Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '06

 
Kategori
İzmir
 

SSK İzmir

Yıllarca çalışmış, fedakarlık etmiş çaldırmadan prim ödemişsiniz. Ya şartlar zorlamıştır, ya da sağlığınız artık elvermemektedir. Emekli olup ya bir köşeye çekilecek, ya da emekli maaşınız yetmeyeceğinden çalışmaya devam edeceksiniz. Dile kolay, 25 yıl. Yılların ucu mu var birleştirmişsiniz. Yaşamın gençlik aşamasında para kazanmaya başlamış yıllar yerine maaşı ucu ucuna eklemişsiniz. Artık emekli işlemlerine başlayabilirsiniz.!

Emekli olmadan evvel ilk yapacağınız işlem; başka sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmetlerinizin birleştirilmesini sağlamaktır. Aman..! askerlik hizmetinizi yedek subay olarak yaptıysanız dikkat ediniz. Çalıştığınız kurum terhis balgenizi göndermemiş olabilir. Siz üşenmeyip ''iadeli taahütlü '' (ne demekse) gönderiniz. SSK'ya bildirmiş iseler emir tekrarı almayı unutmayın.

Bu aşamadan sonra emekli dilekçeniz ve kurumdan aldığınız belge ile başvurunuzu yapabilirsiniz.

Teknolojinin gözünü seveyim. Dilekçe masasında bilgisayar var. Sıranız geldi mi dilekçenizi veriyorsunuz. İlgili, bir matbu kağıt vererek 10 gün içinde evrakınızın akıbetini öğrenebileceğiniz söylendiğinde; On gün içinde işinizin halledileceğini yada işleme girdiğini düşünüyorsunuz. İşte burada yanıldınız.! On gün sonrasında evrağınızın hangi memura sevk edildiğini öğrenebiliyorsunuz ancak. Burada teknolojinin bir kusurunu farkediyorsunuz. Primleriniz her ne kadar takip eden ayın sonuna kadar elektronik ortamda kayıt altına alınıyorsa da, güvensizlikten midir nedir sizden, yatırılan primlerinize ait son üç ayın çıktısını istiyorlar. Dönün bakalım eski iş yerinize.

O evrakı da tamamladıktan sonra işinizin bittiğini artık hesaplamanın yapılarak maaşınızın bağlanacağını zannederken ve aradan 1 aylık bir zaman geçtikten sonra İzmir SSK'ya uğrayıp akıbetini soruyorsunuz. Aldığınız cevap sırada çok kişinin olduğu ve dosyanın incelendiğini öğreniyorsunuz. Olsun. İşiniz ne bekleyin. Maaş alamıyorsanız hazırdan yiyin. Aman avans alayım demeyin sonrasında hesaplar karışır. İçinden çıkamazsınız neme lazım. Başvurunuzun üstünden iki ay geçti. Bir uğrayıp hal hatır sorayım diyorsunuz. İyiki gitmişsin kardeşim. Sen evde oturdukça iş ilerler mi sanırsın. Bu defaki aksaklık SSK'dan kaynaklanmıyormuş. Hatalı işlemi yapan Emekli Sandığıymış. SSK 1990 yılından itibaren 10 yıllık kazançları istemiş. Sandık 1992 yılından itibaren olanları bildirmiş. Bak şu işe herkesin okuma yazması var. Tarihler arasında takdim tehir yapılacak bir benzerlik de yok. Beklemeye devam.

Aradan üç aygeçti. Tanıdıklarınıza soruyorsunuz kaç ayda maaşının bağlandığını. Aldığınız cevaplar iki ya da üç ay. Sizin maaşınızın bağlanmadığını öğrenince, başka illerde geçen hizmetlerinizin birleştirilmesinden kaynaklanabileceğini söylüyorlar. Ama öyle bir durum yok. Tüm çalışma hayatınız İzmir'de geçmiş. Hemen hatırlıyorsunuz Ağrı'da, İstanbul'da çalışıp İzmirden emekli olan tanıdığı. Maaşı üç ay içinde bağlanmıştı. Neyse her işte bir hayır var deyip uğruyorsunuz SSK İzmir Müdürlüğüne. Çok gidip geldiğiniz yüzünden zılgıtı yeyip dönüyorsunuz.

Eeee. Artık şikayet etme zamanı geldi. İl Müdürüne çıkıyorsunuz. Görüşmek ne mümkün, geriye. Müfettişliğe gidiyorsunuz. Çok iyi karşılıyor ve sizinle ilgileniyorlar. Ama sonuç yok. Beklemeye devam. Dördüncü ayda artık tüm işlemlerin tamamlandığı ve evrakınızın karar servisine gittiğini öğreniyor ve takibi için bir numara daha alıyorsunuz. Bu numara işlemi çok güzel çünkü arşive inmiş dosyanızı yukarıya çıkarmanızda yardımı oluyor.

KARAR. Evet artık maaşınızın bağlanacağına karar verecekler. Verecekler de, işte bu kadar oyalanmanın cezası. Tahsis dönemini kaçırmışsınız. Attı mı bir ay daha. Velhasıl dört buçuk ayda maaşınızı bağlatabildiniz. Buna da şükür deyip dönüyorsunuz evinize. Bu 4,5 ay içinde hastalanmadığınıza dua ediyorsunuz. Hastalanırsanız eski iş yerine gideceksiniz. Vizite kağıdı çıkaracaklar. İmzalatacaksınız va bağlı olduğunuz dispansere gideceksiniz.

Emekli Sandığına tabi olsaydınız. Az prim ödeyecektiniz. Emekli maaşınız bir ay içinde bağlanacak ve sağlık karneniz evinize posta ile gelecekti. Şimdi bir de sağlık karnesi çıkartmak için uğraşacaksınız.

Tüm bu emekli maaşı bağlatma serüveni bitmiş evinizde gazetenizi almış sabah keyfi yapıyorsunuz. O ne! gazetenin Ege ekinde bir haber.''İzmir SSK İl Müdürlüğünde emekli maaşları en geç üç ay içinde bağlanıyor.''

Hemen telefona sarıldım. Genç bir kızımızın röportajı. Kendisi ile görüşmek istedim. Öğleden sonra geleceğini söylediler. Öğleden sonrasını zor ettim sinirimden. Aradığımda karşıma kızcağız çıktı. Durumu anlattım. Bu haberin gerçek olmadığını, sorup soruşturmadan nasıl böyle bir haberi manşete taşıttığını sordum. Aldığım cevap., '' vallahi bana böyle söylediler oldu. Sinir katsayım yükselmeden teşekkür edip kapattım.

Şimdi SSK İzmir İl Müdürlüğünün önünden bile geçmemeye çalışıyorum.

 
Toplam blog
: 58
: 708
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Erzurum 1959 doğumlu. İşletme mezunu. Bir Kamu şirketinin Muh.Md.Yrd.'dan emekli. Kent yaşamının zor..