Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '12

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Standartlar üniversitelerde yeteri kadar işlenmiyor...

Standartlar üniversitelerde yeteri kadar işlenmiyor...
 

Teknik ve mühendislik bilimlerinde üniversite ile iş hayatı arasındaki kopukluklardan biri iş hukuku konusuysa diğeri de bana göre standardizasyon konusudur.

Bence standartlar (Türk Standardı TSE, Amerikan Standardı ASTM, Alman Standardı DIN, Avrupa Standartları CE, EN vbg.) üniversitelerde yeteri kadar işlenmiyor. Standartlara üniversiteler yeteri kadar değer vermiyor. Oysa ki iş dünyasında, mühendislikte test, değerlendirme ve belgelendirmelerde hep standartlar konuşur.

Fabrikalardaki iyi uygulamaları standart kuruluşları standartlaştırır. TSE'nin pek çok standart çalışmasına şahit oldum. Hepsi iyi uygulamaları değerlendirdikten sonra kabul edip, oluşturuluyordu.

Fabrikada çalışmaya başladığım zamanlarda ilgimi çeken konu, üniversiteden yeni mezun olmuş ve fabrikaya çalışmaya gelmiş mühendisler standardın ne olduğunu fabrikada öğreniyorlardı. Öncelikli bilgi kaynağı ders kitaplarıydı. Fabrika deneyimi ile daha sonra standartlara ve meslek örgütlerinin yayınlarına yöneliyorlardı.

Türkiye'de ancak resmi gazeteyi takip ediyorsanız standartlara belki aşinasınızdır. Onun dışında standart ile belki Kalite, Çevre, HSE gibi konularla çalışıyorsanız karşılaşıyorsunuz.

Ama son yıllarda üniversitelerin çeşitlenmesi ile yeni akademisyenler yeni yeni konulara el atmaya başladılar. Artık kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, güvenlik, iş hukuku gibi konular ders olarak okutuluyor. Bu da çok sevindirici bir gelişme sonuçta. Üniversitelerin hayat ile bağlantısını daha da sıklaştırması dileğiyle.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..