Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Spor yapmak sigaranın zararlarını ortadan kaldırır mı?

Spor Yapmak Sigaranın Zararlarını Ortadan Kaldırır mı? sorusu ve yanıtı, sigara ve zararları konusunda belki de en yaygın hatalı düşüncelerden biridir. Sporun ve sağlıklı beslenmenin tabi ki insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Ancak burada bir nokta çok önemlidir. Spor yapmanın sigara içen bir insanın üzerinde hiçbir etkisi yoktur demiyoruz. Dediğimiz şey; evet spor yapmak sağlıklı insana nasıl faydalı ise sigara içene faydalıdır. Ancak spor yaparak, sigaranın ölümcül zararlarını azaltmak mümkün değildir. Bu noktayı biraz açalım.
 
Spor yapıldığında sigara içen ve içmeyen her insan vücudu, eğer aşırıya kaçmadan düzenli olarak yapılıyorsa, bundan olumlu etkilenecektir. Spor yapmak, kaslarımızı güçlendirir ve daha rahat nefes almamızı sağlayabilir ama sigaradan dolayı akciğerlerin gördüğü hasarı maalesef yok etmez. Evet, spor yaptığımızda daha sağlıklı hissederiz; ancak bu, sigaranın özellikle akciğer ve damarlar üzerindeki etkisini düzeltmeyecektir.
 
Sigara kullananların bu yanılgıdan kurtulmaları çok önemlidir. Çünkü “Ben spor yaparak sigaranın zararlarını yok ediyorum” şeklindeki düşünceler, sigara içenlerin uzun yıllar sigarayı bırakma konusuna mesafeli yaklaşmalarına neden olacaktır. Bu yüzden bir an önce karar verip sigarayı bırakmaları en doğru seçim olacaktır. Yine önemli bir nokta ise spor yapmanın sigaranın zararlarını azaltmaması, spor yapmayı bırakmak anlamına gelmez. Buradan asla böyle bir sonuç çıkarılmamalıdır. Spor yapılmalı tabi, ama spor yaparken bunun sigaranın zararını azaltmadığı bilinmeli ve spor yaparken sigarayı bırakmayı denemeliyiz.
 
Yazıyı bu bölüme kadar okuduysanız aklınıza şu soru gelebilir: “İyide, spor neden sigaranın akciğer üzerindeki zararlarını yok etmiyor? Ama ben eskisine göre daha rahat nefes alıyorum ve koşuyorum!” Kendinizi daha iyi ve sağlıklı hissetmeniz normal. Zaten az önce de belirtimiz gibi spor, kendinizi daha sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlar; ancak iyi hissetmek, sigaranın zararlarının ortadan kalktığı anlamına mı gelir? Üzülerek söylüyorum ki hayır. Peki, spor yapmak neden sigaranın akciğerlere verdiği zararı engellemiyor? Çünkü sigara zamanla akciğerlerin içini katranla doldurur. Ayrıca sigara dumanı sıcaktır ve sigara içildiğinde içindeki yüzlerce zehir kılcal damarlara ve nefes borusundaki küçük tüylere yapışır. Bu tüyler zamanla sigaranın içindeki zararlı maddelerle kaplanır ve akciğerleri koruyamaz hale gelirler. Böylece akciğerler sigaraya karşı tamamen korumasız kalırlar. Spor yapmak ise bu fiziki zararı tedavi edemez. Sigarayı bıraktıktan sonra bile akciğerlere verdiği hasarın kısmi olarak düzelmesi uzun yıllar alır. Bu yüzden sigaranın bu zararlarından korunmak için ilk yapılması gereken sigarayı bırakmaktır.
 
Toplam blog
: 8
: 4099
Kayıt tarihi
: 07.06.14
 
 

İstanbul Üniversitesi gazetecilik bölümü yüksek lisans mezunuyum. Farklı alanlarda makaleler yazm..