Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '15

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Spin-off ve çapraz medya

Spin-off ve çapraz medya
 

google


Bu metin şu metinden hareketle yazıldı:

http://www.radikal.com.tr/radikalist/dizisi_tutunca_dizisi_cekilenler_rehberi-1359379

‘Spin-off’un anlamı şu:

“In media, a spin-off is a radio program, television program, video game, film, or any narrative work, derived from one or more already existing works, that focuses, in particular, in more detail on one aspect of that original work (e.g. a particular topic, character, or event).”

Medyada, radyo programı, televizyon programı, film veya kurmaca eser anlamıyla, bir özgün ana çalışmadan (kahraman gibi) veya bir yönüyle ayrıntıda ayrılan ve onun üzerinde yoğunlaşan yeni bir ürün.

Radikal’deki haberde, bir kahramanı ayrılıp, ayrı bir kahraman dizisi olanlar, ‘spin-off’ olarak tanımlanmış ama buradaki tanımda, kişi, yer, olay ayrıntısına girme de, ‘spin-off’ sayılıyor.

Ana tanımda ise, radyo programından radyo programı gibi bir tanımı yapılmış. Radyo programından film olursa, bu çapraz medya oluyor ve bir üstküme oluyor. O, ‘spin-off’ olarak tanımlanmamış.

Tanımı, eğer sözcük sözcüğe çevirirsek, ‘yörüngeden çıkmak’ da denebilir ki zaten en azından bir kahraman için öyle oluyor.

Ancak, ‘Plane’ gibi komedi anlayışı taşıyan filmlerde konu tamamen çığırından ve yörüngesinden çıkıyor. Bizce, bu da bir ‘spin-off’.

Bu açıdan bakınca, okurca pek tutulmayan süper kahraman zombileri de öyle.

Tersinden bakalım:

90 yıllık çizgiroman tarihinde, birçok kahraman daha önceki ana akım bir diziden çıkmıştır. Ancak, burada önemli olan şudur: Böyle, onlarca ön/-ahraman, ya tutarsa, tutar mı tutmaz mı, olarak tasarlanır. Çünkü, şirketler yeni ürünler satmak ister.

Örneğin, ‘Spawn’ başka bir çizgiromandan çıkmadır ve buradaki haliyle ve tanımıyla bir ‘spin-off’tur.

Başka bir ‘spin-off’ da, günümüz popüler televizyon dizilerinden ‘Taht Oyunları’ için tanımlanabilir ve tasarlanabilir:

Eğer, roman dizisinin adı öyle konmasaydı, sonuç belli olmazdı. İşte asıl o zaman, kimin öleceğinin hiç belli olmaması, heyecan olurdu. Yani, habire sürpriz ölen kahramanlarla akan öyküde, kimin sonul kral olacağı, son ana kadar belli olmazdı. Bildiğimiz, ‘final maçının sonuna kadar şampiyon belli değil’ yani.

Tabii bir de, bu dizide aslında bin kahraman falan var. Ölse de ölmese de, her biri için birer roman yazılabilirdi ki yeni biçimiyle ‘Star Wars’ o yolu açtı ama yürümedi.

Buradan şuraya geçebiliyoruz:

O. Henry’nin 3’e çatallanıp, hepsi de aynı biten öyküsü ile başlayan bir gelenek olarak sürdürülen, bilgisayar oyunlarında zirveye çıkan, çok sonlu öyküler var. ‘Catherine’ bunlardan biri: 9 ayrı sonu var.

Buna şunu da ekliyoruz:

Özellikle çok satan ve çok kez yeniden yorumlanan süper kahramanların öykülerinde, ne öykü sürekilliği vardır, ne de öykü tutarlılığı.

Bu durumda:

Tek medyalı da olsa, çapraz medya olabilir.

Çok medyalı da olsa, ‘spin-off’ olabilir.

İkisinin melezleri olabilir ama bunun örneği henüz yok.

Dipnot 1:

Sherlock Holmes’ların yenileri yazılmaya başlandı. Bu da, zamansal yeni bir ‘spin-off’ trendi.

Dipnot 2:

Kendi hesabıma, Ursula K. Le Guin’in ‘Mülksüzler’inin devamını yazmak isterdim. Diğer bir bilimkurgu roman olan ‘Düzülke’nin devamı yazıldı ama onun telif hakkı zaman aşımı nedeniyle yoktu. Bu da, zamansal ‘spin-off’ olur bizcesi.

Dipnot 3:

Barok ve rokoko sanat türleri, bu açıdan ana / klasik akımların çapraz medyası ve ‘spin-off’uydu bizce.

Dipnot 4:

Dipnot 3’ten hareketle: Bu anlamıyla, modern sanat ve post-modern sanat birleşkesi de, bu anlamışla ana-klasik bir akım olarak taripte yerini çoktan aldı bizce.

Dipnot 5:

Avangard olmayan sanat ürünü, sanat değildir. Bu durumda, bu yeni türlerin avangardlığının sorgulanması gerekiyor artık. Bu da, başka bir metnin konusu olsun.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..