Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

http://blog.milliyet.com.tr/sevdekahraman

19 Ekim '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Stres Karşıtı Beslenme

Önümüz, arkamız, sağımız, solumuz stres... Kime sorsan stresli anlarından bahsediyor.Üstüne üstlük stresli dönemlerde yeme alışkanlıklarımız da değişebiliyor. Stresli dönemlerde kimimizin iştahı kesiliyor kimimizin iştahı açılıyor. İştahı açılanlar hızlı enerji kaynağı olarak karbonhidrata yöneliyor. Çikolata, kek, şekerlemeler stresli anlarda ilk akla gelenler oluyor. Sonrasında yaşanan keşke yemeseydim pişmanlığı da stresi arttırıyor...

Peki nasıl strese karşı nasıl beslenmeliyiz?

1. Potasyum içerikli besinler stres ve baş ağrısının önlenmesinde etkilidir.

Havuç, pancar, patates gibi kök sebzeler; muz, kivi, kuru meyveler, kurubaklagiller iyi potasyum kaynaklarıdır.

2. Triptofandan zengin beslenme mutluluk hormonu salgısını arttırıyor.

Triptofan içerikli besinlerden kabak çekirdeği, hindi eti, yeşil mercimek mutluluk hormonu olan serotonine dönüşüyor ve mutlu ediyor.

3. Bazı bitki çayları sizi rahatlatır ve stresinizi kontrol altına almanıza yardımcı olur.

Melisa, papatya, rezene, Roibos stresi azaltan bitki çaylarındandır. Günde 1-2 fincan bu çaylardan içebilirsiniz.

Stresli dönemlerde ödem tutabilirsiniz... Bunun için ödem atıcı bir kahvaltı ve sebze çorbası paylaşmak istiyorum.

Ödem atıcı kahvaltı salatası;

Malzemeler

2 adet haşlanmış yumurta

Maydanoz

Roka

Salatalık

Kapya biber

1 tatlı kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı

Taze sıkılmış limon suyu

1 dilim çavdar ekmeği

Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılır ve çavdar ekmeği ile beraber yenir.

 

Ödem atıcı sebze çorbası;

Malzemeler

2 adet kabak

1/4 demet maydanoz

3-4 adet arpacık soğan

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı bulgur ya da karabuğday

1 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı

1 tutam sumak

1 tutam kuru nane

1 tutam kırmızı pulbiber

5 bardak su

Yapılışı: Tüm malzemeler sebzeler yumuşayıncaya dek kaynatılır. Baharatlar ilave edilir ve afiyetle içilir.

 

Sağlıklı ve stressiz günler dilerim,

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

 

E-Mail: sevde.kh@gmail.com

İnstagram: http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/

Facebook: http://www.facebook.com/diyetisyensevdekahraman/

ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 43
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 47
Kayıt tarihi
: 20.10.16
 
 

Sevde Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden üçüncülükle, yüksek şere..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster