Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '07

     
    Kategori
    Uzay
     

    Star trek dizisi, bilim

    Star trek dizisi, bilim
     

    Türkiye de star trek (uzay yolu) dizisinin sadece orijinal serisi (kaptan kirk vs) ve turist Ömerli bölümleri yayınlandığı için, ülkemde böyle bir star trek kültürü oluşmadı. Halbuki bu dizi serileri bilime, ilerlemeye, anlayışa, diplomasiye ve barışa önem veren (kirk lü bölümlerden farklı olarak) bölümlerden oluşuyor. Star Trek dizisinin 5 farklı serisi çekildi ve 1970 lerden 2005 e kadar durmaksızın oynadı. Farklılıklara tolerans, kötü, bozuk ve hain kültürlerle bile anlaşırken prensiplere bağlı kalma vs. gibi değerler öne çıkıyor ve bu değerlere bağlılık sayesinde avantajlı duruma geçiliyor. Örneğin Voyager delta quadrant da, dünya dan 70 000 ışık yılı uzakta kayboluyor ve tamamen yabancı delta quadrant ırkları ile geçinebilmek, orada kendini idare edebilmek için prensiplerine, doğruluğa, paylaşıma ve toleransa bağlı kalmayı seçerek başarılı oluyorlar.

    Bu dizilerde öne çıkan bir konu da bilime verilen önem. Muhakkak bir "science officer" var ve bazı bölümler tamamen bilime ayrılıyor. Star Trek kadar bilime ve bilim adamına bu kadar önem veren, onları gençlere model olarak gösteren başka bir dizi görmedim. Dizinin bu kadar başarılı olmasının bir sebebi de gelecek zamanlarda insanların neredeyse sihirli gibi olan aletlere sahip olması ve bunların tamamen insan mühendisler, bilim adamları tarafından geliştirildiğinin vurgulanması. Böyle pozitif gösterilen güzel bir gelecek herkesin içini açar.

    Kurtlar vadisi gibi dizilerden tamamen farklı bir anlayış, karşı düşman gemisi ateş etse bile ateş etmeden önce bağlantı kurulmaya çalışılıyor ve mesela karşıdaki masum bir ırk/canlı/gemi ise, ateş etseler bile sadece onların silahlarına ateş edip silahlarını susturmaya çalışıyorlar. Karşıdaki ateş etmeyi keserse veya silahları yok edilirse, iletişim kurmaya, anlaşılmaya çalışılıyor.

    Void isimli bir bölümde, bir uzay boşluğuna giriyorlar ve herhangi bir enerji kaynağı yok. Yani seyahat etmek için, yiyecek, oksijen vs. üretmek için yakıt bulamayacaklar. Girer girmez bir gemi onlara ateş ediyor ve yiyeceklerinin, yakıtlarının yarısını çalıyor. Sonradan anladıklarına göre, bu void denen balonun içinden yıllardır kimse çıkamıyor ve herkes istemeden bu void e kapılanların, yani yeni gelenlerin yiyecek ve yakıtlarını çalarak idare etmeye çalışıyor. Zayıf olan gemilerin tayfası bir süre sonra ölüyor. Şimdi burada ilk akla gelen çalarak çırparak, veya önüne gelene ateş ederek mesela iki haftalık olan kaynakları ile idare etmek veya bu süreyi arttırmak. Ama kaptan bunu reddediyor ve bir birlik oluşturmayı, diğer gemilerle birlikte çalışmayı denemeyi öneriyor. Tayfadan birçok kişinin itirazlarına rağmen bunu deniyorlar. Peki birlikte çalışacakları başka diğer gemileri nasıl ikna edeceklerdir? Ellerindeki iki haftalık yiyeceği ve yakıtı gönüllü olarak, onlara katılacak diğer gemiler ile paylaşıyorlar. Daha sonra bu void e yeni giren gemileri oranın hırsızlarına, saldırganlarına karşı korumaya başlıyorlar ve böylece onları da kendi işbirliği gruplarına katıyorlar. Birçok gemi bir arada çalışınca, bu void den çıkmak için bir yöntem geliştiriyorlar ve hırsızlar, anlaşma bilmeyen uzay gemileri orada kalırken beraberce void den normal uzaya çıkmayı başarıyorlar. Her gemi, kendisinde bulunmayan bir şeyi diğer gemiden alıyor ve böylece bütün, tek tek parçalarından daha üstün oluyor.

    Bunun gibi birçok bölüm var ve o diziyi seyrederek liderlik, prensip sahibi olmak, diploması, insanlar nasıl barıştırılır gibi birçok şey hakkında bilgi sahibi oldum. İnsanlar genelde çocukken okudukları kitaplardan çok etkilenirler, fakat ergenlikten sonra onları etkileyen güzellikler de kalıcı etki yapabiliyor.

    Star Trek seyreden ve bilenler varsa yorum yazsınlar, sevinirim. Amerika da 7 sene kaldım ve orada benimle star trek seyreden arkadaşlarla hala görüşüp o dizi hakkında konuşabiliyoruz.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 782
    Kayıt tarihi
    : 05.02.07
     
     

    Zootekni Bölümünde öğretim üyesiyim. Eşim gıda bölümünde çalışıyor ve bir oğlumuz var, Semih Tan Pal..