcükler Bilincin Kapanıdır

Sözcükler Bilincin Kapanıdır
 

Sözcükler bilinç gemisini yüzdüren tayfalardır. Gene aynı sözcükler özgür bilinci kavramsal kapanla tutuklayabilir de. Sözcükler bilincin özgürlüğünü tutuklayan birer tuzak olabilmektedir.
 
Yazarın hayatını anlatan bir filmde Jack London karakteri diyor ki, “Gençliğimde yoksulluğumun özgür yaşamıma bir tuzak olduğunu düşünürdüm; sonra kazandığım paralar birer tuzak oluşturmaya başladı; şimdiyse sözcüklerin bilincime birer tuzak kurduğundan endişe ediyorum.”
 
Ben bunu duyunca sözcükleri karıncalara benzettim; bilincimi havalandıran tünellerin yapımında çalışan karıncalara... Karıncalarımı sağlıklı nesillerle takviye etmezsem bakımsız kalan zihin tünellerimde göçükler oluşabilir; bu göçükler de bilincimin sağduyulu düşünce üretimini gözaltına alan hücre ceplerine dönüşebilirler. Sözcükler benim kadar canlıdırlar; onlar da benimle birlikte hem ölürler hem büyürler; bu yüzden sözcüklerin gerçeklik kavramını mutlak, yani değişimsiz saymadan bilincime almalıyım.
 
Sözcükler göreceli gerçeklik kavramı yaparlar; onları gerçekliğin değişmez tanımı sanan kimse bilincini aldatır. Bilincimizi sözcüklerin tuzağına kısılmayacak kadar özgür tutabilmeliyiz. Benliğin özgürlüğü de sözcüklerin anlık kullanım kavramları tuzağına düşmeden düşünebilen bir bilincin kanatlarıyla ancak yükselebilir. Kendini keşfetmeye çıkan birisi her şeyden önce, sözcüğün bilincine duyumsattığı kavramın mutlak gerçeklik olduğu yanılgısından sıyrılmalıdır.
 
Bağlı olduğumuz toplumsal varlık sözde bizi eğitme görevi çerçevesinde sözcüklerin somut ve soyut kavramlarını kendi var-oluş emellerine uygun biçimde öğretir. Birey de toplumsal rağbet gören başarı ödülünü hak etmek için bu eğitimi onurlandıracak biçimde öğrenmeye razı ezberci bir bilinç geliştirir. Ancak düşünen bilinçler sözcüklerin öğretildikleri manadan ibaret olmadığını kavrayıp daha geniş ve esnek bir kavram çerçevesi yaparlar. Ben her sözcüğün tüm zamanların bilge ruhundan bir zerre insanlık bilinci aktardığına inanırım. Şimdi, sözcüklerin kavramsal büklümlerini açarak bilincimin ufkunu genişletme zamanıdır.
 
Muharrem Soyek
 
 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..