Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şakir Şükrü Kadıoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/wushu

03 Haziran '17

 
Kategori
Savunma Sporları
 

Spor,Denilince

Spor,Denilince
 

Wushu Kungfu


Konuya girecek olursak başlıktan da anlaşılacağı üzere "Spor" denilince ilk akla gelen nedir? Bu soruyu Türkiye'de veya Dünya'da yaşayan her kesime sorarsanız sanırım hep aynı yanıtı alacaksınız;  FUTBOL.

Evet maalesef bu yanıtı alacaksınız. Maalesef diyorum zira otuz sene gibi bir zamandan bu zamana kadar yapmış olduğum spor dalını söylediğimde, 'O da ne?' diyorlar! Buna karşılık benim vicdan dediğimiz iç benliğim sızlamaya başlıyor. Bunun yansıra bu türde olan UZAKDOĞU, sporlarında alınmış olan dereceler maalesef göz önünde bulundurulmuyor. Futbol en popüler spor dalı olarak günümüzde ve tüm dünyada kabul edilmektedir.

Gelin görün ki, diğer spor dallarında (özellikle ferdi olarak yapılan), ise bu popülistlik maalesef yok, varsa çok nadir olmaktadır. Neden diye soracak olursanız şöyle bir cevap verelim. İlk olarak kendi yapmış olduğum spordan yola çıkalım;

Wushu; halkımız bu isme şimdilik yabancı, zira Kungfu denilince sanırım daha iyi anlaşılmakta veya hatıra gelmektedir. Bununla birlikte tüm Uzakdoğu sporları, (Karate,Taekwando, Wushu, Judo, Aikido...)dikkatinizi bu konuya çekmek isterim ki, bu tür spor dalları ferdidir. Sayısal anlamda "TEK" kişidir. Grup şeklinde, takım halinde maça çıkılmaz, müsabakalar yapılmaz.

Diğer toplu olarak çıkılan spor dalları ile kesinlikle aynı değildir. Örnek verecek olursak bir futbol, basketbol, voleybol, hentbol vs. alınacak derece ve başarı o takımda oynayan tüm sporculara aittir...Bir tek kişiye sporcuya asla ait değildir! Elde edilen başarıyı tek bir sporcuya asla mal edilemez!

Oysa Uzakdoğu sporlarında; başarı elde ettiğiniz zaman, TEK bir sporcunun başarısı söz konusudur. Elbette bunun yansıra antrenörün ve hocasının etkisi mutlaka vardır. Fakat şu göz ardı edilmesin ki karşısındaki rakibi tek olarak yenmiş veya yenilmiştir. Dolayısıyla anlatmak istediğimiz olay tüm Uzakdoğu sporlarının kesinlikle diğer popülist, spor dallarından üstünlüğü söz konusudur. Bu üstünlük nedir? Diye soracak olan arkadaşlara şöyle izah etmeye çalışalım.Yukarıda söz ettiğimiz gibi ferdi yapılan bir spor başarılı veya başarısız olduğunuz zaman her daim başrolü siz oynarsınız. Hırsınız, azminiz, cesaretiniz, sevinciniz, üzüntünüz, sevginiz hasılı topyekûn her şey sizin elinizdedir. Nihayetinde şampiyon olduğunuz  zaman ise, 'işte bu benim' diyebilirsiniz.

Bunun yansıra en bariz üstünlüğe gelecek olursak, WUSHU (Kungfu) Sporundaki  en temel ilkeler; AHLAK, DİSİPLİN, KİŞİLİK, KARAKTER  OLUŞUMU, MOTİVASYON VE RUHSAL EĞİTİM dir. Bu gibi unsur ve sıfatlar WUSHU sporunun ve aynı zamanda tüm Uzakdoğu sporlarının olmazsa olmazlarından birkaç tanesidir. İnsanı insan yapan bu gibi temel ve şaşmaz sıfatlar değil midir? Hele hele bu insan bir  de ‘SPORCU’ sıfatı taşıyor ise...

Bu türdeki üstünlüğe rağmen, ferdi olarak yapılan spor dallarındaki başarılar gerek basında ve tüm medya gruplarında söz konusu bile edilmemekle beraber ne yazıktır ki,  göz ardı edilebilmektedir. Uzakdoğu sporuyla yakından ilgilenen her sporcu bilsin ki, kendi öz güvenini mutlaka kazanmış ve çok sağlam temellere oturtmuş demektir. Yalnız bu çalışma uzun vadeli ve yukarıda bahsini etmiş olduğumuz üstün sıfat ve meziyetlere sahip bir  Hoca tarafından eğitime maruz kaldığı takdirde geçerlidir. Kısa vadeli ve yukarıda saymış olduğumuz sıfatlara haiz olmayan bir hocanın nezaretinde yapılan bu spor dalı, üzülerek belirtmek isteriz ki, sokağa döşenmiş birer  MAYIN misalidir!

Bununla birlikte şunu söylemekten geri duymayacağız. Atalarımızın bir sözü vardır, 'Körle yatan şaşı kalkar.' Uzakdoğu sporu eğitmeni olmak  çok önemli bir konudur. Yıllardan beri bir tek hoca tarafından eğitime maruz kalan bir öğrenci mutlaka eğitim almış olduğu hocasını

"Karakterini, kişiliğini, tipik huylarını, ahlak anlayışını, hayata bakış açısını ve bunlara benzer tüm öğretilerini alır."

Şayet Hoca düzgün bir karaktere ve objektif bir bakış açısına sahip değilse; Üzülerek belirtmek isteriz ki, yetiştirmiş olduğu talebesi de tıpkı o kişilik ve karakterde olacağından spor hayatında ve aynı zamanda sosyal hayatında maalesef istediği gibi  asla başarılı olamayacaktır!

 Şimdilik  bu kadar diyor ve daha sonra devam etmek temennisi ile tüm spor seven, sevmeyen  arkadaşlara selamlar saygılar.

 
Toplam blog
: 11
: 167
Kayıt tarihi
: 17.02.17
 
 

1982 yılından Günümüze kadar Wushu-Kungfu sporunu fiili olarak yapmaktayım. 1995 yılında Avrupa Şam..