Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Futbol
 

Sporcular Parkında 2002 milli futbol takımı anıtı

Sporcular Parkında 2002 milli futbol takımı anıtı
 

Sporcular Parkında 2002 milli Futbol takımı Anıtı ve Nazan Şara Şatana


Türkiye Millî Futbol Takımı; Türkiye'yi uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımıdır.

Bizim evin yakınındaki sporcular parkına sık gidiyorum.

Her defasında parktaki sporcuların heykelleri beni dünya üçüncüsü oldukları zamanlara götürüyor.

Türkiye Millî Futbol Takımı’nın oyuncularının 2002 Dünya Kupası'nda Şenol Güneş yönetiminde aldığı üçüncülükten sonra bu parka takımın tümünün heykelleri yapılmış. Bir anıt yapılmış demek daha doğru olur…

Ufak bir hatırlatma:

2002 Dünya Kupası'nda Şenol Güneş yönetiminde aldığı üçüncülük, Fatih Terim yönetiminde Euro 2008'de aldığı üçüncülük tarihindeki en büyük başarılarıdır.

Şenol Güneş yönetiminde gençleştirilmiş kadrosuyla 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda da üçüncülüğü vardır.(alıntı)

Övünmemek, gururlanmamak mümkün değil.

Hatırlıyorum da tüm Türkiye tek yürek olmuş, maçları izliyorduk.

Futbolcularımızla bire bir ilgileniyorduk.

Kim ne yaptı, kimin saçı şöyleydi, hangisi hastaydı, hangisi formdaydı ya da değildi…

Güzeldi. Tek kelime ile muhteşemdi.

Bende bu parkta hep hatırlıyorum.

Birlikte tekrar hatırlamakta Türk milli takımını hatırlamakta fayda var.

Nazan Şara Şatana

Türkiye'yi uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımıdır.

Dünya Kupası'na Türkiye 1950, 1954 ve 2002 olmak üzere 3 defa hak kazanmıştır. 1950 FIFA Dünya Kupası'na finansal sorunlar yüzünden katılamamıştır.

Türk Millî Takımı ulusal karşılaşmalara Avrupa elemelerinden katılmaktadır.

Tarihinde 2 kez FIFA Dünya Kupası'na katılma başarısı göstermiş olan Türk Millî Takımı'nda Ermenistan maçı itibariyle en fazla formayı 120 kez Rüştü Reçber giymiş, millî forma altında en fazla golü ise 51 kez ile Hakan Şükür atmıştır.

Avusturya-İsviçre'nin ortaklaşa düzenlediği Euro 2008'de sakatlıklara rağmen (Almanya maçında toplam 14 oyuncu vardı ve bunların 2'si kaleciydi) Almanya ile yarı final oynadı ve son dakika golüyle elendi.

Bu turnuvadan sonra 2010 Dünya Kupası'na katılmayı amaçlayan takım; İspanya ve Bosna-Hersek'in ardından grubunu 3. sırada tamamladı ve 2010 Dünya Kupası'na da katılma şansı sona erdi.

Elemelerin ardından teknik direktör Fatih Terim, görevi bıraktığını açıkladı.

Uzun bir süre hocasız kalan takım, 17 Şubat 2010 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu'nundan yapılan açıklamada Guus Hiddink'in göreve getirilmesinin bildirilmesiyle hocasını bulmuş oldu.

Türkiye, Guus Hiddinkile 2 yılı opsiyonlu 4 yıllık sözleşme imzaladı.

Euro 2012play off elemelerinde Hırvatistan'a elenmesinin hemen ardından Hiddinkile yolları ayırarak teknik direktörlüğe Abdullah Avcı'yı getirmiştir.

17 Haziran 1951 tarihinde dönemin güçlü takımı, sonradan 1954 FIFA Dünya Kupası'nı kazanacak olan Batı Almanya'yı Berlin'deki Olimpiyat Stadı'nda 2–1 yenen Türk Milli Takımı, Türk futbol tarihinin o dönemki en büyük zaferine imza attı.

Bu maçta sergilediği oyunla Türkiye'nin kalecisi Turgay Şeren; artık Berlin Panteri lâkabıyla anılır oldu.

1955 yılında 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılan kadronun çoğunun askerde bulunmasının katkısıyla Ordu Millî Futbol Takımı finalde İtalya'yı geçerek Dünya Şampiyonu oldu.

1956 senesinde bir önceki Dünya Kupası'nda final oynayan Macaristan'ı İstanbul'da 3–1 deviren millî takım; tarihinin unutulmaz galibiyetlerinden birine imza attı.

2002 FIFA Dünya Kupasıelemelerinde Şenol Güneşyönetiminde İsveç'in ardından ikinci olan milliler kupaya gitme hakkını da play-off(baraj maçları)'nda Avusturya'ya 1–0 ve 5-0'lık sonuçlarla üstünlük sağlayarak kazanan ay-yıldızlılar; tarihinin en büyük başarısını bu turnuvada elde etti.

Temelini 1991 yılındaki Akdeniz Oyunları'nda ikinci olan futbolcuların oluşturduğu takım Brezilya, Kosta Rikave Çinile birlikte C Grubu'nda yer aldı.

Grup maçlarını Güney Kore'de oynayan Ayyıldızlılar ilk maçında Brezilyakarşısında Hasan Şaş'ın attığı müthiş golle öne geçmesine rağmen karşılaşmayı 2–1 kaybetti.

İkinci maçında da Kosta Rikaile 1–1 berabere kalan milliler, grubun son maçında Çin'i 3–0 yenerek gruptan ikinci olarak çıkmayı başardı.

2. Tur'da ev sahiplerinden biri olan Japonya'yı Ümit Davala'nın attığı golle 1–0 geçen ekip, çeyrek finalde turnuvada Fransave İsveçgibi takımları yenen Senegalile eşleşti.

Türk Milli Takımı karşılaşmayı İlhan Mansız'ın attığı altın golle 1–0 kazandı.

Sonradan kupayı kazanacak olan, grupta karşılaştığı ve kaybettiği Brezilya'ya yarı finalde (1–0) kaybeden Türk Milli Takımı, Güney Kore'yi 3-2 yenerek Dünya üçüncüsü oldu.

Üçüncülük maçında Hakan Şükürmaçın başlamasından 10.8 saniye sonra attığı golle Dünya Kupasıtarihinin en hızlı golünü attı ve tarihe geçti.

Üçüncülük maçının sonunda Türkiye ile Güney Kore'nin dostluk görüntüleri sergileyerek seyircileri alkışlaması üzerine, Avrupa basını daha önce olası Türkiye-Güney Kore finali için "kâbus final" derken maçtan sonra "finalin adı Türkiye-Güney Kore olmalıydı" şeklinde başlıklar attı.

Kupanın ardından turnuvanın en iyi oyuncuları kadrosuna Rüştü Reçberve Hasan Şaş seçildi.(alıntı)

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....