Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '07

 
Kategori
Spor
 

Sporlar, yüksek felsefenin ürünü ve farkındalığın en üst geliştiricisidir.

Sporlar, yüksek felsefenin ürünü ve farkındalığın en üst geliştiricisidir.
 

Sporun bütün alanları yüksek felsefe ürünüdür. Takım oyunları bu felsefenin yükselme ve kendini ifade etme alanlarıdır. Doğu yaşam sanatında spor daha çok zihinsel etkinliklere kayarken batıda bedeni de zorlayan, karşılıklı meydan okumanın strateji ile taçlandırılıdığı sporlar daha yaygın olarak deneyimlerin merkezine taşınmaktadır.

Doğu felsefesinin bütün özellikleri sporlara da yansımıştır (Çin ve Japon). Stratejiye dayanan kavga, dövüş ve savaş sanatları bedeni disipline altına almayı amaçlayan uzun bir hazırlık dönemi gerektirir. Yüksek disiplin gerektiren bu sporlar bir anlamda bir kast veya gruba da bağlı olmanın temel koşullarını oluşturur. Sporun yaratabileceği gen kırılması bağlı bulunulan grubun aşırı kuralları nedeniyle gelişmeyi belirlenmiş alanlarda tutarak üst biçime sıçratmayı, yaratıcılığı geciktirmektedir.

Batıya yöneldikçe spor zihinsel ağırlıklar kazanmış -Hindistan bölgesi- ve yaşamın aynı zamanda parçası haline gelmiştir. Orta Asya kırlarında spor, toplulukların yaşam biçimlerinden ortaya çıkmıştır. Atla yapılan ve bedensel yeteneklerin en üstte olduğu takıma bağlı olan veya olmayan sporlar gelişim seyrini daha özgür bir hale getirmektedir.

(Gen kırılmaları ve deneyim doğuya kıyasla daha üst düzeydedir. Topluluğa bağlı olunmakla birlikte birey daha özgür konumdadır)

Batıda ise (Avrupa'da) spor bireyin gelişim motoru olarak düşünülmüş ve kurgulanmıştır. Kılıç, eskrim, at vb sporlar birebir bireysel yüzleşmedir. Özellikle düello yüzyıllarca gen kırılmasının en üst düzey biçimi olarak bireyi geliştirici bir rol oynamıştır. Ölümün en yüksek ihtimalinin yaşandığı meydan okumalar bireyi bulunduğu düzlemden tepelere sıçratacak gen kırılmaları yaşatmaktadır.

Düellonun daha kuralsız, vahşi biçimini Amerika'nın kuruluş yılları başta olmak üzere sokaklarda ve ateşli silahlarda görmekteyiz. Bu önemli biçim, dünyanın başka hiç bir bölgesinde bu şekilde gelişemezdi. (Gelenekler ve yaşam biçimleri nedeniyle) BU nedenle sokak, bu haliyle en yüksek geliştiriciliğini ve dinamizmini Amerika'da bulmuştur, yaşam ve ona bağlı kanun, kurallar sokakta oluşmuştur. Bilindiği gibi ölüm ve ölüm korkusu en yüksek dönüştürücüdür, geliştiricidir.

Bütün bu akış bize doğudan batıya gidildikçe sporun sokaktan çıkıp kurallara bağlı olan veya olmayan haliyle toplumların gelişiminde önemli bir geliştirici ve kilometre taşı olduğunu göstermektedir. Enerji akış bölgelerine bağlı olarak spor, takım veya bireyi öne çıkarmakta ama hangisi öne çıkarsa çıksın geliştiriciliğini yapmaktadır.

Sporun daha önceki yüzyıllarda Yunan ve Roma'daki yarışmacı özelliği estetik, geliştirici ve gen kırıcı haliyle ideale en yakın olan biçimidir. Bu ruh sonraki yüzyıllarda başka endişe, kuşku ve iktidar kavgalarının da etkisiyle sporu bireysel dönüştürücüden ve geliştiriciden çok toplumsal, cemaat ve topluluk yararlarına doğru kaydırmıştır. Sovyet sosyalist sisteminin sporcu ve spordaki gelişimi bir propaganda aracı olarak kullanması bunun en iyi örneğidir.

Sporun günümüzde her şeye bağlı olarak (ekonomik, siyasal, kişisel vb) ortaya çıkan en üst biçimi futbolla kendisini göstermektedir. Futbolu inceleyerek toplum felsefelerinde önemli sonuçlara ulaşabiliriz. Fotbol geçmiş bütün spor deneyimlerini ve günümüz gerçekliğini içine alacak geniş bir dünya yaratarak bu günlere ulaşmıştır.

Futbol birey, takım, topluluk ve toplumları artan etkiyle dönüştürücü olarak önemli bir rol üstlenmektedir. Bu rolün neler olduğu ve gelecekte nerelere gideceğini ve yeniçağda spor kavramını incelemeye devam edeceğiz.


www.kamca.org
www.kamca.net

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..