Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '15

 
Kategori
Deneme
 

Sözde yemek yapmak kadın işi ama dünyanın en iyi aşçıları erkek

Sözde yemek yapmak kadın işi ama dünyanın en iyi aşçıları erkek
 

Yemeği kadın yapar; öyle gördük, öyle biliriz. Değişen (yani gelişen) dünyamızın gereği olarak yemek sektörü oluşmuş ve yemek yapma anlayışları yeni bir şekil almış. Bunun sonucunda hani evde yapmıyorsun ya kadın olsa nolur erkek olsa nolur denilerek erkekler bizim gibi tutucu ve geri kalmış ülkelerde kadın dışarı çıkıp iş hayatına fazlaca giremediği için bu yemek endüstrisinde öne çıkmışlar.

Tamam ama bu durum kadınların bu konudaki marifetlerini göstermelerine engel değil ki. Gün gelecek bizler kendimiz yemek yapmayacağız, makineler yapacak. Ancak bugün hala yemek işi kadınların işi gibi görünüyor. Bu durumda en iyi aşçıların erkeklerden çıkması bence kadınları utandırmalı. Yani olmaz böyle bir şey.

Tamam, yemeği herkes yapar da kadın işi olan bir konuda erkekler nasıl önde olur. Yorumcular genellikle nedenlerini yazıyorlar. Yahu ben biliyorum nedenlerini. Niye böyle, böyle olmamalı diyorum. Yoksa bize yanlış mı öğretildi; kadın işi sandığımız çoğu şey aslında erkek işi mi? Gerçi günümüzde çoğu işlerin yapılmasında kadın erkek ayrımı kalmadı. Ancak yılların alışkanlığı olsa gerek (kaldı ki kendim de yemek yaparım) yemek yapan bir erkek görünce bıyık altından gülümsüyorum. Yani doğrusu bu insanlar bana pek erkekmiş gibi gelmiyorlar!

Ama asıl sorun kadınlarda… Anam bacım bizler sizin ne için dünyaya geldiğinizi, işinizin gücünüzün ne olduğunu şaşırdık doğrusu. Yani Türkiye’de milyonlarca kadın yemek yapıyorsunuz. Bizler Ayşe hanımın zeytinyağlı lahana dolması diye evlerinize doluyoruz. Pastalar, börekler, kekler… Ama literatürde adınız yok. Gaziantepli Seyitoğlu, Urfalı Keleş Usta, Mengenli Dürümcü Rıza, kanatçı Haydar… Allah’ın erkeği kaba saba kocaman elleriyle nasıl ediyorsa isim yapıyor, literatüre giriyor de sizden ün yapmış bir aşçı yok. Yemek kitabı yazıyorsunuz; sizin yaptığınız yemek kitabıyla elin adamı şöhret oluyor!

Siz sadece yemek yapıyorsunuz… Bu işin ustalığında uzmanlığında değilsiniz. Gerekçe merekçe anlamıyorum; bir erkek bir kadından daha iyi yemek yapamaz! Biyolojik olarak imkân yok yoksa çocuk doğurmayı da elinizden alacaklar. Siz de onların elinden bir şey alın ya; görmedik ki… Mutfak deyince aklıma kadın geliyor; yemek deyince erkek geliyor, erkekle de evlenemeyiz ya! Hem siz bulaşıkçı başı mısınız?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..