Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '07

 
Kategori
Spor
 

Sporda kişisel duruş farkındalık ve yaklaşım!

Sporda kişisel duruş farkındalık ve yaklaşım!
 

27 yaşlarında artık olgunluk çağında sayılabilecek bir futbolcu. Parasal bir problemi olmasına imkan yok, ünlü, yetenekli, genç ve sağlıklı. Futbolu sanki ikinci hatta üçüncü işiymiş gibi yapıyor. Oynamaktan sıkılmış, sakat veya problemli hissediyor kendisini.

Genç yaşta bu davranış modelinin bir adı olmalı. Ne yapmak istemiyor? Futbol, anlaşılıyor ki oynadığı zamanlar ona mutluluk vermiyor. Kimliğinden sıkılmış bir hali var. Özel yaşamda ve sahada oluşan bütün sorunların içinde onu görüyoruz. Çok sevdiğim dediği kulübünden ayrılış biçimi de zaten onun kimliği ile ilgili ipuçlarını bize veriyordu. Bu problemin oluş nedenleri ile ilgili birkaç başlık sayabiliriz.

Yeteneğin yönetilmesi!
Sanırım bu problemin adı bu. Ülkemizde yaşı kaç olursa olsun çocuklar ailenin malı sayıldığı için aile bu tip olaylarda gencin yaşamından çekilmeyi reddediyor. Profesyonel yardım ve danışmanlıklarla kişisel markasının ve geleceğinin yönetilmesinin önü kesiliyor. Servet ve yetenek geldiği aileyi çok fazla değiştiremiyor.

Sokağın Etkisi!
Sokaklar bu tip yetenekleri keşfederek üzerinden servet ve şans yakalamaya çalışan avcılarla dolu. Bu yetenek bir futbolcu ise bir büyük takıma gelir gelmez bütün oyunlar onun üzerinde kuruluyor. Sınırsız baskılı ilişkiler bütünü ve düzensiz eğlence ve gece hayatı genç bedenin önce ritmini bozuyor, sonra sahadaki ve yaşamındaki davranışlarını. Muhtemelen varoşlardan para, kadın ve servet hırsıyla yanıp tutuşarak büyük bir takımda ünlü bir futbolcu haline gelindiğinde ölçüler kaçıyor. Yetenek ve ün kaldırılması güç ağırlıklara dönüşüyor.

Kişisel Duruş ve yaklaşım!
Modern yönetim yaklaşımlarında potansiyelin ve talebin ani büyümesi durumları biraz kriz yönetimini andırır biçimde yönetilir. Bu yönetilme bütün birimlerin yapabilirlikleri üzerinde yeni çalışmalar, planlar ve organizasyonlar gerektirir. Patlayan talep devamlı gelire ve müşteriye ve memnuniyete dönüştürülemez ise kurum ve marka bu işten yara alır. Yüksek yeteneğe sahip gençler hangi alanda olursa olsun bu fark edilir fark edilmez kişiliklerine aşırı talepler ve baskılar alırlar. Moda eğitim programları hazırladığım dönemde bu tür baskılara karşı profesyonel destek verebilmek için kendi ülkesinde ve İngiltere’de manken, tiyatrocu, sanatçı ve özel olarak kitleler önüne değişik yetenekleri için çıkan kişilere kişisel duruş konusunda atölyeler düzenleyen ve dersler veren Alex Volgin’le çalışmıştım.

Alex’le birlikte hazırladığımız atölye çalışmaları ile, ışığıyla parlayıp fark edilen bu insanlara karşılaşacakları yüksek enerjilere karşı gelmek üzere nasıl duvarlar oluşturabilecekleri ve kendilerini bu baskılardan nasıl kurtarabileceklerini uygulamalı bir biçimde ders şeklinde veriyorduk. Yetenekleri ve zekasından şüphe etmediğim Türk insanının en önemli probleminin iletişimde kendine güven eksiği ve gerektiğinde kimliğini koruyabileceği duvarlar oluşturamamak olduğunu derslerim sırasında karşılaştığım öğrenciler ve yaşamda yaptığım gözlemlerle edinmiştim.

Okul yılları boyunca batı hayranı olarak aynı seviyeler çekilerek tekdüze haline getirilen eğitim sayesinde kişiler toplumsal olarak anındakilerden farklı olduklarını gizlemeye, bazen utanmaya ve hatta bunu bir ayıp gibi görmeye başlıyorlar. Çalışkan insanların şirketlerde başına gelen sendrom yaşamda yetenekli ve yaratıcı insanların başına geliyor.

Bütün bu problemler yakın ve uzak gelecekte toplumumuzdan idoller ve yıldızlar çıkmasını engelliyor. Hiçbir eksiği olmayan futbolcu kişisel duruşunu geliştirecek gerçek zeminler bulamadığı için kendisini hala ifade edememenin sancıları içinde bulabiliyor. Bu bazen saldırganlık, bazen el kol işaretleri şeklinde ortaya çıkarken farkında olmadan yetenekleri ve yaptığı iş yerine bu yönüyle popüler olmaya ve “magazin” yaşamının malzemesi olmaya başlıyor.

Gelecek on yıllarda bugün artık “Kişisel Duruş” adını verebileceğimiz bir programla bu tarz özel insanları topluma yaptıkları ile anılan, daha yararlı ve üretken kişiler haline getirip mutlu ve kendilerine güvenen bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.
 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..