Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '07

 
Kategori
Danışmanlık
 

Stratejik yönetim ve yeniden yapılanma

Stratejik yönetim ve yeniden yapılanma
 

* Dünya artık son 10 yıldır yeni bir yapılanmanın eşiğinde ve Türkiye de bu degişimin ciddi olarak etki alanındadır.

* Küresel ve bölgesel bütünleşme hareketleri,ulusal ölçekli ekonomileri bagımsız yapılar olmaktan çıkardıgı gibi, bu yapılar içinde yer alan "sektör ve şirketleri de zorunlu bir degişim ve yapılanmanın" eşigine getirmişlerdir.

* Türkiye AB müzakere sürecine girerek, AB çerçevesinde bölgesel bir bütünleşmenin somut adımlarını atmaktadır ve bu uyum sürecinde kendisini gözden geçiremiyen şirketleri, özellikle KOBİ yapılarını yakın bir gelecekte ciddi riskler beklemektedir.

* Dünya her gün yeniden kuruluyor ve şirket stratejilerinin yeniden ve yeniden yaratılması gereken günlerden geçilmektedir. Artık ulusal ölçekli düşünmenin ötesine geçilmesi gereken bir dönemdeyiz.

*Şirketlerin operasyonel üstünlükleri gerekli, ama "yeterli şart" olmaktan çıkmış durumda ve "farklı" olmayı beceremiyenlerin yeni "iş tasarımları" saglayacak yapılar kuramayanların her gün biraz daha eriyecekleri bir dönemden geçilmektedir.

* Türkiye'de alışık olunan korumacı politikaların yerine, globalleşmeye baglı olarak, ticaretin serbestleştirilmesi sürecleri ikame olmaktadır ve kendisini bu yeni duruma adapte edebilen ihracatçı şirketlerin yaşama şansı olacaktır.

* Bu durumda "ulusal bir innovasyon (üretici - yaratıcı yetenekler) sisteminin kurulmasının geregi açıkça görülmekte olup, bunun ise önce şirketlerce başlatılması gereken bir stratejik aktivite ile koordine edilebilecegi herkesce bilinmesi gereken bir dönemdeyiz.

* Finansal, bilgi ve teknoloji alanlarında küreselleşme yaşanırken, emegin özellikle küreselleştirilmedigi ve bu nedenle "dogrudan yatırımların" yabancı sermaye tarafından ulusal ekonomiler içine taşındıgı gerçegi göz önüne alınacak olursa, "stratejik ittifakların ve evlenmelerin" yakın gelecegin önemli bir gündem maddesi olacagı şimdiden bilinmelidir. Şirketlerin ucuza gitmemek için bile "Stratejik Yol haritalarına" ve yeniden yapılanmaya ihtiyacı vardır.

* Daha bir çok örnegi sıralanacak dünyadaki bu "yeniden yapılanma sürecinde",Türkiye'de "tüm işletmelerin %99,8 ini ,toplam istihdamın %76,7 sini, ancak TOPLAM KATMA DEGERİN % 26,5 unu oluşturan"KOBİ'lerin, rekabet güçlerinin, yaratıcı yeteneklerinin, verimliliklerinin, aktif hareket yeteneklerinin, yeni iş tasarımı geliştirme güçlerinin, stratejik düşünme ve davranma yeteneklerinin, fırsatlardan faydalanma etkinliklerinin, temel yetkinlik alanlarının tesbitinin, bilgi sermayesinin artık olmazsa olmaz kuralı oldugunun, hayal mühendisliginin yönetim hiyerarşisinin önüne geçtiginin" çok iyi bilincine varmaları ve bunu kurumsallaştırmaları gereken bir dönemde oldugunu herkesin bilmesi gerekmektedir.

* İşte bu temel tesbitten hareketle; şirketlere ve özellikle KOBİ nitelikli kuruluşlara "Stratejik Yeniden Yapılanma ve Yol Haritası"konusunda zaman zaman deginmelerde bulunmaya çalışacagız.

(Devam edecek)

 
Toplam blog
: 88
: 1115
Kayıt tarihi
: 09.01.07
 
 

Ankara SBF'yi bitirdim. Öğrencilik yıllarında gazetecilik, sonrasında uzun yıllar özel sektörde ü..