Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '08

 
Kategori
Spor
 

Sporu ciddiyetle ele almalıyız.

Pekinde yapılan 2008 Yaz Olimpiyatları, bizim için büyük umutlarla başladı ama, büyük bir hüsranla sona erdi.

Çin’lilerin organize ettiği olimpiyatlar, muhteşem açılış ve o kadar da, kapanışla sona erdi.

Birçok, adı dahi duyulmamış ülkeler emeklerininkarşılığını aldılar. Bizim gibi, ümitle katılıp, fiyasko ile yurtlarınadönenler de vardı. Buna karşılık, büyük sürprizler de olmadı değil. Afrika ve Asyalıların başarısı, ilerdediğer kıtaları tehdit anlamına gelmektedir. Hele hele Çin’lilerin üstün başarılarıyabana atılamaz.

Bizne yaptık?. Külahımızı önümüze koyup bir analiz yapalım.

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Birçokdevlette deniz kıyısı olmamasına rağmen bizden daha çok deniz sporlarınakatılıyor ve başarılı oluyorlar. 11 kişiyle katıldığımız bazı su sporları yarışlarındada son sıralardan kurtulamadık.

100 m. Sırtüstünde, Derya BÜYÜKUNCU, 55.43 le 30 uncu, 200m. Sırtüstünde, 1.59.86 yla 22. oldu.

200 m. Karışıkta Serkan ATASOY, 2.05.25 le 42 nci, ÖmerASLANOĞLU, 200 m.Kurbağalamada, 2.17.93 le 51 nci, KaanTAYLAN, 50 m.Serbestte, 22.66 ile 37 nci, 100 m. Kelebekte, 54, 79 ile 58 inci , 1500 m. Ediz YILDIRIMERserbestte, 16.28.79 la 35 inci oldular.

Bayanlarda, Dilara Buse GÜNAYDIN. 100 m. Kurbağalamada, 1.10.45ile 28 nci .Yelkende laser sınıfında, Kemal MUSLUBAŞ topladığı 146 puanla 43sporcu arasında 18. sırayı aldı. RS:X sınıfı rüzgar sörfünde 10 yarış sonundaErtuğrul İÇİNGİR, 172 puanla 35 sporcunun katıldığı mücadeleyi 22. sıradatamamladı. Bayanlarda ise Sedef KÖKTENTÜRK, 232 puanla 27. ve son sırada yer aldı.

Fin sınıfında, Ali Kemal TÜFEKÇİ, genel klasmanda 90puanla 20nci, 470 sınıfında, Ateş veDeniz ÇINAR kardeşler de genel klasmanda, 103 puanla 26 ncı oldular.

Celal ATİK’ ler, Yaşar DOĞU’ lar, Ali YÜCE’ler, NasuhAKAR’ lar, Mersinli Ahmet’ler, Müzahir SİLLER’ler, ATAN kardeşler, GazanferBİLGE’ ler gibi güreşçilerimizden oluşan güreş milli takımımız, Dünya ve Olimpiyatlara tam takım olarak katılırve tüm altınları yurda getirerek Milletimizi gururlandırırlardı. Şimdi neyapıyoruz? Hem eksik kadroyla gidiyor, sırtımızı minderden kaldıramıyoruz.

Dağıstan’dan ithal ettiğimiz Ramazan ŞAHİN’in aldığı altın ve Nazmi AVLUCAN’ınaldığı bronzla övünüyoruz. Ağlanacak durumdayken gülüyoruz. İdareciler neyapar? Ben anlamıyorum. Kimsenin başaramayacağını başardılar. Güreşimizi buduruma nasıl getirdiler, anlamak zor. Onları kutluyorum!. Aslında güreşlerbiraz şans birazda güç oldu mu dereceye girmek elden değil. Çünkü “er” likten çıkmış. Torbadan çek rengini. Bağla ayaklarını, birazkaldır işte sana bir puan ve devre galibiyeti. İtiş kakışla rakibini minderdışına çıkar al puanını. Nerde o eski oyunlar? Oyun falan yok. Buna gerek yokzaten. Bunun adı da güreş oluyor.

Halterimiz de çökmüş. 48 kiloda Sibel ÖZKAN’ın aldığıgümüş, sıfır çekenlere, sakatlananlara, yüreğini ortaya koymayanlara ibretolsun. Bu insanları neden getirirle ki? Sıfır çektireceğine, boşalt kiloları, boş barı kaldırsınlar.Hiç olmazsa “sıfır çekti” denmez.

Atalarımız at üstünde ok atarak savaşırlardı. Bizim okçularımız yerde dahi hedefe isabetettiremiyorlar.

Bokstaki durumumuz diğerlerinden farklı değil. 57 de Yakup KILIÇ’ın aldığı bronzun dışındabu kategoride madalya görmedik. Ama havluyu gördük. 51 kiloda Furkan Ulaş MEMİŞHintli rakibi karşısında yenik durumda iken, antrenör Cahit SUME ringe havlu atarak maçı durdurdu. Bu çocuğu, gururumuzu Hintlininayaklarına sermek için mi götürmüşler? Bu insanlar bu işi bıraksınlar. Bizimgurur , şeref ve onurumuzla kimse oynayamaz. Herkes haddini bilmeli.

Oldum olası atletizmde2-3 kişinin dışında elle tutuluryarışmacı çıkaramadık. Son yıllarda birDünya rekortmeni çıkardık Sureyya AYHAN, onunda bacaklarından çekerek kuyuyaildirmeyi başardık ” Rahat dur, öylerekor falana kafanı takma, bizim becereceğimiz halt değil, sen en iyisi mi buişi bırak, çocuk büyüt” dedik ve bizionurlandıracak bir atletimizi aforozettik. Afrika kökenli, ithal ettiğimiz Elvan ABEYLEGESSE 10 000 ve 5 000 metrelerde bize gümüş madalyakazandırdı. Çok övündük. Göklere uçtuk. Çünkü bu Türk kökenli değil. Yabancı..Dışardan gelip bize madalya kazandırıyor. Bundan daha önemli övünme nedeniolabilir mi? Futbol takımlarımıza gelen yabancılar için de aynı tezahüratı göstermiyor muyuz? Hava alanındanitibaren yatağına kadar şak şaklauğurluyoruz. Adamlar, bu ilgi karşısında her zaman şaşkınlıklarını dilegetiriyorlar. Halbuk Türk futbolcularının içinde, onlardan daha yeteneklilervar. Ne hikmetse yabancılara karşı hastayız. Çinden uçakla gelirken dahi Elvanaözel muamele yapılıyor, altın adamımıza ekonom bölümünde yolculuk yaptırılıyor. Ben Elvan’ı kınamıyorum. Elvandan medet umanları kınıyorum. Ayhangibiler varken , Elvanlara ihtiyacımız yok. Yöneticiler bu fikri kafalarınasokmalılar.

Elvan5 000 metrede ikinci geliyor, sevincini, temsil ettiği ülkenin bayrağıyla göstermekistiyor, ona sarılıp tur atmak istiyor, ama bayrak yok, idareci yok. Dışardanithal et, yarışmalara sok ve yalnız bırak. Nereye gitmişler acaba Pekinolimpiyatlarının sayın Türk kafilesinin yönetici ve mensupları.!.. Ve Elvan 2.geldiğine pişman olduğunu söylüyor.

100 m. Engellide Nevin YANIT 12.94 ilk 6 ya girmesine rağmen, yarı finalde 13.328 yaparak elendi.

3 000 m. Türkan ERİŞMİŞ33 üncü, Aslı ÇAKIR 44 üncü, 3 000 engellide Halil AKBAŞ 34 üncü, 20 km. Yürüyüşte Recep ÇELİK49 uncu, M.Bahar DOĞA 50 nci, . 400 engellide Özge GÜRLER sakatlığı nedeniyle koşmadı.

10 000 de Selim BAYRAK 27.29.33 le 11. oldu.

Tekvandoda Azize TANRIKULU’nun gümüşü ve Servet TAZEGÜL’ün aldığı bronztekvandocuları temsil eden madalyalaroldu.

Ercüment Olgun DENİZ diskte 60.83 le 20., çekiçte, Eşref APAK 74.45 m. İle 16., Belarus’tanithal SUDAK da 68.22 m.İle 17. oldular.

Yine çin’den ithal Melek HU, Tayvan ve Almanı yendikten sonra Japon’a yenilerekelendi. Aynı kategoride.Çin kökenli Cem ZHENPNijerya’lıyı yenip Sırplıya yenilerek elendi.

12 branş ve 68 yarışmacıyla katıldığımız Pekin Yaz Oyunlarında, 1 altın, 4 gümüş ve 3bronz madalya alarak son 20 yılın en kalabalık fakat en az madalyasıyla döndük.


SONUÇ: Anlaşılıyor ki, sporumuzu idare edenler buişi bilmiyor. Her idareci, karşısında kim olursa olsun, kendine rakip olarak görüyor. Politika vesiyasetle spor yapılmaz. Politikayla ve siyasetle uğraşmak, asil görevin birtarafa itilmesi demektir.Bunun için dir ki yabancı sporculara umutbağlamaktadırlar.

En azından olimpiyat başarısızlığını nedengöstererek, başta spordan sorumlu Bakan, müsteşar, Beden Terbiyesi Genel Müdürüve yardımcıları, Tüm FederasyonBaşkanları, yardımcıları, kurulları, İl görevlileri, Antrenörler, bir dahaseçilmemek üzere, görev almamak üzere istifa etmelidirler.

Yeni, yıpranmamış, yüreğini ortaya koyabilen, taze ruh ve güçle, tüm misak-i Milli sınırlarımızı kaplayan birprogramla görev alacak idareci ve sporcularla 2012 Londra olimpiyatlarınahazırlanmalıyız. Çünkü:

“MUHTAÇ OLDUĞUMUZ KUDRET, DAMARLARIMIZDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.”

O kanı harekete getirecek mekanizmayaihtiyaç vardır.

 
Toplam blog
: 27
: 6561
Kayıt tarihi
: 15.02.07
 
 

20.10.1934 Rize doğumluyum. İlkokulu Artvin ve Rize'de, ortaokulu Erzincan ve Ulukışla'da, öğretmen ..