Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '15

 
Kategori
Eğitim
 

Stres başarıyı önler

Stres başarıyı önler
 

Ülkemizde eğitim sınava odaklıdır. Hal böyle olunca; taaa ilkokuldan başlayan bu sınavlar, lisans tamamlama sonrası iş bulmaya kadar süregelen bir kabus gibi ailelerin üstüne çöreklenir…

Kabus sınavda çocuklarla beraberdir. Çocuk, sorulara odaklanmak yerine, ‘annem ve babam ne der’kaygısı yaşar. Bu kaygı da sınavı olumsuz etkiler. Ailelerin çocuklarından çok fazla beklentisi vardır. Bu beklentileri gerçekleştiremeyeceği düşüncesi sınav heyecanıyla birleşince çocuğun kaygı düzeyi yükselir. Kaygılarla yüklü olarak sınava giren çocuğun kaygıları sorular üzerine bir karabasan gibi çökerek sonucu maalesef ki beklentilerin altına çeker. Derken, sınav sonrası ailede çatışmalar başlar.

‘Yeterince çalışmadı ki zaten. Ben sana söylemiştim bu çocuk yapamayacak. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Sana çekmiş bu çocuk. Sistemli çalışmadı. Bu sonuç beni şaşırtmadı…’vs vs

Sonucunu düşünmeden söylenen sözler…

Lütfen, siz siz olun bu tür olumsuz söylemlerinizi ne sınav öncesi ne de sınav sonrası söylemeyin! Dünyanın sonu değil, hiçbir şey sizin çocuğunuzdan kıymetli değil. Bu olumsuz söylemler yerine çözüm üretme yollarına baş vurunuz.

Biracık da sınav gerçeğinden bahsetmek gerekir diye düşünüyorum.

Nedir bu sınav? Ölüm-kalım meselesi midir? Nedir?

Bir kere sınav; ölüm-kalım meselesi değildir. Bunu aklınızdan çıkarın lütfen! Sınavda aldığınız puan sizin insan olarak değerinizi asla ölçemez. Sizin genel olarak başarılı, başarısız, akıllı ya da akılsız biri olduğunuzun göstergesi değildir. Sınavdan aldığınız puan, çalışma alışkanlıklarınızla, ilgi ve yeteneklerinizle elde ettiğiniz kazanımlarınızın değerlendirilmesidir.

Sınavın sizin için önemi elbette tartışılmaz ama geleceğinizin tek belirleyicisi de olamaz. Sınav sonucunda herhangi bir yüksek öğretim programını kazanmanız ki -temennim bu yönde- yaşamınızdaki dönüm noktalarından birini geride bıraktığınız anlamına gelir. Ancak tercihlerinize erişememeniz büyük bir olasılıkla size yeni alternatifler üretmeniz için pencereler aralayacaktır. Unutmayın ki; bu dünyada herkes doktor, mühendis, avukat ve öğretmen değildir. İlgi ve yeteneklerinizi lütfen gözardı etmeyiniz.

Son sözüm yine Pazar günü sınava girecek olan siz gençlere yönelik olacaktır:

Sevgili Gençler, olumlu ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışarak stresinzi yenebilirsiniz. Sonuç her ne olursa olsun; ‘Ailem ne der?’ yerine, ‘Ailem beni seviyor. Bu sınavda başarılı olacağım. Elimden geleni yapacağım. Bu sınav için yeterliyim. Ben akıllı biriyim.’ Diyerek sınava girin lütfen. Bunu gerçekleştirdiğiniz zaman % 50 başarı cepte sınava başlamış olursunuz. Gerisi için ‘Allah kerim!’ diyelim mi?

Başarınız ne olursa olsun; sizi seviyor ve size güveniyoruz…

Hayde rast gele…

 
Toplam blog
: 124
: 393
Kayıt tarihi
: 01.04.11
 
 

Diyarbakır’da doğdu, tam bir Diyarbakırlı olarak büyüdü. İlk okulu İsmet Paşa İlkokulu’nda, orta ..