Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

SPARTA MENSUCAT

8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın isteği üzerine Mensucat Fabrikası Isparta’da 1987 yılında açıldı.Hasan Aslan halıcı olduğu için, eskiden beri Isparta’ya karşı özel bir sempatisi vardı. Isparta da  büyük bir yatırım yaptı. Isparta Mensucat; bin kişinin çalıştığı, pamuk ipliği üretiminden pamuklu dokumaya, kumaş boya ve apreye kadar çeşitli üretimleri kapsayan entegre bir tesistir.

1987 yılında kurulan Isparta Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş., pamuk ipliği imalatı üzerine uzmanlaşmıştı. Sektör ihtiyaçları doğrultusunda kapasitesini ve ürün çeşitliliğini sürekli arttırmıştı. %100 pamuktan iplik, flamlı, core-spun, compact ve open-end iplik üretimleri yapılmaktaydı. Bununla birlikte; pamuk, polyester, viskon ve modal ham maddelerinin karışımından da iplik üretilmektedir.

Isparta Mensucat Sanayi daha önce Necmettin Erbakan’ın motor dişli fabrikasının temelini attığı yerde kurulunca gelişmesinden korkan eski baronlar fabrikanın iki yanını kapatarak akıllarınca tedbir alma yolunu tercih etmişlerdir. Bir tarafına SDÜ Botanik bahçesi, diğer yanına SSK hastanesi kurdurularak devlet imkanlarıyla fabrikanın büyümesi engellenmiştir. Çünkü işçilerine sosyal yardımların ötesinde insan gibi davranması ve yıllardır vergi-ihracat rekorunun sahibi olması bazı çevrelerde rahatsızlık veriyordu.

 

 

Peki Hasan Aslan Kimdir?

Niğde- Koyunlu’lu olan iş adamımız 1935 doğumludur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümü, 1970 yılı mezunuydu. SBF’den doktora yapıp ve beş yıl kadar devlette çalıştıktan sonra Samur Halıyı kurdu. Bu fabrika gurubun ilk sanayi kuruluşudur. Hasan Arslan, Samur’dan sonra diğer fabrikalarını, yani; Ortadoğu Rulman Sanayi (ORS), Burdur Mensucat (BMS) ve 1987 yılında dönemin başbakanı Turgut Özalın ricası üzerine Isparta Mensucat Sanayi (IMS)’ni kurmuştur.

Yönetim Kurulu Başkanımız sayın Hasan Aslan, aşağı yukarı elli altmış yıllık halıcıdır. Samur'u Hasan Aslan Bey kurmuştur. Grubun ilk sanayi kuruluşudur.Hasan Bey, Samur'dan sonra grubun diğer fabrikalarını, yani; Ortadoğu Rulman Sanayi (ORS), Burdur Mensucat (BMS) ve Isparta Mensucat Sanayi (IMS)'ni kurmuştur.Ortadoğu Rulman, dünyanın en büyük otomotiv yan sanayi üreticilerinden birisi olarak gösterilen Fransız sermayeli Valeo şirketinden, VTP (Valeo Entegre Partner) ödülü aldı.

Merkezi Almanya'da bulunan beyaz eşya üreticisi Bosch ise 2002 ve 2003 yıllarında işbirliği yaptığı bin 647 tedarikçi arasında kalite, esneklik, yenilikçilik ve güvenilirlik kriterlerine göre ORS’yi ödüllendirdi. ORS, bu firmaların yanı sıra, Ford, Fiat, Renault, Chrysler, Peugeot, Daimler-Benz, BMC, Tofaş gibi dev firmalara da üretim yapıyor.Bu fabrika  Türk sanayisinin gelişmesinde ve rulman üretimi yaparak yurt dışına bağımlılıktan kurtulmasında önemli katkıları olmuştur. Halen iki bini aşkın çalışanı olan fabrika, Türkiye’nin 1986’dan beri ürettiği rulmanların yüzde 75’ini yurt dışına ihraç ediyor.

Ulus posta caddesinde, halı mağazasında kaliteli halı satışı, ticareti yapmaktadır. Hayırsever iş adamı memleketinde de çeşitli yardımları, öğrenci burslarıyla faydalı hizmetleriyle tanınmaktadır. Aslında ’’ en büyük vatanseverler fabrika açıp insanlara istihdam sağlayanlardır”.

Hasan Aslanın cenazesi 17 NİSAN 2020, Cuma Günü Kocatepe Camiinde öğle namazını müteakip kılınan  cenaze namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığına defnedildi.

 
Toplam blog
: 85
: 54
Kayıt tarihi
: 25.07.20
 
 

herkese iyi günler dilerim,Isparta doğumluyum,  emekli öğretmenim.TDF Dağcılık eğitimi aldım.Doğayı..