Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlık
 

Spor yaparken dikkat!

Spor yaparken dikkat!
 

spor yaparken dikkat


Yıllar süren spor tecrübelerimi bu yazıda sizinle paylaşmak istiyorum. Maddeler halinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazacağım.
 
Unutmamanız gereken en önemli şey; spor bilinçsizce yapıldığında faydadan çok zarar vermektedir. O halde tekrar belirtmek istiyorum;
 
SPOR YAPARKEN DİKKAT!
 
Eğer profesyonel bir sporcu olmayacaksanız ve manken olmak gibi bir derdiniz yok ise; sporda asla aşrıya kaçmayın.
 
Eğer kendinizi biraz zorladığınızı hisetti iseniz, spora 1 gün ara verin. Kaslarınız ve diğer organlarınız kendini yenilemek için zamana ihtiyaç duyacaktır. Her gün üst üste ağır sayılabilecek idmanlar yapmak, tam tersi etki yapacaktır. Kas ve kondisyon kazanayım derken, tam tersi bir durum ile karşı karşıya kalacaksınız. Spor kadar önemli bir şey var ise fiziksel gelişim için; o da dinlenmedir.
 
Spor yapmadan 1-2 saat önce hafifce beslenin. Karbonhidaratları ve proteinleri bir arada alabileceğiniz bir sandviç yeterli olacaktır. Spordan sonra ise ilk yarım saat ile 2 saat arasında beslenmelisiniz. Bedeniniz siziden karbonhidrat ve protein beklemektedir. Sporla hasar gören kaslar, yenilenmek ve güçlenmek için besine ihtiyaç duyarlar. Süt, yoğurt, biraz kepekli ekmek, beyaz et, kırmızı et ve benzeri gıdalar iyi birer alternatif olacaktır. Zeytinyağı da olmalıdır beslenmenizde.
 
En iyi spor yürümedir. Yürüme işini her gün yapabilirsiniz. 40-50 dakikalık yürüyüşler çok faydalı olacaktır. En azından haftanın 4-5 günü yürümek iyi bir egzersiz olacaktır.
Hafif ağırlık çalışmaları faydalıdır. Korkmadan belirli programları evde kendiniz uygulayabilirsiniz.
 
Su tüketimi günde 1.5 - 2 litre civarında olmalıdır. Eğer hava sıcak ise ve aşırı su kaybetti iseniz bu miktarı biraz daha arttırabilirsiniz. Bu miktarda suyu kısa bir sürede tüketmemelisiniz. Güne yayarak su tüketmelisiniz.
 
Spor yapmaya karar vermeden önce sağlık durumunuzu kontrol ettirin. Bu ani ölümleri ve ortaya çıkabilecek başka tabloları önlemek için önemlidir.
 
Aşırı sigara tüketiyorsanız spordan mutlaka kaçınmalısınız. Sigara tüketimini ya tamamen bırakmalısınız, ya da en aza indirmelisiniz.
 
Yaş ilerledikçe, insan vücudunun performansı düşmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak, yaşınıza uygun egzersizleri seçmelisiniz. İnsan hayvanların aksine, beynini kullanarak hayat ile ilişkilerini düzenlemektedir. Bu bedenini hiç kullanmadığı anlamına gelmez elbette; ancak hayvanlar gibi tamamen beden odaklı olmamız gerekmiyor. 
 
Esneme hareketlerini de spor programınızın içine katmalısınız. Bu ekzersizler sizi ileri yaşlarda bir çok kas-iskelet sistemi rahatsızlığından koruyacaktır.
 
Bel ve sırt bölgesi hareketlerini bilinçli bir şekilde gerçekleştirirseniz, size çok faydalı olacaktır. 
 
 
Toplam blog
: 2
: 76
Kayıt tarihi
: 03.07.14
 
 

Merhaba, Sağlık sektöründe uzun zamandır inovatif çalışmalar yürüttüm. Eğitimimi pazarlamada ..