Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '20

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Strasbourg Gezilecek Yerler

Strasbourg ,Alsas bölgesinin başkenti ve şarap rotasının en önemli duraklarından.Görmeden dönmek olmaz.Colmar ise, Strasbourg'a 70 km uzaklıkta ve 50 dk. sürüş mesafesinde olan bir diğer önemli şehir.
Biz, güzergahımızı Strasbourg'dan başlayacak şekilde belirlemiştik.Araç kiraladığımız için Strasbourg'dan Colmar'a ve köylere geriye doğru gitmeye karar vermiştik. Colmar, Strasbourg'a oranla  küçük bir şehir.Ancak köylere olan yakınlığı, şarap rotası üzerinde olması , tarihi dokuyu koruması ve meşhur kurabiye evleri ile çok  daha popüler.Yazımın bu kısmında Strasbourg'da konaklama, gezilecek yerler, alışveriş ve yapılacakları anlatacağım.



Alsas'da ilk durak: Strasbourg/Strazburg

 

Strasbourg, Alsas Bölgesi'nin başkenti, tarihini yaşatan modern bir şehir.Öğrenci kenti olarak da biliniyor.Bizim Eskişehir gibi düşünün.Her daim canlı, neşeli, enerji dolu... Strasbourg'a ikinci gelişimdi, ilkinde sadece hafta sonunu geçirmiştim.Bu kez şehri daha fazla tanımanın mutluluğu içindeyim.Ve itiraf etmek isterim, Strasbourg, gördüklerim içinde en sevdiğim şehirlerden...

Strasbourg'da Konaklama
Strasbourg'da konaklama önemli konulardan biri.Araç kiralayanlar için ücretsiz otopark sunan oteller  avantajlı ama Strasbourg'da otopark sorunu yok. Ancak şehir hem turistik, hem Avrupa Birliği'nin ikinci başkenti, hem de üniversitelerden ötürü, konferansı, kongresi bitmiyor.Otel fiyatları zaten yüksek, erken rezervasyon yapılmazsa vasat/kötü otellere yüksek fiyat ödenmek durumunda kalınabilir.Yeni ilk dikkat edilmesi kısım konaklama olacaktır.

Strasbourg Gezilecek Yerler:

Notre Dame KatedraliGotik mimarinin önemli örneklerinden biri olan katedral aynı zamanda Strasbourg'un sembollerinden.1.000 yaşın üzerinde, 19.yy. ilk yarısına kadar dünyanın en yüksek yapısı unvanına sahipmiş. Şehrin tam kalbinde, çan kulesinin her yerden görülebileceği görkemli bir yapı. İlginç bir öyküsü var. Yapılmaya başlandığında Avrupa ekonomik olarak kötü durumdaymış ve şehrin ileri gelenlerinden toplanan bağışlarla yapımına başlanmış. Ancak planda iki çan kulesi olmasına rağmen toplanan para tek kule yapmaya yetmiş.Zamanla ekonomi düzelmiş, ikinci kuleyi yapacak paraya erişilmiş ama bir nedenle yapmamışlar. Bu neden; kimilerine göre üşengeçlik, kimine göre tek kule ile daha ilgi çekici olması.Sonuç olarak Notre Dam Katedrali,şöhretli bir diva gibi şehrin merkezinde arzı endam ediyor. Turist kalabalığından söz etmeme gerek yok sanırım. Lakin tüm görkemine rağmen ruhani hali beni pek etkilemedi. İçin de İsa heykelleri , gülpençeler,kabartmalar ve ikonalar da kilise kadar meşhur. Bir ibadethaneden çok , şöhretin keyfini süren bir bina gibi. Ücretli elektronik mumlar , dilek ya da duadan çok gösteriş için yakılıyor sanki. Hatıra para otomatları , standlarda satış yapan soğuk görevliler ve tek tük dua edenler.... Bir nesneyi canlı kılan ruhudur. Ve Notre Dame Kilisesinde bu ruhu hissedemedim.

Place de la Cathedrale (Katedral Meydanı)
İsminden de anlaşılacağı üzere, Notre Dame Katedrali 'nin bulunduğu meydan, Noel zamanı süslenip püslenerek Noel Pazarlarına ev sahipliği ederken yılın geri kalanında da turist kalabalığını ağırlıyor. Meydanı çevreleyen hediyelik eşya dükkanları ve kafeler tadını çıkarmaya layık.Alsas bölgesinin sembollerinden biri olan leylek temalı el yapımı seramik tart kalıpları, tencere ve tabaklar , tahta leylek figürleri , leylek peluşları ve leylek hakkında herşey bu dükkanlarda mevcut.Satın alınmasa
bile gezip görmek, fotoğraflar çekmek güzel.

La Massion  Kammerzel (Kammerzel Evi)
Meydandaki bu bina köşe konumu ile hemen dikkatinizi çekecektir. Günümüzde şık bir restorana da
sahip olan bir otel  olarak kullanılıyor ama geçmişe alışverişin döndüğü bir merkezmiş. Nakış gibi detay detay işlenmiş ahşap kabartmaları seyre değer.

Le Petit France
Strasbourg 'daki Sultanahmet... Rehn Nehri'nin bir kolu üzerinde, iyi korunmuş orjinal Alsas mimarisine sahip şirin bir mahalle. Araç trafiğine kapalı, taş döşeli sokakları, kafe ve restoranlar, çeşitli dükkanlar , sokak müzisyenleri ile gezip görülmesi gereken yerlerden. Modern bir Avrupa kentinde değil, yüzyıllar öncesine ait gibi.
Le Petit France, Strasbourg gezisi için önemli bir konumda. Zaten bu bölge,Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.Özellikle zaman kısıtlıysa burada şehrin diğer ikonik bölgelerine geçiş çok kolay, mesafeler yakın.Aynı bölgede olan, yürüyerek ulaşılabilecek diğer merkezleri aşağıda toparlamaya çalıştım.

Musee Historique de Strasbourg (Strasbourg Tarih Müzesi)

Vauban Barajı ( Özellikle gece ışıklandırması şahane)

Ponts Couverts (13.yy. da yapılan, şehri korumak için kullanılan 3 kule ve 4 köprüden oluşan yapı. Köprü, Petit France'ye bağlanıyor.)

Place Kleber (Bizde ki Taksim-İstiklal gibi düşünün. Elbette deforme olmamış, tertemiz ve değeri bilinen hali gibi.Meydan, pek çok lüks markanın olduğu mağazalar, sergi salonları ile çevrili. Noel Zaman'ı devasa bir çam ağacı kurulup süsleniyor. Şehrin tarihi ama canlı, merkezi noktalarından)

Caves Historiques des Hospices Strasbourg (Tarihi Şarap Mahzeni)
Biz tesadüfen bulduk. Hastane girişinden giriliyor. Eski bir şarap mahzeni. Hem eski ekipmanlar sergileniyor hem de satış yapılıyor. Biz geç bir vakitte gittiğimiz için satış yeri kapanmıştı)

Printemps(Çağdaş mimariye sahip alışveriş merkezi)
Strasbourg benim en sevdiğim,tekrar tekrar gitmek istediğim şehirlerden.Tarihi yapıları, geçmişi yansıtan ruhu bir yana, şehir, keşfedilmeyi bekleyen kusursuz bir sanat eserini andırıyor.
İçinden geçen Ill Nehri, Ren Nehri'nin bir kolu.Nehrin iki yanındaki  birkaç katlı tarihi binalar, önlerindeki asırlık ağaçların arkasından gelen geçeni izliyor.Arnavut kaldırımlı taş sokaklar, yosun tutmuş taş köprüler, ansızın karşınıza çıkıveren minik parklar, huzur veriyor.Bu şehrin soğuğu da, yağmuru da bir başka güzel.Ben ne kadar anlatsam da, Strasbourg'da yapılması gereken en önemli şey birbirine benzeyen ara sokaklara dalıp,kaybolmak olacak.Kim bilir;  belki karşınıza envai çeşit mantar,şakürteri ve taze sebzeler satan küçük bir pazar,belki antika sergileri, şık bir süpermarket, davetkar bir kafe ya da enfes kokuları takip edeceğiniz yerel bir restoran çıkıverir.Bence kendinize bir şans verin ve Strasbourg'u keşfe çıkın.

Strasbourg Yeme-İçmeStrasbourg'da dünya mutfağı örnekleri bulmak mümkün.Dönerden sushiye,Hint ve Uzak Doğu mutfağından İspanyol ve İtalyan yemeklerine kadar herşeyi bulmak mümkün.Son yıllarda dünyayı saran hamburger çılgınlığından da nasibini almış elbette.Çocukla seyahat edenlerin ihtiyacı olabilir, Le Petit France 'de enfes bir hamburgerci var ;L'Oignon. Çalışanlar çok sevimli,hamburgerleri de şahane ayrıca merkezi bir noktada.Ama Strasbourg, gurme camiasında pek çok seçenek sunuyor.Yöreye özgü tatları denemek isteyenler için  sayısız fırsat var.Ayrıca bölge sekiz adet Michelin yıldızlı restoran olduğunu belirtmeliyim.

Benim tevsiye edeceğim yegane  mekan, Üniversite Meydanına bakan "Cafe Brant". Strasbourg'da olduğum sürece her sabah kahvaltımı burada yaptım.Meydana bakan bir masalardan birinde oturup, yağmuru, puslu havayı ve usulca yoldan geçip gidenleri izlemek, Strasbourg'u derinlerde hissetmek demek.Kahveleri "fena değil" tadında olsa da, gerçek  Fransız kahvaltısı servis ediyorlar.Artizan ekmek,taze kruvasan,ev yapımı marmelat,jambonlu omlet ve bolca tereyağı.Cafe Brant yıllardır, yazarların, akademisyenlerin uğrak noktası.Zaman meydan okuyan bu entelektüel ruhu hissedebileceğiniz, canlı,sıcacık bir mekan.

Yeme-içme meselesi karın doyurmadan ibaret değil.Aynı zamanda bir deneyime dönüşmeli.Özellikle yeni ülkede ve güzel bir şehirdeyseniz.Strasbourg'da insan kendini restoranlar ile sınırlamak istemiyor.Marketler ve pazarlar,  aynı zamanda hazır yemek de satıyorlar. Mücver,tart,çeşit çeşit kish,foie gras ve pateler.Peynir çeşitleri ve şarküteri ürünleri konusunda da sınır tanımıyorlar.Çoğu yerel üretim, taze ürünler şarabın yanında parıldıyor.Ve bu zengin mutfağın örneklerinden alıp şehrin ortasındaki yeşilliklerde piknik yapmak da bir deneyim.Pikniğe eşlik eden nehir sakinleri, kuğular ve ördekler ise hem talepkar hem ürkek.Sofradan nasiplenen şımarık güvercinleri de unutmamak gerek.Şehrin sakin gürültüsü eşliğinde, nehrin kokusu ve davetsiz misafirlerin katkısı ile, sokak pikniği eşsiz bir deneyime dönüşüyor.

Strasbourg'da Alışveriş
Roppenheim Outlet Center (Roppenheim The Style Outlets)
Strasbourg'a 50 km uzaklıktaki Roppenheim Outlet Center, Alsas'a gitmişken uğranması gereken yerlerden.EUR kuruna rağmen, pek çok markada fiyatlar ülkemizin yarısı kadar. Çok büyük değil ama yine de en az yarım gün ayırmak gerek.Bir hatırlatma, tax- free avantajı için, anlaşmalı mağazalardan en az 150 EUR değerinde alışveriş yapılması gerekiyor.AVM girişinde şık bir ofisden evrak işlerinizi hızlıca yapıyorsunuz.Ancak EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg'da GlobalBlue ofisi yok.

Strasbourg, havası, kokusu,iklimi, tarihi,mimarisi, müzeleri,mutfağı,şarapları,peynirleri, kalabalığı ve sukuneti ile görülmesi gereken şehirlerden.Hatta tekrar tekrar gidilesi yerlerden.Her daim sıcak kollarında avunabileceğin,olgun, entelektüel bir sevgili gibi Strasbourg.Özlemle...

 
 
Toplam blog
: 18
: 254
Kayıt tarihi
: 09.05.18
 
 

Hayatımın 20 yılı sıradan bir beyaz yakalı olarak geçti.Ev, çocuk, eş, iş, toplantılar, sunumlar, t..