Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '10

 
Kategori
Sinema
 

Star Wars'dan alınacak felsefi dersler II

Star Wars'dan alınacak felsefi dersler II
 

Star wars'da olanları anlamaya çalışmaya devam..


Kaldığımız yerden devam edelim:

Bir filmden bu kadar felsefe çıkarmıdır ya da ressamın kendi resminden çıkarılan mesajlardan etkilenmesi gibi Lucas’da bütün bunları düşünmüşmüdür bilemeyiz elbet ama biz beyin jimnastiğimize devam edelim.

En son teknoloji ürünü savaş makinasının, gücün ve iyiliğin karşısında zor durumlarda kalabileceğini görmüşüz.

Film serisi boyunca olayların hep içinde olan iki tane robot kardeşimiz var. C3P0 ve R2D2. Genelde mizahi anlamda ön plana çıkmalarına rağmen, bu eğlenceli iki robotun temsili başka rolleri olabilir mi ona bakalım... Beyaz yuvarlak olan yani R2, Anakin daha kararıp astım hastası olmadan onunla alemlere atılmış ve baş yardımcısı olmuştu. O devirde Obi Van’da böyle kadro olsa fezayı ele geçirirdi düşüncesi yerleşmişti şahsen bana. Daha sonra Anakin’in el emeği göz nuru olan C3P0 devreye girdi. Acaba bunların biri Anakin’i diğeri aynı zaman da Anakin’den doğan Luke’u temsil ediyor olabilir mi ? 3P0 kendisini olaylara daha rahat kaptıran, zaman zaman roboti duygularını saklamayan ve rahatıan düşkün iş disiplini fazla olmayan bir droid. 4. filmde ilk karşılaştığımız sahnede droid satıcısı cübbeli adamlar Luke’un dayısı ile konuşurlarken de R2’nun olaylara daha hakim olduğunu, 3Po nun ise mevzuda biraz dağıldığını görebiliriz.

Ders 5: Belli kişilerle belli zaman bir süre geçirince robot bile olsanız onlarla bir nevi eşleşip beyinlerinin bir parçası olursunuz. Hele hele türlü badireler atlatıp galaxinin derinliklerinde zaman geçirmişşseniz...

Lucas’ın yarattığı dünyada temel olarak iki çeşit varlık yer alıyor. Jedi ve benzeri yollardan geçmiş, iç dünyasını geliştirmiş ve zen-budist tarzı eğitim de alarak bir yerde hidayete ermiş bir grup. Diğer yanda günlük yaşamın akışına kapılmış ve mekanik hatalar yapan bir başka grup. Burada Han Solo örneğini de verebiliriz. Başta para düşkünü, kumar borcu olan ve konuya arogan bir şekilde yaklaşan bir kişilik iken devamında bir nevi iç dünyasını bularak mevzuya dahil olması söz konusu.

Ders 6: Günlük hayatın akışına fazla kapılıp mekanik hatalar yaptıkça insan iç dünyanın derinliğinden yani kendi varoluş amacından uzaklaşarak iyiy güzeli kaybetmeye başlar. Bu herkes Darth Vader gibi olacak anlamına gelmese de bir nevi robotik hayatlar sürmeye başlarız

Vee önemli ve üzerinde çok konuşulması gereken bir detay. Kadının yeri ve önemi. Bu mevzu her ne kadar bitmez bir tartışmaysa da biz filmin boyutunda kalarak incelemeye çalışalım. Lucas bir çok seferinde aslında Star Wars’un 6 değil 9 film olduğunu ve son seride “güç” kavramının Lea ile birleşeceğini söyler. Böylece Anadolu’nun ya da Pagan döneminin doğa ana kavramını yeniden buluruz karşımızda. 4. fimde (yani eski serinin ilk filminde) zaten herşey Leia’nın Obi Van’a gönderdiği mesajla başlamaz mı ? Bir başka analoji de Leia’nin verdiği mesajdaki hologram görüntüsü. Filmin bir çok yerinde temel teşkil eden bu görüntü kadının (ya da Leia’nın) tamamen ışıktan oluştuğunu yani aslında temizliği temsil ettiğini bir yerde anlatmaya çalışır.(tabi bu konu tartışma götürür)

Ders 7: Mevzu galaxiler ötesi savaşlar da olsa, derin felsefi mesajlar da olsa kadınlardan kaçılmaz. Sonuçyta konuyu yönlendiren ve varılması gereken nokta ya kadındır ya da onun temsil ettiği felsefe.

Devam edecek.....

 
Toplam blog
: 5
: 1259
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Galatasaray Lisesi ve Marmara Universitesi Fransizca kamu bolumu mezunuyum. 15 yildir is hayatindayi..