Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '08

 
Kategori
Siyaset
 

Stratejik ortaklık ve ABD - Türkiye

‘’Stratejik ortaklık’’ kavramı son dönemde iyice popüler oldu ve Türkiye Cumhuriyeti de ‘’birileri’’yle ‘’stratejik ortak’’ olmak için epeyce çaba harcıyor.

Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri İlişkileri’nin ‘’stratejik ortaklık’’ olup olmaması bir yana ‘’stratejik ortaklık’’ dediğimiz nedir, onu bir açıklamamız gerekir. ‘’Stratejik ortaklık’’ terimi uluslararası ilişkilerde sıklıkla kullanılsa da siyaset bilimcilerin üstünde anlaştığı bir stratejik ortaklık tanımının olduğunu söyleyemeyiz. ‘’Stratejik ortaklık’’ın ne anlama geldiğini iki maddede açıklamaya çalışayım:

_ Stratejik ortaklık iki devlet arasında siyasi, ticari, ekonomik ve güvenlik ile dış politikayı, hatta daha fazlasını kapsayan bir kavramdır.

_ Stratejik ortaklığın olmazsa olmaz koşulu ise tarafların birbirinden habersiz harekete geçememesidir. Mümkünse mutabakat aranır. Tarafların egemenliği esastır.

Şimdi düşünelim. Bu şartlara baktığımızda; ABD-Türkiye İlişkileri’nin <ı>‘’stratejik ortaklık’’ olduğunu söyleyebilir miyiz? Avrupa Birliği ile ilişkiler başta olmak üzere, hiçbir konuda stratejik ortak arayışına girmiyoruz. Buna karşılık her fırsatta <ı>‘’ABD bizim stratejik ortağımızdır.’’ diyoruz.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ABD ziyaretinde de stratejik ortaklığın altı çizildi<ı>. ‘’ABD ile stratejik ortaklığımız var. Hiçbir sorunumuz yok.’’ diyen Gül’e karşı Başkan Bush da <ı>‘’Türkiye, ABD’nin stratejik ortağıdır. Amerika ile Türkiye’nin ilişkileri çok önemlidir.’’ demiştir.

Stratejik ortaklık kavramına baktığımızda ABD-Türkiye İlişkilerini ‘’stratejik ortaklık’’ olarak tanımlamakta güçlük çekiyoruz. İngiltere, Kanada, İsrail ve Avustralya; ABD’nin stratejik ortaklarıdır. Türkiye bu gruba dahil değildir. Merak ediyorum, bu grubun içinde olsak ne kazanırız? ‘’Stratejik ortak’’ NATO’nun kararlarına rağmen sınırötesi operasyon yapmak için diğer taraftan izin beklemez. ‘’İran senaryoları’’ görüşülürken ABD, stratejik ortağını masanın dışında bırakamaz. İsrail’in istedikleri, Türkiye’nin çıkarlarıyla çatışabilir. ABD, İsrail’i tercih edecekse; Türkiye’yi stratejik ortak olarak görmüyor anlamına gelir.

ABD ile stratejik ortaklık yapmak istememiz son derece gariptir. Türkiye’nin dış politikasında sorunlarını çözmeye yardım etmeyen ABD, gerçek stratejik ortağı İsrail’le olan işbirliğine, Türkiye ile ilişkilerden daha fazla önem vermektedir. Bu arada; bu <ı>‘’stratejik ortağımız’’ bir de başımıza çuval geçirmişti, değil mi?

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..