Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Spora yeni başlayanlar besin takviyelerini nasıl kullanmalı

Spora yeni başlayanlar besin takviyelerini nasıl kullanmalı
 

Spora yeni başlayanların ideal bir vücut uğruna bir takım şeyleri de göze aldıklarını biliyoruz. Örneğin; bu zamana kadar devam ettirdikleri hayatlarında artık yaptıklarını yapmayacak olmaları yani yediklerinden tutun da koşmalarına varıncaya kadar hepsini bir plan dahili içerisinde gerçekleştirmeleri ve bunu da hiçbir zaman aksatmamaları gerekiyor. Spora yeni başlayanların sordukları soruların en başında ise acaba benim için en iyi besin takviyesi hangisi ya da şuna mı başlamalı buna mı başlamalı?  Ama aslında bu soruyu düşünürken de asıl sormaları gereken şeyi de her zaman gözden kaçırırlar.  Ne zaman besin takviyesi kullanmalısınız?

Spora yeni başladığınız şu günlerde artık arabanızın koltuğundan da kalkmanızın vakti geldi. Yani spor denilince sizin aklınıza sadece kısa bir koşu geliyorsa o zaman bu besin takviyelerini kullanmayınız. Çünkü ilk önce sizin takviye besinlerini kullanmaya değil daha düzenli biri spor yapmaya ihtiyacınız var. Besin takviyelerinin tamamının üretilme amaçları vardır ve bunların her birinin de kullanım alanları bir diğerinden farklıdır. Bu nedenle doğru yer ve zamanda kullandığınızda ancak bu şekilde doğru bir takviye almış olursunuz aksi takdirde iyi bir sonuç almanız çok mümkün olmayacaktır.

En büyük yanılgı

Besin takviyesi kullanmaya başlayan insanların en büyük hatası da zamanlamaları konusundadır. Genelde düşünülen bu ürünü kullanırsam şöyle güzel olurum böyle güzel olurum cümlesidir. Üzülerek söylüyorum ki maalesef olamazsınız. Üstelik bunu spora yeni başlayanlar çoğunlukla yaparlar. Buradaki yanlış yönlendirmelerin nedeni de aslında spor salonları diyebiliriz. Çünkü bu salonlarda olan insanlar bu besin takviyelerini kullanmışlar ve sonucuna varmışlardır. Yeni başlayanlar ise kullandıklarında hemen vücutlarında bir şeylerin değişebileceğini düşünürler. Unutmamak gerekir ki spor salonlarında çalışan kişilerin geneli 4-5 yıllık sporculardır siz kendinizi asla onlarla kıyaslamamalısınız çünkü siz henüz yeni başladınız ve spor anlamında çok eksiğiniz var. İşte bu besin takviyelerini nerede ve ne şekilde kullandığınızı tam olarak bildiğinizde de eksik yönlerinizi tamamlamaya başlayacaksınız.

En az 3-4 aylık bir süre geçmeli

Sporla uğraşan kişilerin özellikle de vücut geliştirme ve fitness sayesinde ortalama olarak en az 3-4 aylık bir süre içerisinde vücutlarının tam olarak gelişmeye başladığı gözlemlenmiştir. Yani bu süre içerisinde siz henüz bir takım şeyleri yeni öğreniyorsunuz ve biraz daha sabretmeniz gerekir.  Spor bir insanın hayatı için çok önemlidir. Ve bunu yaşı ne olursa olsun yapmak zorundadır. Elbette ki herkes kendi yaşına uygun bir şekilde sporunu gerçekleştirmeli. Spora yeni başlayanlar için ilk 3 ay besin takviyesi kullanmaya gerek yoktur. Çünkü henüz kas tonları ve kaslar üzerine yapılan baskıların da besin takviyesi için yetersiz olduğu bilinmektedir. İleri ki dönemlerde kullanılması daha da uygun olacaktır. Spora yeni başlayan bir kişinin günlük olarak yediklerini bir düzene bağlaması ve de mutlaka öğünlerini aksatmaması gerekiyor.

İnsan vücudunun ihtiyacı olan enerjiyi yedikleri besinlerden almaktadır. Dolayısıyla burada enerji artıran besinlerin tüketilmesi gereklidir. Vücut ancak harcamış olduğu enerjiyi besinlerden sağlayamıyorsa o zaman dışarıdan takviyeler alması gereklidir. Vücut dışarıdan alınan bu besin takviyelerini kendi içerisinde saklayacak ve spor sonrasında kullanacaktır. Buradan çıkaracağımız sonuç ise vücudun takviye besinlere öncelik vermediğidir. İlk önce yenilen besinlerden gerekli enerji alınır ve bu enerji tüketildikten sonra takviye gıdalara geçer.

Aslında bu duruma bir anlamda boşa verilmiş para gibi bakabilirsiniz lakin çok enerji harcayan biriyseniz de bunun çok fazla bir çaresi de yoktur. Ancak bu söylediklerimiz elbette ki 3. aya kadar olan bölümdür üçüncü ay sonrasında artık spor programınızda daha yoğunlaşacak ve kaslarınız da gelişimini tamamlayacaktır. Çok çalışan bölge kendisini tamamlamış olur ve sıra çalışmamış olan kaslı bölgelere gelir bu bölge tembel şeklinde isimlendirilir gelişimini tamamlamış olan bölgenin bu hali korunmaya çalışılırken bu kez tembel olan bölgelere yoğunluk vermek gereklidir. Genelde bu yüklenme durumları sizi daha fazla çalıştıracağından eğer ki bir spor salonundaysanız o zaman hocanızın da direktifleri doğrultusunda ek takviyelere başlayabilirsiniz.

Bu konuda en çok soru sorulan protein tozu ile alakalı da bir bilgi vermekte fayda var. Öncelikle kesinlikle kafanıza göre kullanmamanız gerekiyor çünkü kendi içerisinde de bir çok çeşidi bulunmakta. Örneğin; 3-4 ay düzenli spor yapıp sonra protein tozuna başlamayı düşünen sporcuların genellikle whey protein kullanması önerilir. Whey protein çeşidi, peynirin üretim aşamasında elde edilen bir besin kaynağıdır. Öte yandan izole protein ise içerisinde biraz daha yoğun protein bulunduran özel işlem görmüş protein çeşididir. Başlangıç seviyesindeki kişiler için uygun değildir. Orta ve ileri seviye sporcular için önerilmektedir. Sonuç olarak marketteki raftan seçer gibi alınmamalıdır, iyi incelenip uzman görüşlerine dayanarak kullanılmalıdır.

Belirttiğimiz gibi birçok yeni başlayan sporcunun yapmış olduğu hata bu supplementlere direkt olarak başlamasıdır. Üstelik bu ürünlerin piyasa da daha ucuza satılıyor olması da kişiyi yanılgıya uğratan sebepler arasında gösterilmektedir. Yeni başlayan bir sporcunun bu supplementleri alması halinde vücut yalnızca cretine kullanacak ve performansın artmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla burada bir amino asit olmadığından dolayı da vücudunda bir takım yıkımlar gerçekleşecektir. O zaman vücut ise en yakınındaki şubeden yıkım yapmaya başlar ve hareketli olan bölgeye doğru takviyeye geçer dolayısıyla kaslarda bir şişme görülse de aslında bu yanlış yapılmış olan bir hamledir diyebiliriz.

Eğer ki bize sorarsanız spora yeni başlayan birinin tam anlamıyla çalışmaları öğrenebilmesi için 6-8 ay kadar bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre içerisinde kişi hem de beslenme formülünü tam anlamıyla çözebilecektir. Dolayısıyla bu supplementlere değil besinlere daha fazla önem verir.

Kullanılmaması gereken durumlar

  • Doktorunuz size bunu önermemişse
  • Beslenme şekli ve kalori düzeyleri öğrenilmemişse
  • Sporcunun düzenli bir beslenme alışkanlığı yoksa
  • Antrenmanlara yeni başlamış ise
  • Sporunu düzenli bir şekilde yapmıyorsa

Sonuç olarak şunu sorduğunuzu görebiliyorum acaba besin takviyelerini hiç mi kullanmamalı? Elbette ki hayır sağlığınız yerindeyse ve beslenmenizle birlikte antrenmanlarınızı da aksatmıyorsanız o zaman daha hızlı yol kat etmek için kullanabilirsiniz. Çünkü siz artık ne yapmanız gerektiğini de biliyorsunuz demektir ancak onun dışında bu saydığımız durumlarda kullanılmaması çok daha uygun olacaktır.

 
Toplam blog
: 37
: 13696
Kayıt tarihi
: 18.11.13
 
 

Vücut geliştirme ve fitness ile ilgili ve bu konuda çeşitli paylaşımlar yapmayı seven bir spor aş..