Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Sözleşmeli çiftlikler doğuyu kalkındırır

Sözleşmeli çiftlikler doğuyu kalkındırır
 

Sözleşmeli çiftlik projesi:

Mevcut Durum:

Bölgede hayvancılığa uygun mera ve otlaklar mevcuttur.

Kırsal kesimdeki insanlar nesillerdir hayvancılık yapmaktadırlar.

Beslenen hayvanların et ve süt verimleri düşük ırklardandır. Ticari anlamda çiftlik işletmesi neredeyse yoktur.

Çiftçi ürettiklerini değeri karşılığında pazarlama olanağına sahip değildir.

Et ürünleri konusunda pazarda arz açığı mevcuttur.


Çözüm:

· Her ilde özel sektörden uygun bir şirkete ihale yolu ile seçilir.

· Devlet tarafından 5 yıl vadeli, ilk iki yıl ödemesiz, faizsiz kredi sağlanır.

· Şirkete sağlanacak kredi miktarı; uygun kapasitede modern kesimhane, soğuk muhafaza, yem fabrikası, uygulama çiftlikleri, nakil araçları, ilde hedeflenen sayıda sözleşmeli çiftliklerin kurulması, ilk sığırların teslim edilmesi ve bir sezonluk yem giderleri için yeterli miktarda olmalıdır. Ayrıca şirket; arazi tahsisi ve diğer teşviklerden yararlandırılarak özendirilmelidir.

· Şirket Köylerde istekli aileler ile sözleşme yaparak 10-20 Büyük baş kapasiteli sözleşmeli çiftlikler kuracak, çiftlik kuruluş giderleri ve sığırların bedeli 5 yıla eşit dağıtılarak, yıl sonlarında çiftliğin kazancından kesilecektir. 5 yıl sonunda çiftlik içindekilerle birlikte çiftçinin malı olacaktır.

· Çiftçiler; şirkete ait örnek çiftliklerde iş başı eğitimine tabi tutulacak,

· Çiftçi hangi hayvan ırkını nereden bulacağı ile uğraşmadan, şirket tarafından sığırlar kendisine yerinde teslim edilecektir.

· Çiftçi silo (slaj) yemi ve hazır yem kullanımına yönlendirilecek, hazır yemi şirket temin edecek, her köye silaj makineleri kurulacak ve köydeki yem bitkileri silo yemine dönüştürülecek,

· Çiftlikler düzenli olarak şirket veterinerleri tarafından sağlık taramasından geçirilecek,

· Kesime hazır olan hayvanlar çiftçiden, piyasa değerinden satın alınacak, şirketin yaptığı harcamalar kesildikten sonra çiftçiye ödeme yapılacak ve tekrar beslenmek üzere yeni sığırlar verilecektir. (alım fiyatları kilogram başına, karkas ağırlık olarak, her iki tarafın kazanabileceği ve piyasaya uygun oranlarda her yıl ilgili bakanlık tarafından ilan edilecektir, fiyatlar pazara uzaklık göz önüne alınarak, haksız rekabeti önlemek için, belli oranlarda değişebilecektir.)


KAZANÇLAR:

· (kazan-kazan-kazan)Çiftçi kazanacak, şirket kazanacak, devlet kazanacak

· Serbest piyasa mekanizması içinde işleyen ve yüksek düzeyde istihdam kapasiteli bir ekonomik model hayata geçmiş olacaktır.

· Bölgede işsizlikten ve yoksulluktan kaynaklanan birçok problemin çözümüne katkıda bulunulacaktır.

· Üretim artacak, iç piyasaya ve hatta dış pazarlara et ürünleri satılır duruma gelinecektir.

· Zaman içerisinde ilerdeki şirketler serbest piyasa mekanizması içerisinde rekabete başlayacak, kendi markalarını oluşturacak, sistemi geliştireceklerdir.


Model çalışmasını denedik: Hakkari’de 1997 yılında DESAN Ltd. Şirketini kurduk. Projemizi hazırladık ve Hazine Müsteşarlığından teşvik belgesi aldık. 2000 yılında Hakkari Yüksekova ilçesinde hazineden bedelsiz arazi tahsisi yapıldı, Şirketi OVAŞ A.Ş.’ye dönüştürdük, öz sermaye yetersizliğinden dolayı; özel idare, köylere hizmet götürme birlikleri, Hakkari Ticaret Odası ve Hakkari’den iş adamlarının katılımı ile 15 ortaklı ve Hakkari’nin en yüksek sermayeli şirketine dönüştürdük. Kesimhane ve soğuk hava depolarını hayata geçirdik. Ortaklığa alınan kişilerle uyum sağlanamamasından dolayı bu aşamadan ileriye gidilemedi. Halen bölgenin en modern kesimhanesi ve soğuk depolarıyla, kuruluş amacına uygun işletilmeyi beklemektedir.

 
Toplam blog
: 34
: 639
Kayıt tarihi
: 15.08.06
 
 

1968 Hakkari doğumluyum. Elektrik Önlisans, Halkla İlişkiler Önlisans, İktisat Lisans, Sosyoloji ..