Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '09

 
Kategori
Eğitim
 

Sözünde durmamak ne ifade eder?

Hepimiz söz verirken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Yerine getiremeyeceğimiz vaatlerde bulunmamalıyız.

Hakından gelemeyeceğimiz boş sözler sarf edersek sonuçta zarar görürüz. İnsanların en önemli özellikleri vermiş oldukları sözleri tutmalarıdır.kişiliğim oturdu evet ben dürüstüm diyebilmesi için insanlar verdikleri sözlerin ehemmiyetini bilmelidirler.

Verdiği sözün arkasında durabilmek erdemliliktir.

Gün gelmeyecek gibi düşünerek bol söz verir de , sözlerimizin ardında duramazsak zamanı gelince, verilen sözün yerine getirme sorumluluğunun ağırlığının sonucunda elimiz ayağımıza dolaşmaya başlar.

Verdiğim sözün vadesi gelmez düşüncesiyle sarf etmiştim demek beyhudedir. Sayılı günler gelmez gibi görünür lakin kısa zaman sonra bakmışız vakit gelmiş.Vadesi kapımızı çalmış.

Sözünün eri olmak kadar insanı yücelten değer yoktur. Bunun akside insanı toplumun nezdinde düşürür.

Söz verirken iyi hesap etmeliyiz. Gün gelmez zannedersek bir de bakmışız göz açıp kapayıncaya kadar vadesi geldi sözümün ne yapayım şimdi diye söyleniriz.

Günümüz insanları o kadar pişkin ki verdiği sözün arkasında bırakın durmayı , hatırlattığınız zaman çılgına dönüyorlar.

Sanki suçlu hatırlatmak zorunda kalan kişi gibi tavırlar alınır oldu. Mertçe çıkıp sözümün arkasında duramadım dese aslında daha muteber olacak gel gör ki sanki suçlu kendisi değil.

Hırsın gözü kördür. Sözünde duramayan kişilerin düştüğü acınası konuma düşmek ne kadar zordur.

İşte böyle insanların sözünde duramayan, alemi bilmez, kendini bilgili olarak gören o küçük kişiler ne kadar iticidirler. Ne kadar malayani konuşur bir de fark etseler.

Böyle bir dünyada sözünde durmayan kişilerin yekun teşkil ettiği alemde temiz, duru, pak kalabilmek er kişilerin özellikleridir.

İnsanların yüceliğinin ölçütü verdiği sözlerin arkasında durmasıdır. Oya ören bayanlar gibi oyalarının örmede mahir olmayan bayanlar ördüklerini defalarca sökerler, içimizde mevcut olan söz bozucularda kişilere günlere, haftalara , aylara göre değişirler.

Sözlerinde duramazlar. Çünkü yaradılışından kaynaklanır. Sözünde duracak olsalar rahatsız olurlar.

Çıkarları varsa görünüşte sağlam konuşurlar , gerçekte niyetleri bozuk olduğundan dışı sağlamdır bunların , içi koftur, niyetleri bozuktur.

böyle aldatmaya yönelik sözleri sağlam gibi verirler. Bu tür dolap çevirenler bir kez gelebilir gelecekleri yere, ikinci kez oranın veya söz verdiği işinin hitamını ömrü boyunca göremez. Makamından aşağıya düşüncede hiç kimsecikler merhaba demez. Sözünün arkasında durmayanlar mutlu mudurlar?

Mutluluk onları sıkar. Mengene gibi sıkar hayatın tüm ağırlığı onları ne zaman sıkar, vicdanıyla baş başa kaldıklarında.

Bunların genel özellikleri iş başarmak yerine;sanki dünyayı taşır gibi gürültü vaveyla homurtu alırda yürür, aslında olumlu hiç icraat yoktur.

Sözünde durmayan kişilere ne kadar zavallı olduklarını hatırlatmak bile fayda etmez. Desiseden işinin ne olduğunu şaşırır, onun için varsa yoksa hak hukuk tanımadan kendi yerini elinde tutabilmektir. Korku hakimdir hayatında çünkü niyeti bozuktur.

Temiz kokudan rahatsız olan kişi gibi doğruluğu görünce bayılır. Ne zaman avenesiyle birlikte olursa serinler.

Yaradılışı ve ahlaki kurallardan uzak olduğundan ruh dünyası simsiyahtır bunların.

Sözünde durmak ise tüm vasıflarınla berrak su gibidir.

Bulanık kişilerin zararlarından bu insanlar çok çekti. Aslında çekenler vaatlerinde duramayanlardır. İnsanlara verdiğiniz sözde durmayacağınızı ilan etmekten korkan çok bu dünyada.

Lakin mutsuzluğu, mutluluk bilirler. Küçüldükçe, büyüdük zannederler. Değerleri düştükçe, değerimiz yükseldi zannederler. Zavallı olmak kolaydır.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..